12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Novi šef borčevske zveze Marijan Križman nadaljuje staro prakso svojih predhodnikov: spreneveda se o kruti resnici povojnih pobojev slovenskih ujetnikov v Jami pod Macesnovo gorico

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB se spet sprenevedajo glede povojnih grobišč v Sloveniji. Odkritje grobišča Jama pod Macesnovo gorico je razkrilo nove povojne ostanke umorjenih. Njihovo smrt je prizadejala komunistična krvava revolucija, v aktualnem vodstvu pa se še naprej sprenevedajo glede točnega števila povojnih grobišč, čeprav je Komisija vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč odkrila najmanj 400 lokacij s povojnimi grobišči. Na omenjenem grobišču pa naj bi se nahajalo vsaj 1.500 posmrtnih ostankov žrtev komunistične revolucije.

 

Zveza združenj borcev za vrednote NOB pod vodstvom svežega predsednika Marijana Križmana se znova spreneveda glede števila povojnih morišč. Zločine komunistične revolucije hočejo pozabiti ter nočejo prevzeti odgovornosti za storjene zločine svojih zločinskih predhodnikov. “ZZB za vrednote NOB ne more v ničemer ‘pojasnjevati zadev v zvezi s komunističnimi morišči’ oziroma dajati kakršnih koli podatkov o  grobiščih, kjer so bili usmrčeni zajeti pripadniki različnih oboroženih skupin z območja bivše Jugoslavije,” se odziva Marijan Križman, predsednik omenjene organizacije.

Komunala Kočevje, ki pripravlja teren za arheologe, je v globini 20 metrov naletela na posmrtne ostanke. V preteklosti smo že poročali o ugotovitvah glede povojnih morišč na tem območju. Terenske raziskave Mitje Ferenca s študenti v letu 2004 so v vrtači pred breznom pod Macesnovo gorico razkrile množico predmetov, ki so verjetno pripadali tam umorjenim slovenskim vojnim ujetnikom. Da so tam verjetno pomorjeni slovenski ujetniki, so potrdile tudi arheološke raziskave in terenski pregledi, ki jih je vodil Uroš Košir.

Ozna je izvajala poboje po koncu 2. svetovne vojne, se dela neumnega Križman. A njeni morilci pa so bili nasprotniki komunizma in krščansko opredeljeni?
Po poročanju STA je komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč omenjeno območje izbrala zaradi pričevanj in opisov ljudi, ki so preživeli hud zločin, miniranja vhoda v jamo ter najdenih predmetov iz časa velikih pobojev. Znana pa so tudi imena Slovencev pri sodelovanju in izvedbi povojnih zločinov, zagotavlja komisija.

“Kot je dobro znano zgodovinski znanosti, je o usodi vseh ujetnikov odločala Ozna, ki je imela natanko določeno poveljevanje, položaje, ustroj podrejenih ter pristojnosti in odgovornosti. Zato vsi tisti, ki bi radi dejansko odkrili odgovorne za usmrtitve zajetih pripadnikov oboroženih skupin, ne pa zlorabljali tragične vojne in povojne dogodke za politične in ideološke namene, ne bi smeli imeti težkega dela,” se na uradni strani borcev odziva Križman. Kdo pa je sestavljal člane Ozne, če ne najbolj zagrizeni ljubitelji komunistične ideologije, ki so komaj čakali, da dobijo v roke pištolo in začnejo pobijati veliko nedolžnih slovenskih življenj samo zaradi tega, ker so nasprotovali komunistični ideologiji. Novi predsednik Marijan Križman pa nadaljuje staro prakso svojih predhodnikov, braniteljev krvave rdeče revolucije, kot sta bila “večni predsednik NOB” Janez Stanovnik in “hitro vzkipljivi” Tit Turnšek.

Zanimivo pa je, da je Mitja Ribičič v pričanju pred parlamentarno komisijo pred 25 leti govoril ravno obratno: da Ozna ni imela nič s tem, pač pa je bila to stvar vojske. Več TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine