17.5 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

Mnenja političnih analitikov: Kako rušilna je lahko KUL s svojimi mediji?

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Na POP TV so v sredo objavili nove zvočne posnetke ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka in tajkuna Bojana Petana. Minister je v odzivu za javnost pojasnil, da posnetek celotnega pogovora izpred 14 let dokazuje, da je bil prvi posnetek pogovora zlepljenka izsekov iz celotnega pogovora. “Kaj je moj greh? Da sem sem leta 2007 zavedal svojega poslanstva in želel preprečiti prevzem Term Čatež ter se dogovoriti, da do tega ne pride in izčrpavati firmo za lastne interese,” je pojasnil. Opozicija je pričakovano skočila v znak in se zavzela za odstop ministra in poudarila, da je odstop celotne vlade nujen. Ker nas je zanimalo, če levici lahko uspe s pomočjo sebi naklonjenih medijev in ponavljanjem zvočnih posnetkov ogroziti vlado, smo o tem povprašali politične analitike. “Menim, da jim s tem vlade ne bo uspelo vreči, kvečjemu ministra,” je poudaril dr. Matevž Tomšič. 

Minister Andrej Vizjak je v času, ko se je pojavila lepljenka pojasnil, da želijo njegovo glavo zaradi novega zakona o varstvu okolja, ki določa red, kar pa gre v nos smetarski mafiji. “Posnetki so motivirani z današnjimi dogodki,” je prepričan in dodaja, da ima čisto vest, saj je delal s poštenimi nameni v dobro družbe in države. Medtem, ko so iz vrst koalicije sporočili, da bodo dogodek komentirali do interpelacije Vizjaka oziroma se bodo glede nje opredelili šele po pogovoru znotraj stranke in nato koalicije, je iz strani KUL-a prišlo do pozivov k odhodu ministra in celo cele vlade.

Šarec si je po svoje interpretiral, da naj bi minister lagal
Kljub temu, da je jasno, da je bil prvi posnetek lepljenka (to so namreč potrdili strokovnjaki), si je nekdanji premier in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec po svoje interpretiral, kako naj bi minister priznal, da prvi posnetek ni lepljenka, ampak je avtentičen. Na Twitter profilu je namreč zapisal: “Minister Vizjak je povedal, da je lepljenka avtentična. Koalicijski partnerji pa še kar čakajo pojasnila. Vsi morajo oditi, ne samo Vizjak.” V stranki LMŠ med drugim poudarjajo, da naj bi šlo v zadevi za gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak – Petan iz mandata prve Janševe vlade, ki naj bi se nadaljevale tudi v tem mandatu. “To je delovanje SDS, ki vsa ta leta ostaja enako – škodljivo in celo nevarno,” poudarjajo.

Foto: STA

“Glede na razkritja je slovenska javnost danes pričakovala odstop ministra Vizjaka. Če temu ne bo tako, pričakujemo, da to stori namesto njega predsednik slovenske vlade, gospod Janez Janša,” je v izjavi za novinarje v državnem zboru dejal poslanec SD Matjaž Nemec in dodal, da stranka sedaj pričakuje reakcijo podpredsednika vlade in ministra za obrambo ter prvaka NSi Mateja Tonina. Nemec je po poročanju STA še zatrdil, da vlada naj ne bi imela veliko manevrskega prostora – ali zahteva odstop ministra Vizjaka, ali podpre interpelacijo proti ministru, ali zapusti vladajočo koalicijo. Poslanka Levice Nataša Sukić je v odzivu poudarila, da se zavzemajo za takojšen odstop celotne vlade Janeza Janše. Po prepričanju SAB-a so edina prava stvar v tem trenutku predčasne volitve, menijo namreč, da naj bi bil čas, da v SDS prevzamejo politično odgovornost.

Politični analitik dr. Matevž Tomšič je za Nova24TV povedal, da meni, da jim s tem vlade ne bo uspelo vreči, kvečjemu ministra. V primeru glasovanja se po njegovih besedah lahko najde kakšen poslanec, ki po svoje glasuje, vlada pa neke večine nima. “Uspeh interpelacije tako ni nemogoč. Tudi, če bi jim uspelo vreči ministra, to še ne pomeni, da bi padla tudi vlada,” je prepričan.

Ključna bo prepričljivost Vizjaka
“V vsakem primeru afere, ali so utemeljene ali ne, izvajajo določen pritisk na vsako vlado ali koalicijo. Kakšna bo reakcija je predvsem odvisno od stopnje zaupanja med partnerji in vprašanja, koliko se med seboj pogovarjajo,” je pojasnil politični analitik in strokovnjak za komuniciranje in odnose z javnostmi Sebastjan Jeretič, ki ne verjame, da bi partner kar na prvo žogo skočil ven iz zgodbe. “Pričakujem, da bodo zahtevali zelo konkretne pogovore in argumente. Predvsem s strani gospoda Vizjaka in se bodo potem odločili na podlagi tega. Predvsem pa morata gospod Vizjak in predsednik vlade razmisliti, kaj pomeni taka ali drugačna odločitev za delovanje vlade do konca mandata.”

Foto: STA

Politični analitik Miloš Čirič nam je povedal, da še ni uspel poslušati nedavnega posnetka. “Ta zadnji posnetek je očitno pristen, če tako sam pravi. Prvi posnetek je bil lepljenka. Oni se sklicujejo na to, da sedaj je pa končno priznal, v resnici pa to ni res.” Za prejšnjega je namreč rekel, da je lepljenka. “S tem posnetkom pa je očitno vse ok. Celotni posnetek je potrebno poslušati in analizirati. Oni sedaj pritiskajo na NSi in Tonina.”

V vsakem primeru bi bi bile nove volitve po besedah Čiriča čez dva so tri mesece. “Bolj je vprašanje ocene, koliko lahko to vse skupaj škodi komu. To bodo ocenjevale koalicijske stranke in sama SDS.” Prepričan je, da SDS to nič ne škodi. “Vprašanje je predvsem, kaj to pomeni za NSi in tudi SMC. V primeru, če je posnetek obremenjujoč, govorim pogojno, bi bilo najbolj pametno, da bi minister sam odstopil. Če odide minister, jim s tem vzame jadra, to pa ne pomeni, da bi zato kar vlada razpadla,” je še dodal.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine