13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Kako pride do nastanka negativnega prispevka o Sloveniji? Zunanji minister Logar razkrinkal, kako pride do tujega “neodvisnega” poročanja!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Kako nastane negativen prispevek o Sloveniji? Ste že zasledili, da v tem ali onem tujem mediju kritično poročajo o Sloveniji? Če niste, potem ne berete slovenskih medijev in ne gledate/poslušate dnevno informativnih oddaj. Kajti naši mediji kar tekmujejo v poročanju o vsakem tujem prispevku z negativno konotacijo o aktualni slovenski vladi. Kot da bi jim to godilo …” je zunanji minister Logar uvodoma zapisal glede svoje lastne izkušnje “fabriciranja” lažnih novic o Sloveniji, njihovega izvažanja v tujino in spet nazaj, za domače notranjepolitične potrebe.  

“Za začetek: ko vam naši mediji pompozno in na dolgo in široko razlagajo, kako v tujini z mastnimi naslovi pišejo kritično o Sloveniji, bodite prepričani, da nakladajo.” Poročajo namreč o prispevku, ki ga povprečen tuji bralec/gledalec niti ne opazi niti ga ne zanima, zato mu sploh ne posveča pozornosti. Edini, ki ga opazijo, so slovenski mediji. Pravzaprav beseda “opazijo” ni na mestu, ker slovenski novinarji zanj že vnaprej vedo. Večinoma pa pri njegovem nastanku tudi sodelujejo.

“No, kakor koli. Nekaj izkušenj s tovrstnimi medijskimi spini že imam, zato naj vam na konkretnem primeru povem, kako to gre.” Vzemimo primer prispevka o medijski svobodi v Sloveniji, objavljenem s strani švedske TV4. TUKAJ boste našli ta “nepristranski” prispevek, ki temelji na besedah znanih slovenskih “borcev za medijsko svobodo”. “V tem video prispevku v 2:20 minuti nastopim tudi sam. Da uravnotežijo, “nasprotno mnenje” Vlade RS.”

“Verjetno se vprašate – zakaj pa zunanji minister pristane na pogovor o medijski svobodi? Še posebej zato, ker to res ni njegovo področje?” V praksi to poteka tako: šlo je za prošnjo švedske televizije, da bi z MZZ opravila razgovor o prioritetah predsedovanja in načrtih, ki jih imamo v zvezi s predsedovanjem. PR preveri podrobnosti, Švedi povedo, da z vsako predsedujočo državo pred predsedovanjem pripravijo pogovor in prispevek o načrtih predsedstva. Preverili so in je bilo res. Rekli so, da bodo govorili tudi z nekaterimi zunanjepolitičnimi strokovnjaki in ministri.

“Neodvisnega” novinarja sploh ni zanimalo predsedovanje EU, ampak izključno STA

In res so prišli. Ne s svojo ekipo, ampak z ekipo oziroma snemalcem – POP TV. “No, to je najmanj nenavadno. Velike TV-mreže po navadi prihajajo s svojo opremo …” Glede na to dejstvo je Logar že takoj vedel, da pravi namen intervjuja ni pogovor o predsedovanju, ampak ‘domačepolitična’ agenda. “Zato sem PR-ju namignil, da tudi mi snemamo ta intervju.” In novinarka je začela. Sicer o predsedovanju, a je že takoj postalo jasno, da jo to prav nič ne zanima, ampak da želi čim prej na vprašanja o STA, ki jih je imela napisana na listku. In ko sta končala, so pospravili opremo. Z vidno vnemo.

 

POP TV. (foto: STA)

Takrat je Logar nekaj besed spregovoril tudi o “misiji”, ki jo švedska novinarka očitno izvaja (prostovoljno ali nevede) za slovenske “naročnike” (beri: ustvarjanje zlagane slike o pritiskih na medije). Glej ga zlomka, iz objavljenega prispevka je razvidno (kader, ko se stoje pogovarja z njo), da je tudi ta del, čeprav z (uradno) že pospravljeno kamero, najeti snemalec POP TV prikrito snemal. “Če ne bi poznal teh trikov, verjetno v off-u, ne bi tako skrbno izbiral besed in zelo verjetno bi se prispevek začel s kakšno mojo bolj robato izjavo tega “neformalnega” dela …”

Od 27 minut pogovora so sodelavci POP TV predvajali pičlih 19 sekund

“No, spodaj je celotni intervju. 27 minut pogovora za to, da so uporabili 19 sekund izjave zunanjega ministra o levičarskih medijih v Sloveniji. Saj ne da bi gledali. Predvsem zato, da boste razumeli, kako nastanejo takšni prispevki v tujih medijih in zakaj v njih nima smisla sodelovati. Razen, če ni v živo.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine