5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Noro: Ko celo članstvo SD nasprotuje “briljantnim idejam” vodstva, ki sploh ne ve, ali sprejema “zeleni” ali “okoljski” forum

V Rdeči dvorani Titovega Velenja, kot so ga poimenovali udeleženci, se je odvil 12. kongres Socialnih demokratov. Znova so začeli s prihodnostjo in se zakleli, da ne bodo več gledali nazaj, ampak samo še naprej. Že prvi toni kongresa – Bandiera rossa, internacionala in pesem krvave XIV. divizije, ki je za živi ščit uporabljala celo otroke – so pokazali, da je vse njihovo govoričenje navadna laž.

 

Da Socialni demokrati niso storili niti koraka k temu, da bi postali moderna socialdemokratska stranka, pa pričajo tudi besede, s katerimi so se pozdravljali. Namreč, ne glede na to, da ta stranka združuje najbogatejše ljudi v državi, se še vedno naslavljajo s tovariši in tovarišicami. Res zazrto v prihodnost.

Neopažen ni ostal niti prispevek zadnje solze partije Sonje Lokar. Lokarjeva, ki je v prejšnjem sistemu živela bolje od večine, ni pozabila okarati vodilnih v SD, da so tu za delavstvo, ne za pravično razdelitev bogastva. “Največja napaka, ki jo lahko naredimo Socialni demokrati, je, da pozabimo, da nismo tu zato, da naredimo idealno ravnovesje med delom in kapitalom, ampak smo tu zato, da bi delo prevladalo.” Dejan Židan, predsednik stranke, je povedal, da je slišal, da bi ga nekateri radi zamenjali, ampak je on povečal rezultat stranke in zato ostaja. Naredil pa bo v stranki dva premika: postali bodo okoljsko ozaveščeni komunisti in postali bodo še radikalnejši. Kot da slavljenje množičnih morilcev in pobojev ni dovolj levo. To sami imenujejo pogled naprej v prihodnost.

Potopljene vasi, izgubljene domačije, generacije otrok in odraslih s kroničnimi boleznimi so rezultati socialdemokratskega vodenja
“Prvič, na tem kongresu, tovarišice in tovariši, bomo naredili dva koraka. Premik v zeleno, ker brez učinkovitega boja zoper podnebno in okoljsko krizo so ogrožene vse naše vrednote, od svobode, solidarnosti, pravičnosti in tudi miru, ter premik v levo. Ker je neoliberalni kapitalizem z izkoriščanjem človeka, družbe in okolja postal največji problem, saj svet vodi v okoljsko, gospodarsko, socialno, politično in tudi varstveno krizo,” je izpostavil Židan. Komično je, da potomci  ljudi, ki so uničili Šaleško dolino in jo zasvinjali do konca, zdaj govorijo o ekologiji. Židan se je pohvalil, da Velenje že od njegove ustanovitve, ko je bilo še Titovo, vodijo komunisti, kar je dobro. Na laž jih je postavila lastna multimedija. “Potopljene vasi, izgubljene domačije, generacije otrok in odraslih s kroničnimi boleznimi, mrtva dolina, ki daje več kot zmore,” je bilo mogoče slišati v filmčku, glede tega pa se je Židan pohvalil: “To so rezultati socialdemokratskega vodenja rdečega Velenja.”

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine