16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Kako je vplivni član DeSUS-a Zlatko Ficko družbo Slovenski državni gozdovi uzurpiral za začetek gradnje poslovne stavbe, pri tem pa mu je pomagala ministrica Aleksandra Pivec!

V uredništvo Nova24TV smo prejeli anonimno gradivo žvižgača, ki razkriva številne nepravilnosti v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG). Glavni vlogi igrata vpliven član stranke DeSUS in direktor družbe Zlatko Ficko ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, in sicer pri sporni gradnji nove poslovne stavbe Slovenskih državnih gozdov v Kočevju. Vrednost investicije pa je narasla z začetnih 2,7 milijona evrov na skoraj sedem milijonov evrov. 

 

Slovenski državni gozdovi so postali novi “gozdarski TEŠ 6” slovenske tranzicijske levice in kočevskega lobija v režiji vplivnega člana stranke DeSUS in direktorja družbe SiDG Zlatka Ficka. “Nadzorni svet SiDG je ob seznanitvi z informacijo o namenu gradnje in ceni predvidene investicije na svoji seji dne 30. 5. 2019 sprejel sklep št. 100-NS/2016-43/5, s katerim je zavrnil izdajo soglasja za predlagano investicijo izgradnje poslovnega objekta oz. navedene investicije, na podlagi 22. člena akta o ustanovitvi družbe Slovenski državni gozdovi, d.0.0. Ključno vprašanje za razumevanje pomena te odločitve je tudi, da poslovodstvo ne more ponovno zahtevati soglasja nadzornega sveta SiDG za to investicijo, dokler se o tem vprašanju v skladu z 22. členom akta o ustanovitvi ne opredeli vlada kot skupščina družbe!” razkriva anonimka žvižgača iz SiDG.

Ves pretres je sprožilo poslansko vprašanje poslanca Slovenske demokratske stranke Bojana Podkrajška na septembrski parlamentarni seji. Glavni igralci so se že prestrašili, saj so izvedbo investicije premaknili v leto 2020. Vrednost investicije pa je narasla z začetnih 2,7 milijona evrov na skoraj sedem milijonov evrov.

Odstavili vladne nadzornike – ministrica Pivčeva prevzela nadzor nad političnim projektom stranke DeSUS
Družbo Slovenski državni gozdovi je slovenska vlada ustanovila po naravni katastrofi – žledu. Ta je namreč prizadel velik del slovenskih gozdov. Podjetje, kot večina drugih slovenskih državnih podjetij, se ni moglo upreti mešetarjenju z davkoplačevalskim denarjem. Anonimka razkriva veliko informacij o škodljivi izvedbi in prekomernemu zapravljanju davkoplačevalskega denarja ob gradnji nove stavbe SiDG v Kočevju. Žvižgač v anonimki razkriva vse nepravilnosti vodenja tega projekta.

Na redni seji, 31. avgusta 2017, ni bilo ne duha ne sluha o omenjeni gradnji stavbe. “V razpoložljivem tekstu strategije ni ne duha ne sence namena izvedbe takšne investicije, še manj pa, da bi bil tak projekt v tem dokumentu izrecno opredeljen ter vrednostno ocenjen kot finančna postavka. Zato smo bili močno presenečeni nad trditvijo ministrstva, da naj bi bila izgradnja lastne poslovne stavbe v strateškem načrtu predvidena kot ena izmed investicij, ki naj bi bila izvedena že v letu 2019.”

Naveza DeSUS – ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in Zlatko Ficko – pa je izsilila, da so neposlušne nadzornike družbe zamenjali s svojim poslušnim kadrom. “Dne 30. 5. 2019. Kmalu zatem, dne 18. 7. 2019, so bili predčasno odpoklicani vladni predstavniki nadzornega sveta SiDG in nadomeščeni z novimi. Pospešek k tej potezi vladne koalicije je očitno prišel z ministrstva za kmetijstvo oziroma od DeSUS-ove ministrice Aleksandre Pivec, k čemur je seveda ustrezno prispeval glavni direktor SiDG in predsednik pokrajinskega odbora stranke DeSUS v Kočevju Zlatko Ficko.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine