18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

[Javnomnenjska anketa] Večina proti predčasnim volitvam – ljudje množično prepoznali, da smo koronazmagovalci!

Večina anketirancev meni, da trenutno ni čas za predčasne volitve, vse večja je tudi podpora omejevalnim ukrepom vlade pri spopadanju z epidemijo novega koronavirusa. Kar 84,9 odstotka vprašanih namreč meni, da je vlada uspešna v boju proti epidemiji.

Agencija Parsifal je za Nova24TV je med 1. in 4. junijem opravila javnomnenjsko anketo glede naklonjenosti javnosti do predčasnih volitev in podporo pri ukrepih vlade za spopadanje z epidemijo covid-19.

Ker je iz medijev in določenih skupin, predvsem protestnikov, slišati pozive o izvedbi predčasnih volitev, objavljamo rezultate ankete, ki temu ne pritrjujejo v večinski meri. Pri tem 50,9 odstotka vprašanih meni, da predčasne parlamentarne volitve v tem trenutku niso primerne, 44,3 odstotka jih meni drugače. Le 4,8 odstotka se ni izreklo o odgovoru.

Ljudje prepoznali, da smo koronazmagovalci
Zelo močna je podpora vladi, ko gre za ocenjevanje uspešnosti vlade v boju proti epidemiji koronavirusne bolezni. Takojšnje ukrepanje vlade ob prevzemu poslov, relativno malo število umrlih za posledicami covid-19, dobra epidemiološka slika, pomoč ljudem in gospodarstvu ter skorajšnja zmaga nad boleznijo, se pozna tudi na javnem mnenju. Da je aktualna slovenska vlada zelo uspešna proti epidemiji koronavirusne bolezni meni 26,9 odstotka vprašanih, da je uspešna pa 58 odstotkov – skupno gre torej kar za 84,9 odstotno podporo vladi. Neuspešnost ji pripisuje le 13,3 odstotka anketirancev.

Naklonjenost omejevalnim ukrepom raste
Ko gre za ocenjevanje omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada do sedaj sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa pa kar 74,8 odstotka vprašanih meni, da so ukrepi ustrezni, precej manj, le 21,9 odstotka je prepričanih, da ti niso ustrezni. 3,3 odstotka se jih ni izreklo.

Rezultati skozi obdobje enega meseca in med tremi merjenji javnega mnenja kažejo, da visoka podpora vladi pri omejevalnih ukrepih še raste. Ta je bila ta 8. maja 72,1 odstotna, 22. maja pa 73,3 odstotna. Niža se tudi delež nezadovoljnih, saj je teh ob zadnjem merjenju le še 21,9 odstotka.

V raziskavo je bil zajeto 750 anketirancev, od tega 51,2 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,6 let, standardni odklon je 15,6 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,7 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (38,0 %) in najmanj je najmlajše starostne skupine (19,3 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,4 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,8 %), 23,1 % anketirancev ima poklicno šolo in 16,8 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (51,6 %), sledi mesto (30,8 %) in manjši kraj (17,7 %). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,2 %), sledita Podravska (13,9 %) in Savinjska (12,5 %) regija.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine