5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Na protestu »Rešimo Slovenijo« – ni bila izruvana niti ena granitna kocka! Prireditev pomladnikov je uspela!

V pismu bralcev Večera , sobota 19. oktobra, sem z  mešanimi občutki prebral sestavek – kritiko  protestnega shoda drugorazrednih državljanov na Prešernovem trgu v Ljubljani dne 10. oktobra 2019 !   Zame , ki sem takrat tudi  bil v tem trušču ob spomeniku slovenstva, je v sestavku več pol resnic in tudi ne resnic, na katere se obrezam.

Že  v naslovu sestavka  ( DEMOSTRACIJAM REŠIMO SLOVENIJO OB ROB)  se ne strinjam z besedo DEMONSTRACIJA,   ki natolcuje, da bi naj  10. 10. v Ljubljani na Prešernovem trgu šlo za  nekulturno , če že ne razbijaško manifestacijo – ( menda podobno onim, ki so jih pred leti  uprizarjali tako imenovani VSTAJNIKI  z granitnimi kockami), ko so  odstranjevali legalno  vlado Janeza Janše.  In kje so   ti VSTAJNIKI  danes? Na  tokratnem Prešernovem trgu pa tudi drugod  po  Sloveniji  – (izvzeti somle  mejni  »vsiljivci«)!  Zaradi nezadovoljstva druge (siromašneje) polovice  Slovencev,  tokrat ni bila  izruvana  niti ena granitna kocka!   In zato v režimskih medijih   ne more biti govora,  da je ob spomeniku slovenstva  šlo za demonstracijo.  

In če se lotim pisma  z prvo  vrstico, še (že)  naletim na dilemo;  »Pred kom  je rešiti Slovenijo« –    kot je bilo geslo te  prireditve?  Zato  še sam dodajam  vprašanje; »Ali pred tistimi,   ki delajo za reševanje Slovenije , kot čebelice v panju, (mali in srednji podjetniki,  obrtniki  – izvozniki), ali pred tistimi, ki nadaljujejo z ropanjem in uničevanjem Slovenije«?

Pisec v Večeru sicer ne hvali sedanje – šarčeve vlade, piše pa, da so za slabo stanje našega gospodarstva krive vse dosedanje  vlade, kar pa ni res.  Pomladniki , ki so dejansko s puško v roki dosegli  samostojnost Slovenije, so po tem  vladali vsega  le  šest let ( v odstotkih  le 20% časa samostojne države), preostalo obdobje pa imajo spet  v rokah žezlo – ( 80 % obdobja) nostalgiki – post komunistične  stranke.  V obdobju  vladanja pomladnikov,  lahko tudi govorimo  o presežnikih  ( o dvigu  plač in pokojnin za več kot 20 odstotkov, o maksimalni zaposlenosti, o ne odhajanju mladih v tujino, o uspešnem  vključevanju v evrointegracije,   o uspešnem predsedovanju EU, o povečani rodnosti, kar je tudi na pravem mestu bilo na protestu povedan!  Ob spomeniku se je se res  tudi slišalo, o odvečnih zakonih, o napačni izbiri trase  AC  skozi Savinsko – Saleško pokrajino, (ki se pravem pomenu drugje ne  sliši).  Boljša varianta te  AC bi tudi bila cenejša in bi povezala tudi  Celje.

S temi »dodatnimi pojasnili na  prireditvi ( ne na ulici), se je  Slovencem povedalo zakaj  gre oziroma kje se zavaja. Nikakor pa se ne morem strinjati s piscem, da se je na trgu slovenstva sovražno govorilo, saj v » demokraciji«  sploh ne morebiti sovražnega  govora tudi ne cenzure.   Vsakokrat ko o sovražnem govoru v režimskih medijih  slišim, me to spomni na  restavracijo trdega  komunizma!

Na protestu Rešimo Slovenijo je tudi bilo govora, da še tudi v  našem  post komunizmu (izvzet  je plebiscit) nismo imeli poštenih volitev, in zato tudi ni moč govoriti o demokratično izvoljenih poslancih, kot jih omenja pisec.  Fenomen  zadnjih treh volitev je namreč v tem,  da je  v veliki večini ( v 74 volilnih enotah)  zmagala sedanja   opozicija, čeravno je potem (zaradi »častne komunistične besede« petih post komunističnih strank- da Janša ne sme vladati),  zasukalo drugače.  Prireditev  pomladnikov  je  torej uspela, čeravno so režimski mediji z oblastjo napovedovali  drugače.

»In koliko  let smo že v realnem komunizmu  zaostali  za našimi zahodnimi sosedi«?

Rajko Topolovec, Ptuj

Zadnje novice

Sorodne vsebine