16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Koliko škode bodo še povzročili? V stranki SD znova odkrito nasprotujejo maskam v šolah!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

V luči aktualnega dogajanja je izjemno težko oceniti, ali lahko stroka sploh še uspešno obvladuje epidemijo koronavirusa. Kljub izjemno težki situaciji v prvem in drugem valu epidemije so mediji, opozicija in zanikovalci virusa vseskozi želeli vzbuditi občutek, da ukrepi niso učinkoviti oziroma, da s številnimi odloki ustvarja vlada zmedo. Zmedo pa ustvarjajo na drugi strani tudi v opoziciji skozi različne kampanje in medije, pri čemer tudi sami povzročajo zmedo, najprej so proti ukrepom, potem pa vlado krivijo za smrti, ker ni sprejela ukrepov. Podobno piše tudi profesorica in članica SD dr. Brigita Skela Savič, ko govori o prizanašanju otrokom, da ne nosijo mask v šolah. S tem v SD že drugič nasprotujejo ukrepom stroke, povzročajo zmedo in nezaupanje v ključne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

Redna profesorica na fakulteti za zdravstvo dr. Brigita Skela Savič, se je leta 2018 pridružila Socialnim demokratom in je vztrajna zagovornica javnega zdravstva. Deluje tudi kot članica izvršnega odbora društva Srebrna nit in vsa leta vztrajno opozarja na nevzdržno stanje na področju družinske medicine, pri čemer zasebno zdravstvo označuje kot škodljivo za javno zdravstvo.

Zdravnica je v času pandemije zapisala “nekaj krepkih” zoper ukrepe vlade za zamejevanje epidemije. Tako je denimo še pred nekaj dnevi poudarila, da bi morali otrokom prizanesti in jim omogočiti šolanje brez mask, med drugim je tudi izrazila dvom o uspešnosti uvajanja PCT-pogojev. “Randomiziranih raziskav, da bi nošenje mask doprineslo pri obvladovanju epidemije še ni. Prizanesimo otrokom, šolarjem. Poleg izrečenega, se izražamo s celim telesom, tudi obrazno mimiko,” je na Twitterju zapisala Skela Savičeva. Spomnimo, da so k nenošenju mask v šolah pozivali ravno v SD že septembra lani, zaradi slednjega pa kasneje ob eksponentnem porastu okužb niso želeli prevzeti odgovornosti oziroma so umrle “naprtili” Janezu Janši.

Kampanja SD za šolo brez mask (foto: SD)

Raziskave so jasne: Maske so nujne za obvladovanje epidemije!
Podobno, kot smo že vajeni v SD, pa je dan kasneje Skela Savičeva v svoji kolumni za portal Necenzurirano poudarjala ravno nasprotno: “Če želimo, da bodo starejši utrpeli čim manjšo škodo v prihajajočem valu, morajo delovati vsi ukrepi, tudi za vrtce, šole, gospodarstvo, javno upravo in družbene sektorje.” Iz njenega zapisa je tako mogoče razbrati, da podpira ukrepe v šolah in vrtcih, kjer bi otroci zaradi trenutne epidemiološke situacije vseeno morali nositi maske. V nadaljevanju je tudi sama izrazila zaskrbljenost pred prihajajočim četrtim valom epidemije in opozorila na kadrovske stiske v zdravstvu, sociali ter opozorila na dodatne ukrepe za negovanje starostnikov v domovih za starejše glede na kritično situacijo prvega ter drugega vala epidemije.

foto: Twitter

Pred prihajajočim šolskim letom je med drugim tudi opozorila, da bi morali zagotoviti primerno prezračevanje v šolah in domovih za starejše. Skela Savičeva si kot profesorica tudi sama ne želi še enega šolskega leta izvajati pouk na daljavo. “Cepite se, dovolj imamo Zooma,” je poudarila. Pri tem je še opozorila, da ne dosegamo zadostne precepljenosti zaposlenih v socialno varstvenih zavodih, zdravstvu in celotni populaciji.

foto: Shutterstock

Nihče od kritikov in zdravstvenega kadra pa denimo ne izpostavi, kaj se bo zgodilo z otroki, katerih starši bodo zahtevali, da bi otroka učili le tisti učitelji, ki bodo cepljeni. Država od učiteljev ne more zahtevati obveznega cepljenja oziroma tega za zdaj ne želi storiti, saj bi prišlo do takojšnjega upora sindikatov. Starši na socialnih omrežjih že opozarjajo, da bodo očitno morali v tem primeru ukrepati sami: “Če država ne zna udariti po mizi, lahko starši. In prav nič ne dvomim, da se bo to nekje zgodilo.”

Nasprotniki cepljenja in ukrepov so povzročili nezaupanje v cepiva in stroko
Skela Savičeva pa je sicer ena redkih, ki v nasprotju s številnimi anticepilci podpira cepljenje. Za nezadostno precepljenost krivi Janševo vlado, saj ji je z večino članov stranke SD skupno to, da njegove politike ne podpirajo. “Prihaja delta val. Komunikacija z državljani je na dnu, sestavljena iz groženj, nesorazmernih ukrepov, številnih izjem. Delujoče strategije NI, zato tudi precepljenosti ni in ustrezne priprave na novi val NE!” je zapisala. Tistim, ki so kritični do Janše, pa je predvsem skupno to, da popolnoma pozabijo, kakšno škodo so nasprotniki covid-19 ukrepov in cepljenja pustili v medijih in prebivalcem dovolili, da so podlegli teorijam zarote.

 

Sorodne vsebine