-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Mag. Andrej Šircelj: Slovenija je postala preveč paternalistična, saj se skuša vsaka dejavnost regulirati

Poslanec SDS mag. Andrej Šircelj je bil včeraj v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije gost konference Free Market Road Show. Free Market Road Show sicer združuje vrhunske mednarodne govorce, podjetnike, novinarje, vodilne strokovnjake, izvoljene predstavnike oblasti, diplomate, izjemne študente in druge udeležence iz vsega sveta. Razprave so namenjene najbolj relevantnim vprašanjem našega časa, in tako sta bili glavni temi srečanja v Ljubljani „Intelektualna lastnina in javni interes“ ter „svoboda vs. vladanje“.

Poslanec SDS mag. Andrej Šircelj je sodeloval v panelu z naslovom intelektualna lastnina in javni interes. V pogovoru je izpostavil, da smo v Sloveniji del globalnega sveta in da se tako kot vse ostale države sveta, srečujemo s težavami glede intelektualnih pravic. »Veliko pravnih pravil in regulative obstaja glede tega, od industrijskih pravic, do kulturnih pravic, do pravic na področju umetnosti, različna je regulativa na področju interneta, farmacevtskih izdelkov, … Problem, ki pa ga vidim, pa je zaščita intelektualnih pravic,« je izpostavil. Ob tem je dejal, da bi v zvezi s tem morali zaščititi tako avtorja, inovatorja, kot tudi industrijo, pa konec koncev tudi potrošnika. 

Nadalje je spregovoril tudi o tem, koliko denarja BDP se v Sloveniji namenja za raziskave in razvoj, pri čemer je poudaril, da je Slovenija, glede na podatke, v povprečju Evropske unije. Ob tem je kot perečo težavo na področju inovativnosti in kreativnosti izpostavil birokracijo in administracijo. »Če imamo 20.000 predpisov, to duši ne le gospodarstvo, ampak tudi kreativnost, inventivnost ljudi,« je menil mag. Šircelj in dodal, da bi morali govoriti o prostem trgu, kot o usmerjenem trgu in omejitvah, ki jih tržno gospodarstvo prinaša iz strani EU. »Pa tudi sami si včasih preveč otežujemo življenje z različnimi predpisi, zato je moje sporočilo, da je treba pustiti ljudem, da delajo, da ustvarjajo in da jih ne smemo takoj kaznovati, ko na primer prvič odprejo podjetje in narobe izplačajo davek. V takem primeru jim je treba pomagati, jih naučiti, kako se pravilno dela, ne pa ubiti inventivnosti že na prvem koraku,« je ocenil mag. Šircelj. Ob tem je tudi dodal, da je Slovenija postala preveč paternalistična, saj se skuša vse regulirati. »Žal tudi nekateri ljudje pričakujejo, da bo država vse uredila, vendar pa to krči inventivnost. Treba je sprostiti ustvarjalne sile v Sloveniji in država bi morala pri tem pomagati,« je poudaril poslanec SDS.  

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine