32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Po smrti Prigožina skupina Wagner napoveduje maščevanje: “Smo že na poti v Moskvo, počakajte nas”

Piše: Anita Gužvič (Nova24TV.si)

Ruska agencija za zračni promet Rosaviatsija je potrdila, da sta bila med desetimi potniki na krovu strmoglavljenega letala tudi šef Wagnerja Jevgenij Prigožin in ustanovitelj skupine Dmitrij Utkin. V sredo v večernih urah je namreč strmoglavilo letalo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja. Ruske oblasti drugih podrobnosti o nesreči za zdaj niso sporočile. Nekdanji šef Cie Leon Panetta pa pravi, da bo Rusija zdaj poskušala prevzeti nadzor nad skupino Wagner, poroča CNN.

Oglasili so se tudi iz skupine Wagner, kjer so objavili, da je Jevgenij Prigožin umrl. “Vodja Wagnerja, ruski heroj in domoljub Jevgenij Viktorovič Prigožin, je bil ubit v akciji ruskih izdajalcev,” je objavljeno na kanalu Siva zona. “Tudi v peklu bo najboljši. Slava Rusiji!” so objavili na kanalu, ki ga je Prigožin uporabljal za deljenje videoposnetkov.

“Wagnerjevi konvoji gredo proti Rusiji”
Sklicujoč se na beloruske vire, pa iz Ukrajine prihaja vest, da so nekateri Wagnerjevi konvoji že namenjeni proti Rusiji. “Konvoji so na poti proti meji z Rusijo, a jim to skušajo preprečiti beloruske specialne enote,” so zapisali v izjavi v sredo, nekaj ur po strmoglavljenju letala.

Wagner napovedal maščevanje: “Že gremo, počakajte nas”
Po smrti vodje se postavlja vprašanje, kaj bo sedaj z Wagnerjem. BBC-jev analitik je sicer dejal, da je s skupino v sedanji obliki konec, sami pa na na kanalih Telegram napovedujejo maščevanje. “Veliko se govori o tem, kaj bo Wagner naredil v tej situaciji. Rekli bomo eno stvar. Smo že na poti. Počakajte na nas,” so objavili.

 

Kaj se bo zgodilo s skupino? Ali lahko kdo nadomesti Prigožina?
Po tem ko se je Prigožin pred dvema mesecema uprl, je šef Cie William Burns napovedal, da se bo ruski predsednik Vladimir Putin maščeval. “To, kar vidimo, je zelo zapleten ples. Putin je ultimativni apostol maščevanja,” je dejal Burns julija na varnostnem forumu v Aspnu. In medtem ko podrobnosti o tem, kaj se je točno zgodilo takoj po smrti vodje plačancev v letalski nesreči, ostajajo nejasne, je jasno, da je bil Wagner – plačanska organizacija, ki jo je ustanovil Prigožin – v bistvu najprej razkosan in nato dramatično obglavljen, piše The Guardian.

Čeprav se omenjajo imena možnih zamenjav za Prigožina, ki bi naletela na odobritev Kremlja, ni gotovo, ali ga bo komu od njih uspelo zamenjati. Velik del Wagnerjevega afriškega imperija, ki je združeval dezinformacijske operacije, sumljive interese in plačansko delo, je temeljil na povezavah, ki so jih Prigožin in njegovi tesni sodelavci navezali v preteklih letih. Pojavila so se namigi, na primer, da je Wagner priskočil na pomoč vojaški hunti v Maliju in s tem prispeval k odločitvi Francije, da konča svojo skoraj desetletje trajajočo vojaško operacijo v državi.

In medtem ko Kremelj zadnje čase bolj neposredno dvori vojaškim voditeljem držav v samem Sahelu, je Prigožin razvijal osebne odnose z vojskovodjami, voditelji vojaških udarov ter skorumpiranimi politiki in poslovneži. Kot je po junijskem Wagnerjevem pohodu na Moskvo za Sky News povedal nekdanji podmaršal britanskih letalskih sil Sean Bell, zdaj vojaški analitik, Wagner brez Prigožina ni nič: “Če je Wagnerjeva skupina Jevgenij Prigožin, potem je težko videti, kako bo preživela. To je konec Wagnerja, kot ga poznamo.”

Poznavalec Garry Kasparov pa je dejal, da ni mogoče, da bi Putin iz te epizode izšel močnejši, saj je položaj, ko se diktator spusti na nivo, in ubija člane svojega ožjega kroga, se spopade z lastnimi generali in jih zamenja, zelo nevaren. Med tistimi, ki so ostali, ni zaupanja in zato tudi ne zvestobe.

 

Spomnimo, da je bil Prigožin v preteklosti zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in da je po mesecih napetosti med Wagnerjem in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojsko v Ukrajini 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan – domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Putin je sicer organizatorje upora označil za izdajalce, ki so Rusiji zasadili nož v hrbet. Številni analitiki pa so ocenjevali, da se bo ruski predsednik Prigožinu maščeval.

Od spodletelega upora se Prigožin ni veliko pojavljal v javnosti, je pa v ponedeljek zvečer objavil video nagovor, v katerem je trdil, da se nahaja v eni izmed držav v Afriki. Po uporu je bila nadaljnja usoda Wagnerjevih operacij v tujini, zlasti v Afriki, pod vprašajem, a je Kremelj, ki je priznal, da v celoti financira skupino, zatrdil, da se njeno delovanje v Afriki nadaljuje.

Na novico o strmoglavljenju Prigožinovega letala se je danes odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da ni presenečen, poročajo tuje tiskovne agencije. Na vprašanje, ali meni, da za vsem stoji ruski predsednik Putin, je dejal, da se v Rusiji ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin. “Ampak ne vem dovolj, da bi lahko kaj rekel, zadevo preučujemo,” je dodal.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine