9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Menite, da se je zunanji minister Cerar včeraj srečal s papežem? Motite se! Takole vas nategujeta slovensko zunanje ministrstvo in STA!

Mediji so včeraj poročali, da se je zunanji minister Miro Cerar mudil na obisku v Vatikanu. Kot je poročala STA (njeno poročilo smo tudi povzeli), se je Cerar na splošni avdienci srečal s papežem Frančiškom, iz česar bi lahko sklepali, da se je papež srečal s Cerarjem ločeno.

 

Vendar pa je duhovnik Sebastijan Valentan včeraj preko twitterja sporočil, da se je Cerar včeraj s papežem morda res srečal,ampak le na splošni avdienci v dvorani Pavla VI., kjer je bilo na stotine ali morda celo na tisoče ljudi, tako kot vsako sredo, ko potekajo splošne avdience. »V takem primeru je tudi stal za ograjo, kot vsi drugi.« S tem se je Valentan odzval na novico, ki jo je objavila STA, slednja je zraven priložila fotografijo srečanja med Cerarjem in papežem Frančiškom – vendar je slednja iz časov, ko je bil Cerar premier, gre pa za fotografijo s Cerarjevega uradnega obiska v Vatikanu konec maja 2015. Zato Valentan opozarja, da je objavljanje takšnih fotografij zavajajoče in skrajno neprimerno od osrednjega informacijskega servisa v državi.

Sebastijan Valentan je že isti dan pred dogodkom opozoril na twitterju, da se Cerar s papežem Frančiškom ne bo srečal, vsaj ne zasebno. Niti z vatikanskim državnim tajnikom. »Sprejel ga bo nadškof Gallagher. Je posredi neuresničevanje ustavne odločbe in so v Vatikanu videli,da jih iz Slovenije vlečejo za nos glede stanja verske svobode pri nas?« se je vprašal.

Zanimivo je sicer, da spletna stran zunanjega ministrstva ni objavila nobene skupne fotografije s srečanja Cerarja s papežem. Objavila pa je skupno fotografijo državnega tajnika kardinala Pietra Parolina ter ministra Cerarja, vendar ni znano, ali je šlo le za simboličen pozdrav ali sta tudi imela pogovore. Kot trdi naš vir iz diplomatskih krogov, veleposlaništvo Slovenije pri Svetem sedežu ob takšnih primerih zaprosi le za rokovanje in nič več. Objavljena pa je tudi fotografija pogovorov ministra Cerarja (s spremstvom) z nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, sekretarjem Svetega sedeža za odnose z državami, torej zunanjim ministrom Vatikana.

Ob tem naj spomnimo, da je STA objavila zgolj povzetek sporočila za javnost slovenskega zunanjega ministrstva, to sporočilo pa je dejansko zelo skopo, saj praktično ni zaznati, kakšna stališča ima Sveti sedež (razen tega, da so se strinjali v podpori spornemu dogovoru o migracijah). Dovolili so si celo zapisati, da je Cerar »zagotovil, da bo dialog med cerkvijo in državo tudi pod novo vlado potekal redno« (navajali smo dobesedno, besedo »cerkev« je služba za odnose z javnostjo zapisala z malo začetnico). Kaj pomeni »redno«, pa ni znano. Prav tako ni znano, ali je nadškof Gallagher Cerarja povprašal o uresničevanju ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol. Kot je znano, prejšnja vladna koalicija, ko je bil Cerar še premier, te odločbe ni hotela uresničiti, očitno se tudi pod sedanjo vlado ne bo nič premaknilo.

Sporočilo za javnost Ministrstva za zunanje zadeve RS. Tam fotografije Cerarja in papeža ni, z državnim tajnikom se je zgolj pozdravil. (vir: MZZ)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine