14.5 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs: “Napovedana interpelacija predstavlja nekakšno politično igro, s katero me želi opozicija ideološko oblatiti!”

Potem, ko je opozicija na čelu z SD, ki jo vodi evropska poslanka Tanja Fajon, napovedala podporo interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa zaradi odločitve, ki omogoča koncert Marka Perkovića Thompsona, je Hojs v izjavi za javnost dal vedeti, da je očitno, da napovedana interpelacija predstavlja nekakšno politično igro, s katero ga želi opozicija ideološko oblatiti. Kot je dejal, ne ve za vsako odločbo upravnih enot. Tako tudi ni vedel za to o Thompsonovem koncertu, ki naj ga sicer sploh ne bi bilo. Spomnil je tudi, da je ustaštvo že večkrat opredelil kot zavržno ideologijo.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal, da bo interpelacijo prebral, ko jo bo videl, do zdaj je z njo seznanjen le s strani medijev. Kot je dejal, pa ga čudi, da vsi govorijo o odločbi ministrstva, ki je po njegovem nihče ni še niti prebral. Po njegovih informacijah je ni prevzel niti organizator koncerta. “V trenutku, ko jo bo prevzel, jo bom tudi javno objavil,” je napovedal. Zavrnil je očitek, da naj bi širil sovraštvo oziroma, da naj bi bil ustaško naravnan. “To je zame pod nivojem diskusije v tej državi. Na tak nivo se jaz ne bom spuščal,” je dejal.

Gre za blatenje njegove osebnosti
V izjavi je minister pojasnil, da sam ne ve za vsako odločbo, ki jo izdajo na upravi enoti. “Ne bežim pred objektivno odgovornostjo,” je poudaril. Zato je v petek, ko je za odločbo izvedel, k sebi poklical pooblaščeno osebo, ki jo je izdala. Ta mu je v razgovoru pojasnila podlago za takšno odločbo, ki pa izhaja iz sodbe upravnega sodišča in sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice. Politična igra opozicije je po njegovem mnenju ideološko oblatiti njega kot osebnost. Kot je poudaril Hojs, je večkrat jasno povedal, da so ustaštvo, fašizem, nacizem in komunizem zavržne ideologije.

Sicer pa so navedbe dela opozicije o tem, da koncert bo, po informacijah notranjega ministra neutemeljene. “Celo več, imam neuradne informacije, da Thompson tega koncerta ne želi izvesti,” je povedal. Obenem pa ima tudi informacijo, da njegovi zastopniki želijo od države odškodnino, ker koncert leta 2017 ni bil omogočen. Tudi to pa je po oceni Hojsa nesprejemljivo.

Soočen celo s pozivi, naj ne upošteva sklepov sodišča?!
Minister je komentiral tudi poziv upravnih odborov Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN, naj odločbo upravne enote odpravi. “Torej pozivajo, naj ne upoštevamo sklepov sodišča. Sodišče nam je dalo tak napotek,” je ponovil Hojs. “Seveda sem osebno lahko prepričan, da taki koncerti niso primerni. Obenem pa težko zagovarjam stališče, kjer si bo na podlagi ideologije kdor koli lahko razlagal pravni red,” je dodal.

Po informacijah ministra bo očitek v interpelaciji izključno dogajanje okoli omenjenega koncerta. “Očitno ta interpelacija temelji na ideološki temi, ne na dejstvih,” je dejal. Če bodo predlagatelji tej temi dodali še druge očitke, pa bo nanje ustrezno odgovoril, je še napovedal. Predsedujoča SD Tanja Fajon je namreč ekipi naročila pripravo podlag za interpelacijo. Vodja poslanske skupine Matjaž Han je pojasnil, da je bila glavni povod odločba ministrstva za notranje zadeve, ki omogoča Thompsonov koncert v Mariboru. Podporo interpelaciji napovedujejo tudi v LMŠ, Levici ter v SAB, če bo dobro utemeljena. Podporo pa ji odrekajo v SNS.

Ministru očitajo, da se ne vmešava postopke neodvisnih organov?!
Politični analitik dr. Matevž Tomšič je za Nova24TV komentiral, da je glavni argument izničenja prepovedi koncerta hrvaškega pevca Thompsona milo rečeno nenavaden. “Opozicijska levica tej vladi zelo rada očita, kako da posega na različna področja in se vmešava v odločitve posameznih neodvisnih organov. Tukaj pa stranka SD očita ministru Hojsu ravno to, da se ni vmešaval v administrativne postopke na notranjem ministrstvu. Kot je dejal minister Hojs, on s to odločitvijo, da se koncert dovoli, ni imel nič.”

Dejansko so o tem po besedah Tomšiča odločali ustrezni organi na ministrstvu. “Tukaj bi očitno levičarski del opozicije od ministra pričakoval politično vmešavanje v administrativne postopke. Skratka zadeva je zelo deplasirana. Konec koncev je bilo upravno sodišče tisto, ki je razveljavilo odločitev mariborske upravne enote, da se koncert prepove. Ni tukaj nekaj, kar bi si minister izmislil. Za ostale očitke velja, da so podobno deplasirani.” Izpostavil je nesmiselnost enega izmed očitkov, da so določeni petkovi protestniki dobili globe. “Poglejte obstajajo prekrški in kazni za določene prekrške. Pričakovati sedaj, da nekdo za nekaj za kar je prekršek, ne bi dobil kazni. Očitno se eni še vedno smatrajo za prvorazredne.”

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine