10.9 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Logar pozval Slovence v državah EU, naj ostanejo tam, če je možno

Zunanji minister dr. Anže Logar je danes pozval slovenske državljane, ki so v državah članicah EU in imajo normalne možnosti za življenje, naj ostanejo tam. V prihodnje bo namreč vračanje v domovino bistveno težje, ker bo možnosti za to vse manj, je opozoril.

Ker se situacija zaradi pandemije novega koronavirusa zaostruje, je zunanje ministrstvo v protikoronski paket dodalo posebno določilo, s katerim se podaljšujejo dovoljenja za bivanje tujih državljanov v Sloveniji, je na ponedeljkovi redni vladni novinarski konferenci povedal minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Kot je pojasnil, so tovrstno določilo dodali, da ti ljudje ne bi mislili, da morajo zaradi poteka veljavnosti dovoljenja “na vrat na nos oditi domov”, temveč lahko ostanejo v Sloveniji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Preko DKP-jev pozvali druge države k podaljšanju vizumov in delovnih dovoljenj Slovencem
Preko diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini so pozvali druge države, da podaljšajo vizume in delovna dovoljenja slovenskim državljanom, da se jim zaradi poteka veljavnosti dokumentov ne bi bilo treba vračati domov, je povedal Logar. Ob prihajajočih velikonočnih praznikih je v izogib zastojem na mejah in morebitnim napotitvam v karanteno pozval državljane, naj v čim večjem številu ostanejo tam, kjer so, in tako praznujejo veliko noč.

V okviru repatriacije se je vrnilo že več kot 360 slovenskih državljanov
Logar je še navedel, da se je v okviru repatriacije, ki so jo zaradi izbruha novega koronavirusa organizirali na zunanjem ministrstvu, z letali v domovino vrnilo več kot 360 slovenskih in najmanj 300 tujih državljanov, z avtobusi pa okoli 120. Samostojno s pomočjo diplomatsko-konzularne mreže pa se je vrnilo med 800 in 1000 Slovencev.

Na MZZ pripravljajo še evakuacijske lete iz Finske, Lizbone in Londona
Na zunanjem ministrstvu pripravljajo še evakuacijski let iz Finske, let iz Lizbone, kjer pobrali potnike, ki so prišli iz Latinske Amerike, konec tedna pa še polet iz Londona, še poroča STA.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine