15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Napredujemo v revščini! Povprečna julijska plača nižja od plače za junijske!

Piše: STA., J.S.

Povprečna bruto plača za julij je znašala 2002,27 evra, neto plača pa 1304,01 evra. Od plače za junij sta bili nižji, nominalno za 0,3 odstotka, realno pa za 1,3 odstotka. Povprečna bruto plača je bila najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, znašala je 2862,05 evra, so sporočili s statističnega urada.

V primerjavi z lanskim julijem je bila plača v bruto znesku nominalno višja za 3,2 odstotka oz. v neto znesku za 4,3 odstotka. Realno je bila v bruto znesku nižja za sedem odstotkov, v neto pa za šest odstotkov.

Na mesečni ravni je bila povprečna bruto plača v javnem sektorju nominalno višja za 0,5 odstotka (v institucionalnem sektorju država se je zvišala za 0,9 %), v zasebnem sektorju pa se je znižala za 0,7 odstotka. Realno je bila bruto plača nižja od plače za junij v obeh sektorjih – v javnem za 0,5 odstotka (v institucionalnem sektorju država za 0,1 odstotka), v zasebnem pa za 1,7 odstotka, so še navedli na statističnem uradu.

V primerjavi s plačo za junij se je povprečna bruto plača najbolj zvišala v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (nominalno za 3,4 odstotka oz. realno za 2,4 odstotka), najbolj pa se je znižala v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro (nominalno za 5,1 odstotka oz. realno za šest odstotkov).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine