7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Na območju unsko-sanskega kantona od danes naprej velja za migrante policijska ura; otroci sploh ne bodo smeli iz zbirnih centrov!

Zaradi hudega pritiska migrantske krize je z današnjim dnem na področju Unsko-sanskega kantona na zahodu BiH uvedena 24-urna policijska ura.

 

Odločitev o tem je bila sprejeta na zaprtem sestanku operativne skupine za reševanje migrantskih vprašanj. V praksi pa to pomeni, da bo drastično omejeno gibanje migrantov iz zbirnih centrov Bira v Bihaću ter Miral v Veliki Kladuši. V to kategorijo sodijo tudi otroci brez spremstva, saj ne bodo smeli zapuščati zbirnih centrov.

Kot je pojasnil minister za notranje zadeve v omenjenem kantonu Nermin Kljajić, bo s tem uvedena absolutna blokada gibanja. Izven zbirnih centrov bo dovoljeno gibanje samo tistim, ki bodo želeli zapustiti državo in oditi na Hrvaško.

Na ukrep oblasti v BiH pa so se pričakovano odzvali Združeni narodi, ki pozivajo, naj ne omejujejo pravic in svobode gibanja migrantov. Kot trdijo, so migranti zaradi takšnih omejitev podvrženi aniksioznosti, akutnemu stresu, strahu in povečanju teženj k nasilnemu obnašanju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine