13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kaviar-socialistom denar nikoli ne smrdi! Turnškovi revolucionarji tudi letos dobili največ denarja!

Zvezi borcev, ki s strankami vladne koalicije danes v državnem zboru spreminja poimenovanje praznika “vrnitev Primorske” k matični domovini v bolj jugoslovansko “priključitev Primorske”, je država tudi letos dodelila največ denarja med vsemi veteranskimi organizacijami. S preimenovanjem praznika se sicer nekoliko zapleta, ker je v parlamentu premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec včeraj povedal, da se mu predvolilni čas za to ne zdi primeren in da tudi nasprotuje takšnemu predlogu.

 

Premier eno, vlada in LMŠ pa drugo

A ker je predlog podprla vlada, ki jo Šarec vodi, predlagajo pa ga poslanci premierjeve stranke, med drugim tudi vodja poslanske skupine Brane Golubović (LMŠ), je mogoče, da bo danes premier preglasovan.
 
Zveza borcev je letos od države dobila nekaj manj denarja kot lani, a še vedno daleč največ med vsemi veteranskimi organizacijami. Zveza borcev ni le veteranska organizacije, je tudi del podpornega okolja SD, kar se kaže tudi pri današnjem odločanju parlamenta o spremembi imena praznika. V socialistični Jugoslaviji je bila to ena od družbenopolitičnih organizacij, ki je imela po ustavi sedeže v skupščinah. S tem je prejšnji sistem, ki je prepovedal stranke in poštene volitve, ustvarjal vtis notranje pluralnosti. Ta organizacija je bila hkrati povezava upokojenih oficirjev JLA, z JLA je imela država Slovenija, ko je nastala, vojaški konflikt. Z vidika demokratične države je ta organizacija sporna, ko brani medvojno in povojno izvedbo revolucijo in prejšnji enopartijski sistem, katerega varuh je bila nekdanja jugoslovanska vojska. Še iz prejšnjega sistema ima zveza borcev tudi nekaj premoženja. Ko so v parlamentu pred leti poslanci SDS opozarjali na sporno plat, denimo obrambo povojnih množičnih pobojev, je prišlo do precejšnjega konflikta, ko jih je Turnšek ozmerjal za “lažnive kurce”, zaradi česar mu je takratni predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič pokazal vrata iz dvorane. In Turnšek je tudi odšel.
 
Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine