12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ljubljanski kazenski sodniki z zanikanjem pritiskov ponovno proti kolegu Radonjiću – navedenih jih je 30, podpisani pa samo trije?

V začetku oktobra je Okrožno sodišče v Ljubljani, ki ga vodi višji sodnik Marjan Pogačnik, objavilo protestno izjavo tridesetih sodnikov kazenskega, specializiranega in preiskovalnega oddelka v zvezi z medijskimi izjavami okrožnega sodnika svetnika Zvjezdana Radonjića, v kateri odločno zavračajo, da bi bili prestrašeni, ustrahovani ali da bi morali paziti, da se komu ne zamerijo.

 

Zanimivo je bilo sicer, da se pod to izjavo, ki je bila objavljena na uradni strani sodišča in opremljena s signaturo okrožnega sodišča, imensko ni podpisal noben sodnik. Zaradi tega se je pojavil sum, da je izjava dejansko delo ene osebe in sicer Marjana Pogačnika. No, »napako« so popravili z novo izjavo, ki je pravzaprav ponovitev prejšnje, pod njo pa so navedena imena in priimki sodnikov. Med njimi najdemo tudi znana imena, kot je denimo Deša Cener, Karmen Erčulj, Dejana Fekonja, Ciril Keršmanc, Mojca Kocjančič, Špela Koleta in Marjutka Paškulin.

Ob vsem tem pa je pomenljivo, da ob seznamu sodnikov ne najdemo nobenih podpisov, so pa zato spodaj trije podpisi in sicer treh sodnikov, ki naj bi zastopali preostalih 27 kolegov, in sicer okrožna sodnika svetnika Deja Kozjek in Srečko Škerbec ter višja sodnica Marjutka Paškulin. Zato se postavlja vprašanje, ali so botri te izjave, ki želijo na vsak način demantirati navedbe Zvjezdana Radonjića, v resnici želeli popraviti samo prvotno napako, ko najprej ni bilo navedenih nobenih imen, sedaj pa so realno navedena tri sodniška imena, ki naj bi zastopala celotno trideseterico.

Je pa vsekakor dovolj zgovorno to, da se sedaj vrstijo pritiski tudi na dr. Jožeta Možino, ker je pripravil intervju z Radonjićem, kateremu so poklicni kolegi odrekli podporo samo zato, ker je želel soditi pošteno. Varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski je namreč zaznala – očitno na zahtevo levičarskega propagandnega filozofa Borisa Vezjaka – kršitve standardov.

Pomenljivo pa je že to, da če vsi našteti sodniki res ne zaznavajo pritiskov, ali ni to morda pokazatelj, da pritiskov niti ne potrebujejo, če so že sami dovolj poslušni svojim gospodarjem. Enako velja za novinarje…

Zadnje novice

Sorodne vsebine