25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Mag. Andrej Aplenc pred četrtkovim Vseslovenskim protestom v Ljubljani: “Pozivam vse demokratično misleče Slovenke in Slovence, da se ga udeležijo!”

V četrtek, 10. oktobra 2019, popoldne bo  na Prešernovem trgu v Ljubljani vseslovenski protestni shod, ki ga pripravlja Civilna iniciativa Rešimo Slovenijo. Sodelovanje in podporo protestu so napovedale številne politične stranke in civilne iniciative, med njimi SDS, SLS in NLS.

Ob 16. uri bo najprej maša v frančiškanski cerkvi oziroma cerkvi Marijinega oznanjenja, ob 17. uri pa bo sledil protest pred cerkvijo na Prešernovem trgu. Protest pod geslom Rešimo Slovenijo bo, kot so zapisali organizatorji, za pravico, varnost in enakost pred zakonom, za gospodarsko uspešno državo in socialno uspešno družbo. Seveda pa bo usmerjen tudi proti vladajoči levici in »prvorazrednim«, ki lahko počnejo, kar se jim zljubi. Pri tem bode v oči odpis 29 milijonov evrov dolgov družini Janković.

Med udeleženci shoda bo tudi dolgoletni direktor Zavoda za oživitev civilne družbe in publicist mag. Andrej Aplenc, ki je ob tem dejal: »Tega shoda se bom seveda udeležil in pozivam vse demokratično misleče Slovenke in Slovence, da se ga udeležijo.«

Mag. Aplenc: »Dejstvo je, da naša tranzicija iz totalitarnega sistema v demokracijo ni dobro uspela. Tako imenovana globoka država, ki jo sestavljajo pomembni (ne)prenovljeni komunisti, ki imajo veliko finančno in gospodarsko moč, še vedno kroji našo notranjo in zunanjo politiko. Pri tem jim je v veliko pomoč naš volilni sistem, ki je, kot vemo, v nasprotju z ustavo.

Bančna luknja, korupcija in malverzacije v zdravstvu, ki povzroča razpadanje zdravstvenega sistema, milijonski odpisi dolgov, spopadi levičarskih tranzicijskih klanov za milijardne državne projekte, ki jih organi pregona tolerirajo, skrajno nizek ugled našega sodnega sistema zaradi politično pristranskega sojenja, vse to so razlogi, da  je vseslovenski protest zelo dobro utemeljen.

Vsakdo  pa naj si prebere najnovejšo Resolucijo Evropskega parlamenta z dne 19. septembra 2019 o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope (2019/2819 (RSP)), ki v 17. in 18 členu pravi naslednje:

17.Evropski parlament je zaskrbljen, ker se v javnosti in za komercialne namene še vedno uporabljajo simboli totalitarnih režimov, ter opozarja, da je več evropskih držav prepovedalo uporabo tako nacističnih kot komunističnih simbolov;

18.  Evropski parlament ugotavlja, da so v nekaterih državah članicah še ohranjeni spomeniki in obeležja (parki, trgi, ulice itd.), ki poveličujejo totalitarne režime, kar vodi k izkrivljanju zgodovinskih dejstev o posledicah druge svetovne vojne ter k propagiranju totalitarnih političnih sistemov;

Dejstvo je, da je Slovenija in tudi naše glavno mesto polna simbolov in spomenikov totalitarnega režima, kar nam kaže na to, kako na nas gleda Evropa, in kje smo mi sami v naši tranziciji.«

»To so razlogi, da se bom udeležil vseslovenskega protesta,« je ob tem še za naš spletni portal dodal mag. Andrej Aplenc.

M. B.

Zadnje novice

Sorodne vsebine