15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Kako glasovati na evropskih volitvah in referendumih

Piše: C. R.

Ob evropskih volitvah in referendumih boste dobili pet (5) glasovnic. Eno glasovnico za volitve ter štiri glasovnice za štiri referendume. 

Navodilo za volitve v evropski parlament: Dobili boste en velik list, na katerem bodo napisane stranke in seznam kandidatov po strankah. Glasujete tako, da obkrožite:

1. številko politične stranke

ali

2. številko stranke in enega kandidata na listi te iste stranke.

POZOR: Če boste obkrožili stranko in kandidata na listi druge stranke, bo vaša glasovnica neveljavna. Če boste obkrožili več kandidatov različnih strank bo vaša glasovnica tudi neveljavna. Glasovnica torej velja samo, če obkrožite eno od list, po želji na listi, ki ste jo obkrožili, označite tudi kandidata, ki mu želite dati preferenčni glas.

Na primer: če boste želeli glasovati za SDS, boste obkrožili listo št. 2. Na listi so nato po naslednjem vrstnem redu navedeni kandidati: Romana Tomc, Milan Zver, Aleš Hojs, Franc Breznik, Branko Grims, Franc Kangler, Alenka Forte, Karin Planinšek in Zala Tomašič. Po želji – ni pa nujno – potem označite enega od kandidatov, ki mu želite dati preferenčni glas. Ali pa tudi ne.

Na referendumih pa glasujemo bodisi ZA bodisi PROTI. Glede na to, da bi z glasom ZA  potrdili namere vlade po uvajanju evtanazije, legalizacije kanabisa in krčenju vpliva podeželja na politiko, je jasno, da pride v tem primeru v poštev odločitev štirikrat PROTI.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine