4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Nadzor v Sovi: Lepo N.H. so res zaposlili v Sovi

Člani komisije za nadzor obveščevalnih služb so popoldan obiskali sedež Sove, da bi preverili točnost poročanja Bojana Požarja o tem, kako je Sova čez poletje zaposlila nekdanjo uslužbenko občine Škofljica N.H. Na Škofljici bi naj pred tem tamkajšnji župan N.H. zaposlil na prošnjo premiera Marjana Šarca. Preverjanje točnosti zaposlitve na Sovi je zahtevala SDS, da bi ugotovili, ali je šlo “za grobo zlorabo oblasti v zasebne namene ter povzročanje škode instituciji, zadolženi za nacionalno varnost”.

 V posebni skupini, ki je opravila nadzor, je bil predsednik komisije za nadzor obveščevalcev Matej Tonin (NSi), podpredsednik Žan Mahnič (SDS) in poslanka Monika Gregorčič (SMC). Z nenapovedanim nadzorom so ugotovili, da je N.H., o kateri je pisal Požar, res zaposlena na Sovi.

Iz Sove so se za državno tiskovno agencijo (STA), kot sem poročal, na trditve, da je predsednik vlade Marjan Šarec izvajal pritiske z namenom zaposlitve N.H. v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) odzvali, da gre za neresnične in neutemeljene dezinformacije, ki jih v celoti zavračajo in razumejo kot zlonamerno širjenje neresnic. Ali so N.H. zaposlili, pa iz tistih pojasnil ni bilo čisto jasno, ker podatkov o tem, kdo je zaposlen v Sovi ali ni, Sova ne razkriva.

Za pojasnila sem Sovo danes tudi sam prosil, a (doslej) še niso odgovorili. Požar ni poročal, da je Šarec za zaposlitev izvajal posebne pritiske. Zapisal pa je, da je zaposlitev uredil prek svojega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, ki je bil nekoč šef obveščevalne službe, in direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Po neuradnih informacijah bo o ugotovitvah nadzora trojke o tej zaposlitvi komisija še razpravljala.

Veliko javno pozornost je vse skupaj pritegnilo zaradi spora, ki se je razvnel, ko je Požar objavil informacijo, da je direktorica Črnčecevega zasebnega podjetja Zvonka Truden tudi direktorica zastopstva Westinghausa v Sloveniji. Iz Telekoma so mu po objavi sporočili, da zaradi “optimizacije stroškov” zmanjšujejo obseg oglaševanja na oddaji Faktor za 75 odstotkov.

V velikih medijih pa so se razpisali o zgodbi Vladimirja Voduška o pogodbah, ki jih ima Požar za oglaševanje z državnimi podjetji, tudi s Telekomom, ki bi naj bile preveč velikodušne.

Podatki, ki so poslovna skrivnost, v medije iz državnih podjetij ne pricurljajo slučajno.

Bojan Požar je v svoji zgodbi sicer trdil, da je Šarec prerazporeditev lepe N.H. iz Kamnika v občino Škofljico uredil zaradi ultimata premierove soproge Barbara Iskra Šarec.

Z zaposlitvijo bi naj Šarcu župan Škofljice Ivan Jordan naredil uslugo. Ni pa čisto jasno, kako bi naj bila N.H. zaposlena v Kamniku, kjer je bil Šarec župan.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine