7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Ko se ministrica Duhova na veliko hvali s sprejetim opozicijskim zakonom, ki je v celoti rezultat Janševe vlade

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv.si)

Državni zbor RS danes je v prvi obravnavi prižgal zeleno luč predlogu novega zakona o elektronskih komunikacijah, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Brankom Grimsom iz SDS. To je predlog, s katerim je v prejšnjem mandatu v parlamentu dvakrat neuspešno poskušala uspeti vlada Janeza Janše. Poslanci takratne opozicije so namreč s predlogom za razpis posvetovalnega referenduma preprečili pravočasni sprejem zakona o elektronskih komunikacijah. “Zakon o elektronskih komunikacijah je v celoti rezultat odličnega dela vlade Janeza Janše. Duhova, ki se nekaj hvali, nima z njegovim nastankom čisto nič. Še huje – v koaliciji že vnaprej napovedujejo, da bodo nekatere odlične rešitve tega zakona, ki gredo v smeri večje zaščite uporabnikov ter krepitve konkurence, v naslednjem branju črtali iz zakona,” je pojasnil mag. Branko Grims. Se nova ministrica sedaj – četudi prepozno – kiti s tujim perjem?

Predlog zakona bi nadomestil veljavni zakon o elektronskih komunikacijah iz leta 2004, namenjen pa je tudi prenosu evropske direktive o elektronskih komunikacijah iz leta 2018 v slovenskih pravni red, s katerim Slovenija močno zamuja in ji zato grozi tožba Evropske komisije pred sodiščem EU. Zakonski predlog med drugim spodbuja povezljivost in širitev visoko zmogljivih omrežij po vsej Sloveniji, potrošnikom olajšuje zamenjavo ponudnikov storitev, ki bo odslej brezplačna, predvideva pa tudi vzpostavitev javnega sistema obveščanja in alarmiranja. “Zaradi te neodgovorne poteze bo Slovenija plačala visoko kazen Bruslju, naši državljani pa bodo prikrajšani za številne ugodnosti vključno s hitrejšim in ugodnejšim internetom ter brezplačno menjavo operaterja in naročniškega paketa,” je aprila komentiral nekdanji minister za digitalno preobrazbo.

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je namreč že pred časom v državnem zboru predstavil predlog zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki sta ga tudi potrdila matični odbor Državnega zbora RS in pristojna komisija Državnega sveta RS. Temeljni cilj predlaganega zakona je prenos EU direktive o elektronskih komunikacijah v slovenski pravni red. “Predlog zakona prav tako pospešuje pokrivanje slovenskih gospodinjstev s širokopasovnim omrežjem visokih hitrosti, z novim zakonom pa bi se pomembno okrepila tudi varnost komunikacijskih omrežij in storitev,” je aprila letos zapisala Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo. Vendar pa državni zbor takrat o njem ni glasoval, saj so poslanci takratne opozicije vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona. Ker predlog zakona zaradi napovedi referenduma ne bo mogel biti sprejet v naslednjih tridesetih dneh, je Slovenija izgubila zadnjo priložnost, da bi se izognila tožbi Evropske komisije in visokim kaznim zaradi nepravočasnega prenosa EU direktive.

 

Prvopodpisani mag. Branko Grims iz stranke  SDS je dejal, da je že ob nastopu vlade Roberta Goloba napovedal, da stopamo v “obdobje prisvajanja in izgovorov”.  Golobova vlada si bo namreč na vse načine poskušala prilastiti odlično opravljeno delo vlade Janeza Janše. Za vse svoje lastne napake pa bo Golobova vlada seveda krivila prejšnjo vlado. Grims je ob tem še pripomnil, da bo za oboje imela medijsko podporo osrednjih medijev. “Tudi z zakonom o elektronskih komunikacijah je tako. V celoti je rezultat odličnega dela vlade Janeza Janše. Duhova, ki se nekaj hvali, nima z njegovim nastankom čisto nič. Še huje – že vnaprej napovedujejo, da bodo nekatere odlične rešitve tega zakona, ki gredo v smeri večje zaščite uporabnikov ter krepitve konkurence (kar je prav tako vedno v korist uporabnikov!), v koaliciji v naslednjem branju črtali iz zakona,” je pojasnil Grims in poudaril, da bodo temu v SDS odločno nasprotovali, saj zagovarjajo korist ljudi – uporabnikov, ne pa interese monopolistov, kot očitno počne Golobova koalicija, za kar jih je lahko pošteno sram – čeprav Grims ob takem prilaščanju tujega dela dvomi, da sploh vedo, kaj to je.

 

Grims je še dodal, da bo – če bomo plačali kazen – to izključno po krivdi prejšnje opozicije oziroma sedanje oblasti. “V stranki SDS smo naredili vse, da do tega ne bi prišlo, tudi sam osebno sem na to v državnem zboru ves čas opozarjal,” je zaključil poslanec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine