4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Manipulacije okrog sklepa Vrhovnega sodišča RS o Slovenski tiskovni agenciji se kar vrstijo: Sodišče je ugodilo Ukomu!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija je ob sklepu vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo začasno zadržanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, na Twitterju zapisal, da je sodišče očitno sprejelo argumente Ukoma. Po medijih in socialnih omrežjih politikov z levice se namreč širijo lažne novice, da mora vlada z odločitvijo Vrhovnega sodišča omogočiti financiranje STA, kar pa ne drži.

Slovenska tiskovna agencija je dosegla zadržanje vladne uredbe o financiranju STA in tako onemogočila financiranje sama sebe. Zdaj je vrhovno sodišče to razveljavilo in STA je to razglasila za veliko zmago, češ da je sodišče zdaj zahtevalo financiranje STA, je medijske manipulacije okrog sklepa Vrhovnega sodišča glede STA komentiral urednik Siola Peter Jančič.

“Slovenska tiskovna agencija je zahtevala začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Ukom je vložil pritožbo na zadržanje uredbe. Vrhovno sodišče je danes očitno sprejelo argumente Ukoma in razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju STA,” je na Twitterju navedel Uroš Urbanija. Odgovoril je tudi na tvit predsednice SD Tanje Fajon, ki mu je po danes objavljenem sklepu vrhovnega sodišča pripisala odgovornost za blamažo in ga pozvala k odstopu. Po Urbanijinih besedah je težko razumeti, da Fajonova zahteva odstop “ob dejstvu, da Ukom znova dokaže na sodišču pravno nevzdržne argumente za zadržanje uredbe, ki jo je zahteval direktor STA. Ukom je do sedaj dobil čisto vse sodne postopke, tako da poziv verjetno velja za Veselinoviča,” ji je odgovoril.

Niti predsednik Državnega zbora ne razume odločb
Odzval se je tudi premier Janez Janša, in sicer na tvit predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je zapisal, da upa, da bo današnja odločitev vrhovnega sodišča pomagala vladi, da preneha s sramotnim finančnim izčrpavanjem STA in ignoriranjem odločitev, sprejetih v DZ. Janša mu je odvrnil, da je “sramota ko predsednik DZ ne ve, kaj govori ter poziva na nezakonito ravnanje“.

Iz generalnega sekretariata vlade pa so danes sporočili, da je vršilka dolžnosti generalnega sekretarja vlade Janja Garvas Hočevar sprejela sklep o imenovanju BDO Revizija, Družbe za revidiranje iz Ljubljane za posebnega revizorja, ki bo preveril izvajanje zakonskih in drugih predpisanih obveznosti STA.

Vlada je sklep o tem sprejela 30. junija, družbo BDO Revizija pa je Janja Garvas Hočevar izbrala na podlagi javnega naročila, ki je bilo razdeljeno na dva sklopa. Izvajalec revizije, ki je bil izbran za sklop 1, bo pri izvedbi posebne revizije preverjal izvajanje zakonskih in drugih predpisanih obveznosti družbe STA za obdobje od 1. januarja 2019 do 30. junija 2021, piše v sklepu. Revizor bo moral o ugotovitvah revizije pripraviti posebno poročilo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine