10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Kaj bo v Golobovi košarici 15 živil?

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

“A zdaj bomo poleg vseh reklam dobili še eno od vlade za 15 najcenejših artiklov? Kot da smo debili in si sami ne najdemo. Še gospa iz Trgovinske zbornice je danes rekla, da ne vidi smisla v tem,” je eden izmed mnogih kritičnih komentarjev na Twitterju, ki so se usuli po včerajšnji vladni konferenci, kjer je v glavni vlogi nastopil premier Robert Golob. Mnogi se ne morejo načuditi nad neumnostjo ukrepa, povrhu pa je žalostno, da so si za izpeljevanje ukrepa še umislili dodatne zaposlitve. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar meni, da se s tem ukrepom ne bo razbremenilo gospodinjstev. 

Hrana se v Sloveniji izredno draži. Vlada pa je včeraj sporočila nov “ukrep”, s katerimi nameravajo “pomagati” državljanom. S Trgovinsko zbornico Slovenije so se dogovorili za okvirno košarico 15 živil, z informiranjem o cenah teh živil pri posameznih trgovcih pa nas nameravajo usmerjati k nakupu.

Po navedbah Dragana Burbutovskega, direktorja vladnega urada za komuniciranje, bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z javnim naročilom iskalo zunanjega izvajalca, ki bo javno objavljal cene v Sloveniji in sosednjih državah za omenjenih 15 izdelkov. “Razpis bo zaključen v nekaj tednih,” je zapisal na Twitterju. V primeru javnega naročila gre za (plačljivo) projektno nalogo, kot pravijo v vladi, namen te je informiranje javnosti o cenah primerljivih proizvodov iz izbrane košarice na trgu po trgovskih podjetjih. Javno naročilo bo vključevalo dva sklopa, in sicer: primerjavo maloprodajnih cen živil iz izbrane košarice po trgovcih za 6 mesecev ter (enkratno) primerjavo maloprodajnih cen živil iz izbrane košarice pri trgovcih v sosednjih državah.

To torej pomeni, da bo nek zunanji izvajalec proti plačilu zbiral podatke za 15 izdelkov (katerih, še zaenkrat ni znano), in potrošnike usmerjal k nakupu. Hkrati pa na tem mestu spomnimo, da imamo Zvezo potrošnikov Slovenije in Trgovinsko zbornico Slovenije (in še koga), zato zunanjih izvajalcev tu res ne bi potrebovali. Konec koncev pa državljani zaradi enormnih podražitev hrane že sami primerjamo ceno živil med trgovinskimi ponudniki. Niso pač vsi državljani deležni nagrad v vrednosti dveh milijonov evrov, kot jo je naš premier.

Da gre v resnici v celoti za socialistični ukrep, je opozorila novinarka Vida Kocjan, ki je v svojem zapisu spomnila, da smo bili nečemu takemu že priča. “Socialističen ukrep: Okvirna košarica 15 živil. Podatke o cenah iz košarice bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pridobil od trgovcev in jih uporabil za interne analize. Praksa: Trgovci bodo cene izdelkov tiščali navzdol, očitno bodo tudi v košarici za inflacijo. Nekaj takega je že bilo”, je poudarila in dodala, da gre za prevaro na kratek rok.

Foto: STA

Ukrepi bi morali biti usmerjeni v socialno šibke

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je v zvezi z ukrepom zatrdil, da se s takšnim ukrepom ne bo razbremenilo gospodinjstev. “Vprašanje, ali bo s tem dosežen kakršen koli viden makroekonomski učinek. Slovenci smo namreč svetovni fenomen po tem trgovinskem turizmu, zelo intenzivno ljudje že zdaj primerjajo cene, da bi zaradi tega bilo kakršno koli spremenjeno vedenje trgovcev, močno, močno dvomim,” je Kuhar svojo skepso izrazil za 24ur. Po mnenju Kuharja bi morali biti ukrepi usmerjeni v socialno šibke. Na trgovinski zbornici pa sicer predlagajo, da bi se za osnovna živila znižalo davek na dodano vrednost.

V nadaljevanju si lahko preberete še nekaj odzivov državljank in državljanov:

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine