18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Neverjetno: Šarec nonšalantno politično izrablja napad na klub Tiffany, storilci pa še vedno niso znani?!

Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce,” je v začetku meseca povedal premier Marjan Šarec (LMŠ), ko so veliki mediji množično ugibali, katera skupina je v petek 1. decembra napadla Klub Tiffany na Metelkovi v Ljubljani. Predvsem z leve so politiki takoj ostro obsojali napad na drugačne. “Kje ste pičke, pridite ven, pedri!”, so po informacijah iz tega kluba vpili napadalci, ki so povzročili le materialno škodo. Zaposlenim, ki so bili ob šestih zjutraj še tam, ni bilo nič, ker so se zabarikadirali v stavbi.

 

V tujini ne prikrivajo kot pri nas

Po skoraj že dveh tedni iz policije niso še nič sporočilo, kaj je bil razlog napada in kdo ga je izvedel. Je pa res, da premier ni opredelil časa, kdaj bo policiji uspelo. Iz policije so mi doslej odgovarjali, da zbirajo obvestila in da zaradi interesa preiskave več podrobnosti ne morejo posredovati.

Opozorili so me tudi, da te stvari ne gredo na hitro.

Niso po iz policije posebej opozarjali, da imena storilcev policija medijem in javnosti prikrije tudi, če jih najde, ker se morajo držati državne politike varovanja zasebnosti kriminalcev.

Za to ni kriva policija.

Določila je to politika preko informacijske pooblaščenke (takrat še pooblaščenca).

Če je politično koristno za vladajoče, informacije o storilcih praviloma sicer scurljajo v javnost preko z oblastjo povezanih medijev. Ker so v vladi med seboj sprte stranke, občasno doleti tudi njih in izvemo tudi za kakšno Lidijo Mavretič, ki tihotapi migrante.

A to je bila bolj izjema, ker policija zasebnost tihotapcev sicer strogo varuje, da drugi ljudje ne bi izvedeli, kdo to počne. Tihotapcem migrantov bi lahko namreč pokvarilo ugled, ki ga sicer uživajo v skupnosti.

Zaradi tega varovanja zasebnosti v medijih tudi ni bilo objavljeno ime in priimek nesrečnega mladeniča iz Sirije, ki je umrl po prečkanju Kolpe. Po tem, ko je izgubil življenje, smo mu v Sloveniji odvzeli celo pravico do imena in priimka.

Tudi imena in priimki drugih umrlih so prikriti javnosti.

To nikakor ni kakšna evropska politika.

Obratno. Imena umrlih tujcev, ki so jih odkrili v tovornjaku v Angliji, lahko preberete v njihovih medijih.

Tudi imena in priimke umrlih v klubu Bataclan v Parizu, so bila vsa objavljena. V rock klubu in drugod po Parizu so na poslušalce streljali verski skrajneži, del jih je iz Bližnjega vzhoda pripotoval v Pariz med migranti, ki so takrat brez resnega nadzora, ker so vladi Mira Cerarja stvari takrat nekoliko ušle iz rok, množično potovali tudi čez Slovenijo.

Poznejše preverjanja v Sloveniji, kdo od tistih, ki je streljal ali se razstrelil v Parizu, je potoval čez naše ozemlje, je bilo nemogoče, ker ni bilo resnih evidenc, le manjši del migrantov so z odvzemom prstnih odtisov vključili v evidenco.

Dokumenti, ki so jih imeli migranti, pa so bili zelo pogosto ponarejeni.

Po pokolu so oblasti popravile procedure.

Imena žrtev so mediji objavili zaradi pietete in spodobnosti.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine