7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Minister Jernej Pikalo, čas je za odhod! Bo odšel sam ali ga bo Šarec sramotno nagnal?!

Potem ko vladnim strankam po vetu državnega sveta v državnem zboru ni uspela potrditev zakona, s katerim bi zmanjšali financiranje zasebnih osnovnih šol, se poraja vprašanje, kakšne notranjepolitične posledice bo to imelo za Slovenijo. Zagotovo pa velja poudariti, da gre pri tem predvsem za velik poraz ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, ki je zakon vse do konca podpiral, čeprav je bilo evidentno, da je protiustaven, kar so potrdili tudi številni ugledni pravniki.

 

Na četrtkovem vnovičnem glasovanju o spornem zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v državnem zboru, do katerega je prišlo po vetu državnega sveta, se je vendarle izkazalo, da mnenje ustavnega sodišča pri nas še nekaj velja. Zakon, ki so ga za neustavnega označili praktično vsi ugledni slovenski pravniki, je namreč padel, saj ni zbral zahtevanih 46 glasov podpore. Zanj so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta ga tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so glasovali proti.

Levici ni uspelo kljub njenim izrednim naporom za to, da bi bil zakon sprejet 
Dejstvo je, da je zakon v državnem zboru padel kljub temu, da je slovenska levica uporabila vsa sredstva, da bi vendarle bil potrjen. Slednje med drugim potrjuje tudi podatek, da je v državni zbor po nekaj mesecih ponovno prišla glasovat celo poslanka Levice Violeta Tomić. Ob tem velja poudariti, da je zakon, ki bi zmanjšal finančna sredstva, dodeljena zasebnim osnovnim šolam, vseskozi užival tudi podporo predsednika vlade Marjana Šarca. Ta svojega mnenja ni spremenil niti po tem, ko so številni pravniki, tako z leve kot desne, zakon raztrgali kot izrazito protiustaven.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine