22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Levičarji bi radi kaznovali totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Piše: Nova24tv.si

Stranka Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih simbolov, ne moti pa jih paradiranje vsepovprek s simboli komunističnega in morilskega režima, ki ga tudi sami zagovarjajo.

Za Levico je bila “kaplja čez rob” za pobudo organizirana SOS skupina, ki je nastala zaradi vladne ignorance do varnosti državljanov. Glede na to, da je Levica ena od vladnih strank, posledično tudi oni nosijo odgovornost za to. A Levica je le hitro zgrabila priložnost, da omenjeno skupino označi za “desne ekstremiste”, s tem pa dobila tudi izgovor, da uresniči predlog Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Matej T. Vatovec je za medije dejal, da bi morala vlada postaviti jasne in omejujoče usmeritve glede obravnave in omogočanja izražanja hodov skupin, ki odkrivajo spodbujanje nacifašizma in katerih namen je spodbujanje javnega razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ob tem ne moremo mimo opazke, da bodo morali potem najprej kazati “svoje” – spomnimo se, da je risanje kljukastih križev na ministrstvu za kulturo leta 2021 organiziral aktivist takratne digitalne strateške stranke SD Vuk Čosić, ki ga je bilo večkrat mogoče videti na protivladnih protestih.

Vuk Ćosić (Foto: STA/Twitter)

Na protivladnih protestih, kjer so tudi sami “spodbujali sovraštvo”, ki ga danes očitajo ostalim, na kar se je spomnil politični analitik Mitja Iršič.

 

Glede na to, da so bili vsi trije totalitarni sistemi, tako fašizem kot nacizem in komunizem, v dvajsetem stoletju prisotni po slovenskem ozemlju, bi človek pričakoval, da bo slovenski narod sposoben enotno obsoditi vse tri totalitarne sisteme, ki so povzročili nemalo gorja. Pa vendar jim celo v današnjem času večni jugonostalgiki ne posvečajo le muzejev, ob vsaki priložnosti se jim tudi klanjajo. Tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko je ena od tistih, ki svojo skrajno levo drži s poklonom Titu, enemu od svojih komunističnih “vzornikov”.

Asta Vrečko je častilka zločinskega totalitarizma največjem klavcu 20. stoletja. (Foto: Twitter)

Vatovec bi po poročanju Večera “takoj” posodobil kazenski zakonik, v katerem bi se jasno opredelila in predpovedala uporabo totalitarnih simbolov, hkrati pa nihče od njih ne omenja dejstva, da so prav levičarji tisti, ki slavijo in se celo ponašajo s simboli totalitarnega režima.

Dražgoše so priložnost politične levice, da z zbirko totalitarnih simbolov pobriše prah in jih razstavi pred slovensko publiko. (Vir: Nova24TV)

A je to glede tistih virov, ki nam trenutno vladajo, pričakovano. Centri moči, ki so ustoličili sedanjo vladajočo koalicijo (pa tudi leve vladajoče koalicije pred njo), izhajajo iz strukture nekdanjega komunističnega režima. Od tod naklonjenost komunistične ideologije in njenim simbolom. To je povezano z razširjeno nostalgijo po nekdanji državi in ​​njenem režimu, glede česar je Slovenija zagotovo v vrhu med postkomunističnimi članicami Evropske unije. V luči vsega tega je boj vladajočih zoper nedemokratične ideologije in njihove simbole navadna hinavščina.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine