4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Javna RTV presegla samo sebe! Novinarka Vesna Deržek Sovinek pripravila čisti politični pamflet, ali je na plačilni listi globoke države?!

Javna hiša RTV Slovenija je z zadnjim Utripom ustvarila čisti politični pamflet, ki dokazuje, da o objektivnosti in profesionalizmu ni več duha ne sluha. Čeprav so vsa slovenska gospodinjstva primorana v plačevanje prispevka RTV, je novinarka Vesna Deržek Sovinek pripravila povsem pristranski tedenski pregled dogajanja, ki očitno hujska proti aktualni oblasti. Človek je ob gledanju dobil vtis, kako goreča je na javni hiši podpora radikalnim protestnikom, nevladnikom in opoziciji. “Nacionalka se z vsemi sredstvi v stilu Goebbelsa bori za zrušitev vlade!,” je komentiral eden izmed ogorčenih državljanov. Kritik seveda ne manjka.

Uvodoma je v Utripu predstavljeno, kako naj bi se že peti petek zapored odvili množični protivladni protesti v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Novi Gorici, Kranju in še v nekaj drugih mestih. “Tisoči, ki jih oblasti rade zmanjšajo za polovico, kolesarijo iz protesta, nekateri hodijo, postavajo, sedijo. Želja pa: vlada naj pade,” je bilo mogoče slišati. Seveda je jasno, da gre za očitno laž. Protesti so bili daleč od številčnih, kot so to želeli prikazati gledalcem. Največ protestnikov se je kvečjemu zbralo v Ljubljani, pa še to le okrog 2 tisoč ljudi, kar pa je bilo premalo celo za to, da bi ustavili promet na Slovenski cesti! Drugje pa je bilo protestnikov le za vzorec.

Očitno pa javni hiši navajanje dejstev ni v interesu. V nadaljevanju so namreč tako očitno pristransko zmontirali izjave, kot da bi bila montaža narejena v Titovi Jugoslaviji. Tako so predvajali naslednji dve izjavi protestnikov: “Nič ne zahtevamo, ker to so kriminalci. Od kriminalcev nič ne zahtevaš. Morajo v zapor! Tam jim je mesto, ne v politiki; Naj se vlada umakne, ker je že zadosti neumnosti v tej Sloveniji.” To pa seveda ni bilo dovolj. Na piedestal je bilo potrebno namreč še postaviti opozicijo. Tako so predvajali izjavo Violete Tomić iz radikalne Levice, ki je v Državnem zboru RS izjavila: “Gospod Janša, kdaj mislite odstopiti? Za enega predsednika vlade je nedostojno, da se tako obnaša in da je v vojni z vsemi, in se potem čudi, če ljudje odidejo na ulice.” Ob tem pa so predvajali del odgovora, ki ga je Janez Janša izrekel po dolgotrajnem natolcevanju Tomićeve, in sicer: “Moram reči, da nimam pojma, o čem govorite. Očitno kolesarjenje, samo po asfaltu, ne pomaga ravno k treznemu razmišljanju. Tako, da bo treba malo v klance.”

Tako so želeli pokazati, da vlada noče prepustiti besede opoziciji!
Niso pa pozabili prikazati izpada, ki si ga je privoščil poslanec SD Matjaž Nemec. Predvajali so izjavo podpredsednika Državnega zbora RS Jožeta Tanka, ki je Nemcu zaradi nedostojnega obnašanja zabrusil: “Vzel vam bom besedo. Prosim, da zapustite sejo.” Gledalci so si ponovno lahko ogledali tudi izpad Nemca: “Zlorabljate svoj položaj! Kako si drzneš to narediti? Kdo, misliš, da si? Si opozoril ministra, tiho si bil kot rit. Gospod Nemec, my ass, kako se obnašaš? Ne daš mi besede, kdo misliš, da si?”. S tem so na RTV želeli ustvariti vtis, kako vlada opoziciji ne pusti do besede. Seveda to ni res! Resnica je, da Nemec v tem konkretnem primeru, ni bil nikakršna žrtev, ampak provokator, ki je kršil poslovnik. V postopkovnem predlogu je namreč postavljal poslansko vprašanje, kar je izkoristil za podajanje vsebine.

Ker se jim očitno ni zdelo dovolj, da se povsem neupravičeno obregnejo ob Tanka, so dodali še izjavo Eve Irgl, ki je provokatorjem iz vrst Levice dala vedeti: “Sedaj ste že večkrat uprizorili ponavljajoči se vzorec in dejansko ponavljate besede. Ponavljate se, poveste stvari res večkrat. V tem trenutku, vam ne bom dala besede. V 16-ih letih kaj takega v državnem zboru nisem doživela.” Tako kot v primeru Tanka, so želeli podkrepiti stališče javne hiše, da poslanci SDS v državnem zboru ravnajo samovoljno in samo oni govorijo. Seveda so pri tem “pozabili”, da je stranka Levica v 17 ur dolgi razpravi na Odboru za delo govorila skupaj približno 13 ur in večino časa namenila temu, kako naj ne bi imeli besede!?

Nato je bilo mogoče v oddaji Utrip slišati, kako naj bi Državni zbor RS postal ring za nedostojna obračunavanja politikov nasprotnih polov. Deržek Sovinekova se je osredotočila na stranko SMC in dala vedeti, kako naj bi bila ta oslabljena. Prav tako pa naj bi po njeno izgubila ugled zaradi “zaletave in brezglave nabave zaščitne opreme ob vstopu v obdobje epidemije koronavirusa in pomika v desno“. Očitno je, da bi bilo novinarki všeč, da bi se v času koronavirusa znašli v predvolilnem času, medtem pa bi ljudje umirali. Prav tako je povsem neprofesionalno, da novinarka javne RTV navaja, da naj bi bil nakup zaščitne opreme zaletav in brezglav. Konec koncev je vladno poročilo glede nabave zaščitne opreme črno na belem dokazalo, da je vlada uspešno obvladala krizo za razliko od Šarčeve vlade, ki je za seboj pustila prazna skladišča. Očitati nekomu brezglav nakup v času, ko so ljudje umirali, je naravnost žaljiv. Dejstvo je, da so bile razmere izredne, države so medsebojno tekmovale, kako se dokopati do opreme. Slovenija je potrebovala opremo takoj! Očitno pa bi si nekateri vzeli čas.

Vlada naj bi ustvarjala represijo, “rešitev” pa je le opozicija!?
Ko so okrcali aktualno vlado, so prikazali sedaj nekdanjega prvaka SD Dejana Židana, poleg pa je bilo mogoče slišati izjavo: “Hkrati pa so v SD, kamor je nazadnje pribežal SMC-jev Židan, pred tem pa Brglez, prepoznali trenutek, ko bi jih lahko val energije, ki sprošča v družbi, ponesel visoko naprej.” Nato pa so predvajali Židanovo izjavo, ki poveličuje evropsko poslanko Tanjo Fajon: “Ko bo konec te vlade Tanja omogoča, da bomo takoj spremenili smer.” Človek z zdravo pametjo se na tem mestu vpraša, kakšno smer naj bi stranka SD spremenila? Konec koncev so leve vlade tiste, ki so večino časa na oblasti, kot take so tudi najbolj odgovorne, da smo, kjer smo. Če bi gledalec Utripa pomislil, da bo le napočil konec za navajanje nesmislov, se je uštel. V nadaljevanju je bilo mogoče slišati: “Vlada, katere čivki so očitno postali njen uradni medijski kanal, odpira fronte z mediji in gospodarstvom. Politika SDS skuša pri stranskih vratih vstopiti v javni medijski zavod. Umetnost in kultura sta v zgodovini že dokazali, da sta generator demokracije. Protesti pa revolucije. Ustvarjalnosti pa tudi represija ne more utišati.” Ob tem je Deržek Sovinekova dodala, kako je kriza koronavirusa razgalila zanemarjanje dolgotrajne oskrbe pri nas. Seveda ni mogoče oporekati temu, da na področju dolgotrajne oskrbe vlada problematika. A krivde za to ni mogoče prevaliti na vlado, ki je mandat prevzela 13. marca. Pred tem so namreč oblast zasedale leve vlade, ki jim je očitno pridobivanje privilegijev predstavljalo prvoten cilj.

“Krizo sta zajezila zdravstveni sistem in odgovorni državljani,” je bilo mogoče slišati. Seveda je to res, a pri tem pozabljajo, da so morali biti prej sprejeti tudi ustrezni ukrepi za zajezitev epidemije. Državljani bi se drugače težko odgovorno obnašali. Seveda pa je zasluge vladi za sprejemanje ustreznih in pravočasnih ukrepov težko priznati, ker javna hiša aktualni oblasti ni naklonjena. V tedenskem pregledu so prikazali tudi okoljevarstvenike, ki so protestirali pred okoljskim ministrstvom. Podana je bila informacija, da je bilo nekaj teh miroljubnežev pospremljenih v policijsko marico. No, če ne upošteva človek navodil varnostnika, se požvižga na zahtevo policije po identifikaciji, je najbrž logično, da sledi globa. Ali pač to ne bi smelo veljati za okoljevarstvenike in nevladnike?

 

Tudi, ko Janša ponudi sodelovanje, je to v javni hiši potrebno kritizirati!
Znano je, da je premier Janša v intervjuju na nacionalki ponudil roko sodelovanja opoziciji. Glede na to, da Janši vseskozi očitajo nepripravljenost na sodelovanje, bi človek pričakoval, da bodo to pohvalili. Seveda pa so morali to informacijo pospremiti z opazko, da se ne pozabi proti komu so na RTV-ju. Deržek Sovinekova je predvajala izjavo Janše, ko je ta v intervjuju na RTV SLO je dal vedeti, da so protesti, kjer so kričali: “Ubi janšo!”, proti vladi potekali še preden se je vlada sploh sestavila. Nato pa je novinarka dodala naslednje: “Izjava, da so vrata opoziciji za sodelovanje v partnerstvu  vselej odprta, je precej spravljiva in je v vse prej kot v svojem značilnem tonu, dosegla nasprotno.” Nato je dodala še izjave Marjana Šarca, Luke Mesca in Fajonove, ker so bili kritični do Janše, ob tem pa dodala, kako so se ljudje znašli v družinski, duševni in finančni stiski na račun epidemije. “Krize pokažejo, kako pomembna je solidarnost,” je zaključila. Seveda je dejstvo, da bo gospodarstvo potrebovalo čas, da se pobere. A novinarka pozablja, da za uspešno spopadanje z virusom ni odgovorna vlada Janeza Janše. Prav tako pa je nesramno, da se s takim prispevkom daje vtis, kako vlada ni storila ničesar za ljudi. Ta je namreč za pomoč državljanom in gospodarstvu oblikovala in sprejela tri protikoronske pakete.

Kritike so se usule
Mnogo ljudi, z razliko od peščice protestnikov in levici podrejenih medijev, hvaležno ugotavlja, da se je prvič v zgodovini zgodilo, da je bila pomoč Vlade RS namenjena neposredno ljudem. Ker pa je očitno, da je prispevek nastal z namenom diskreditacije vlade, ne čudi, da se je objavil kup kritik jeznih državljanov, ki so primorani plačevati tovrstno propagando. Med njimi so se tako znašli komentarji v smislu: “Očitno je Vesna Deržek Sovinek na plačilni listi globoke države in bi morala za ta skrajno navijaški Utrip dobiti takojšno odpoved na Tv Slo. A nacionalka se z vsemi sredstvi v stilu Goebbelsa bori za zrušitev vlade! Vesna ne pozabi na konec celotne družine omenjenega gospoda!”; “Današnji #Utrip pa zopet iz rubrike saj ni res pa je. Čisti politični pamflet nevreden javne televizije, jasno povsem pristranski in sovražno nastrojen ne le proti vladi, ampak proti parlamentarni demokraciji na splošno. Skomini po Venezueli. Neverjetno.”; “@VesnaDerzek , niso le kolesarji in “naravovarstveniki” v Sloveniji. Nekateri vlado podpiramo. Javna TV bi morala obravnavati vse enako. Vaš pristranski Utrip lahko pripravite na kateri privatni TV hočete, vam ne bom nič oporekal. Za moj denar pa ne.” Kritičen je tudi nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič, ki je kritično zapisal: “Neka Vesna Sovinek v pravkaršnji oddaji “Utrip”: to je poniglavo hujskanje … Razlogi so psihološki: “acting out the Oedipal complex”, sindrom slovenske feminizacije/matriarhata. Bolno …!” 

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine