-0.2 C
Ljubljana
torek, 30 novembra, 2021

Minister Poklukar spodbudil k cepljenju: »Ni razloga za pomisleke in ni časa za oklevanje. Čas je za razum.«

Piše: L. B.

Vlada je sprejela na sobotni dopisni seji Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki ga je na novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Predstavil je scenarije ob različni stopnji precepljenosti v slovenskih bolnišnicah na vrhu 4. vala, ki naj bi se zgodil v oktobru. »Ključno merilo zaostrovanja ukrepov je namreč ravno zasedenost bolnišničnih kapacitet, predvsem v intenzivnih enotah«, je dejal minister.

Država plača zaposlenim teste za samotestiranje

Kot PCT pogoj testiranja za opravljanje dela se šteje tudi testiranje s HAG testi za samotestiranje, ki se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Sredstva za izvajanje testiranja s HAG testi za samotestiranje v tem primeru zagotavlja delodajalec.

PCT pogoj dokazujejo tudi osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti v Republiki Sloveniji. Uporabniki teh storitev stroške testiranja, krijejo sami.

Samotestiranje se lahko izvaja s HAG testi, ki so s strani proizvajalca namenjeni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil certifikat priglašenega organa s sedežem v EU. Testi so na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in pri ostalih registriranih dobaviteljih za dobavo medicinskih pripomočkov.

PCT pogoja ni potrebno izpolnjevati osebi, ki …

Pogoj PCT ne velja v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Preverjanje izpolnjevanja PCT pogoja organizirajo in nadzirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Odgovorne osebe so dolžne na vidnem mestu pisno opozoriti osebe na dolžnost izpolnjevanja PCT pogoja in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje. Za osebe, ki opravljajo delo oziroma so udeležene v naštetih dejavnostih, in ki ne izpolnjujejo PCT pogoja, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom oziroma področno zakonodajo.

Testiranje dijakov in učencev v zadnji triadi OŠ

Učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole in dijaki prostovoljno izvajajo testiranje s HAG testi za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v domačem okolju.

Sredstva za testiranje s HAG testi in PCR testi za osebe, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne smejo cepiti, kar dokazujejo s pisnim potrdilom zdravnika, zagotavlja proračun Republike Slovenije.

Pogoji obvezne zaščitne maske tudi na zunanjih javnih površinah

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih. Zaščitna maska je obvezna pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Na odprtih javnih krajih oziroma prostorih ni potrebna zaščitna maska, kjer se upošteva pogoj PCT ali pa gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb. Nošenje mask ni potrebno v osebnem vozilu, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Minister je zaključil, da so cepiva varna in učinkovita, spodbudil javnost k cepljenju. »Imamo cepivo in izkušnje. O virusu smo se že marsikaj naučili. Vemo kaj lahko pričakujemo – na nas vseh je, da storimo kar moramo. Ni razloga za pomisleke in ni časa za oklevanje. Čas je za razum«, je zaključil minister.

Zadnje novice

Sorodne vsebine