10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Odziv SDS delegacije v Evropskem parlamentu na izjavo predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija

Evropski poslanci iz vrst SDS Patricija Šulin, Romana Tomc in dr. Milan Zver spoštujemo nedavni poklon italijanske politike žrtvam revolucionarnega komunističnega nasilja. Strpna in k spravi ter miru usmerjena politika bi morala z enakimi vatli meriti tudi žrtve, ki so jih pobili tudi fašisti, na primer v okupiranem delu Slovenije v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja.

 

Ob izjavi predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija (»viva l’Istria Italiana …«) bi povzeli odziv predsednika SDS Janeza Janše, da je Istra toliko italijanska, kot je Furlanija – Julijska krajina slovenska.

Slovenski evropski poslanci iz vrst SDS smo zaskrbljeni nad včerajšnjo izjavo predsednika Evropskega parlamenta. Nanjo smo kritično reagirali tudi v politični skupini ELS. Danes smo sprejeli njegova pojasnila in opravičila ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu, v katerih zatrjuje, da njegova izjava nikakor ne more biti razumljena kot nacionalistična, ter dodaja, da se je vedno zavzemal za sožitje Italijanov, Hrvatov in Slovencev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine