7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Janša skupaj s predsedniki koalicijskih strank razgrnil: Že danes je potrebno v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji!

“Čas je dragocen, zato smo se odločili, da stopimo pred slovensko javnost,” je uvodoma poudaril predsednik vlade Janez Janša na posvetu predsednikov koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in DeSUS in dodal, da je boljše, da se kakšni ukrepi podvajajo, oziroma da je sprejet kašen ukrep več, kot pa premalo. “Epidemija s koronavirusom je Slovenijo doletela v nesrečnem političnem času. Lahko bi bil še bolj nesrečen, če bi imeli predvolilno kampanjo. Tudi ta vmesni čas, ko vlada, ki odhaja opravlja tekoče posle, vlada, ki prihaja pa še nima pristojnosti, je izjemno zahteven.”

“Situacija, ki jo imamo z epidemijo, je za tak čas, daleč največji izziv, kot smo ga srečali kadarkoli v zgodovini samostojne Slovenije. Konec prejšnjega tedna smo uspeli vzpostaviti delovno kooperacijo z vlado, ki opravlja tekoče posle. V tem tednu, ko se kandidati za novo vlado predstavljajo tudi v odborih, na delovni ravni (kolikor je mogoče) poteka sodelovanje pri poskusih, da se omeji širjenje koronavirusa v Sloveniji,” je povedal Janša.

“Nekatere ukrepe so načrtovali v ponedeljek, ko je bila seja Sveta za nacionalno varnost, v torek je bil tudi delovni sestanek med nekaterimi ključnimi ministri, ki odhajajo in ministri, ki prihajajo. Na srečo je nekaj takšnih, ki ostajajo iz prejšnje garniture, da je vsaj ponekod tranzicija lažja. Minister za zdravje je zahteval takšno dnevno koordinacijo, a do tega ni prišlo. Če bi prišlo, potem te novinarske konference verjetno ne bi bilo, ker bi se vse odvijalo po enem tiru,” je poudaril Janša in dodal, da je bil včerajšnji dan v veliki meri izgubljen, saj ukrepi, ki so bili dogovorjeni že v ponedeljek, žal niso bili izvedeni. “Mogoče kateri upravičeno, vendar teh razlogov ne poznamo. Nastanejo lahko velike posledice, saj časa zmanjkuje. Vse kar počnemo v teh dneh je tekma s časom, da se nadoknadi tisto, česar pač nismo naredili.”

Slovenija bi morala izvajati ukrepe kot Japonska ali Južna Koreja
Janša meni da tudi veliko drugih evropskih držav tukaj zamuja in da smo tisti, ki smo v neposredni bližini žarišča širjenja virusa v Evropi, v Italiji in smo še posebej izpostavljeni. Zaradi tega so po njegovem lahko pri nas zamude bistveno dražje, kot nekje drugje. Takoj v začetku tega leta, ko je postalo jasno, da se je pojavil doslej neznan in zelo nevaren koronavirus in ko so se na Kitajskem pričeli prazniki, ko so se kitajski državljani, ki delajo v drugih državah, pričeli vračati v te države, je bila vidna razlika v reakciji držav. Ta razlika se danes odraža na svetovnem zemljevidu. Ponekod se epidemija umirja, nekje pa je pred vrati. Južna Koreja, v katero je po počitnicah prišlo nazaj več kitajskih državljanov, kot v katerokoli drugo evropsko državo, je za vse po vrnitvi uvedla strog nadzor – karanteno in obsežna testiranja. V Evropi države v glavnem tega niso storile, še posebej ne Italija. Po nekaterih podatkih je samo v deželi Lombardija več kot 100 tisoč kitajskih državljanov. Pol od tega jih je bilo doma za kitajsko novo leto. Po znanih podatkih je to glavni izvor virusa v Evropi. Ko je bilo znano, kaj se dogaja v Italiji, bi morala Slovenija uvajati ukrepe, kot jih je Južna Koreja ali Japonska,” poudarja Janša in dodaj, da smo tukaj zgubili zelo dragoceno priložnost, da se epidemija umiri. “Kot že rečeno, to je zgodovina. Razlagam jo zgolj zato, da bomo bolje razumeli nekatere ukrepe, ki jih bo nujno sprejeti danes, jutri in v prihodnjih dneh, ker smo v izteku časa.” 

Že danes v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji!
Iz dopisa, ki so ga dobili pred kakšno uri in pol od infektologov iz UKC Ljubljana, pod katerega je podpisano 38 infektologov, je viden poziv naslovljen name in na Šarca. “Tukaj stroka pravi naslednje: Glede na hitro poslabšanje pandemije smo infektologi klinike enotno sklenili, da je potrebno že danes v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji. Poleg takojšnjega zaprtja vseh šol, vseh izobraževalnih ustanov, mogoče z delno izjemo vrtcev, muzejev, diskotek, nočnih klubov, kinodvoran, gledališč, koncertnih dvoran in drugih javnih ustanov, odsvetujemo tudi daljše zadrževanje v velikih nakupovalnih centrih in podobno. Predlagamo oster javni apel, da naj se ljudje čimbolj zadržujejo doma. To še posebej velja za mladino, ki bo imela nenadoma veliko prostega časa za druženje. Velja tudi za druženje v lokalih, športnih prireditvah, v skupinah in podobno. Le s takimi odločnimi ukrepi, lahko preprečimo scenarij iz Italije, kjer so bili ti ukrepi bistveno prepozni. Zato menimo in ponovno poudarjamo, da je zgoraj navedene ukrepe potrebno nemudoma uvesti.“

V ospredju naj bodo človeška življenja
Janša je podaril, da se vsi, ki sedijo za to mizo in so podpisali koalicijsko pogodbo za preostanek tega mandata, s tem pozivom strinjajo. Po njihovem je potrebna je odpoved vseh javnih prireditev. “Zaenkrat lahko apeliramo samo tiste, ki morajo uradno izdati takšno uredbo, da jo čimprej izdajo, v kolikor je še niso. Pozivamo športne zveze, da odpovejo vsa tekmovanja, kjer je kakršen koli rizik, treninge in vse ostalo. Vse to bo možno nadoknaditi,” je povedal Janša v pozivu. “Ko bo epidemija mimo, apeliramo na lastnike gostinskih objektov, da dajo v ospredje varnost ljudi in dragocenost človeškega življenja pred vsemi drugimi interesi. Formalna razglasitev epidemije to omogoča, izdajanje odredb namreč zaenkrat še ni v naši moči. Do nadaljnjega je potrebno zapreti vrtce, šole, fakultete, dijaške in študentske domove. Kjer je možno, naj se vsaj del pedagoškega procesa organizira na daljavo. Šolske ustanove po možnosti že jutri, kljub temu, da je bil formalni sklep za ponedeljek. Takrat, ko je minister to sprejemal, tega apela infektologov še ni bilo. To je še vedno možno popraviti. Že zjutraj smo neformalno pozvali vse starše, ki si lahko jutri zagotovijo varstvo za svoje otroke, ki jih imajo v vrtcih in šolah, da ne glede na to, kakšna bo uradna prepoved, skušajo svoje otroke obdržati doma.”

Nujna reorganizacija zdravstvenih ustanov
Prav tako se morajo vse zdravstvene ustanove nemudoma dodatno reorganizirati (nekatere so se že), da bodo delale po principu pozitivni/negativni na virus. “Zdravstveni delavci, ki bodo obravnavali obolele in delali na vstopnih točkah, ne smejo prihajati v stik z ostalo populacijo. Na primarni ravni zdravstva, v zdravstvenih domovih, se organizira ustanove na način, da se ustanovijo trije tipi delovišč. A (prvi tip): administrativno delovišče, v katerega bolniki ne bodo imeli dostopa. Tukaj gre za pisanje receptov, za kronično terapijo, za bolniške staže in ostale stvari, ker  ni potrebe, da se prihaja v stik z drugimi ljudmi. Tukaj lahko delajo tudi tisti v zdravstvu, ki so bolj ranljivi, se pravi starejši in takšni s kronično boleznijo. 2. tip delovišča je delovišče za obravnavo vseh drugih bolezni in poškodb, ki jih mora zdravstveni sistem tudi v tej situaciji obravnavati. 3. tip pa so delovišča za obravnavo suma okužb s koronavirusom. Ločenost teh treh segmentov v zdravstvu je ključnega pomena, da se zmanjša terminalni efekt tega virusa.”

Zmanjšati število vstopnih točk testiranja
Janša ocenjuje, da je potrebno zmanjšati število vstopnih točk testiranja. Tukaj se da po njegovem bistveno omejiti rizike. Na vsaki vstopni točki je možno organizirati delo tako, da se pobirajo brisi po principu drive in, da niti ni potrebno izstopati iz avta. Teh timov je lahko več, v vsakem pa mora biti diplomirana medicinska sestra in zdravnik. Poleg mora biti vsa logistika, ki jo je potrebno uporabiti v primeru potrebe po takojšnji hospitalizaciji. “Se pravi, vključno s stransportom bolnika, da ni odvisnosti od taksijev in na rešilno vozilo. V primeru potrebe po hospitalizaciji, mora biti zagotovljeno dovolj prostora za tisti vmesni čas, ko zdravnik oziroma medicinska sestra oceni, da je nekod potrebna nadaljnja obravnava, da je potrebno testiranje, ni pa še rezultata testa. Dovolj mora biti prostora glede na stanje, ki ga pričakujemo. Po naših podatkih imamo samo en mobilni laboratorij za pobiranje brisov nepokretnim osebam in osebam v zavodih, potrebujemo jih čim več. Potrebno je odpovedati vse nenujne preiskave in posege ter sprosti prostor, da se sprosti čim več prostora za bolnike z okuženimi s koronavirusom. Izjeme je potrebno določiti po zdravi presoji predstojnikov. Določiti je potrebno rezervne zdravstvene ekipe, najmanj eno, po vseh bolnišnicah za resno bolne paciente. Če gre primarna ekipa v karanteno, kdo se bo ukvarjal z njimi?”

Veliko odgovornosti je na občinah in posameznikih
“Ko gre za varstvo, ob dejstvu prekinitve pedagoškega procesa, tukaj pade velika naloga na občine. Prisotni prosijo župane, naj to vzamejo v roke. Angažirati je potrebno sproščene pedagoške delavce, študente, dijake, ki bodo prosti, ko ne bo šol. Če bodo zdravi, da se organizira varstvo otrok v tistih družinah, kjer bosta oba starša delala izven doma in ne bo možno zagotoviti varstva. Čimprej je potrebno napisati jasna navodila glede vseh ukrepov s katerimi se izogibamo okužbi. Kar se tiče varstva, je absolutna prioriteta, zagotoviti in pomagati pri varstvu in tudi pri drugih potrebah, vsem tistim, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi. Gre za zdravstvo, energetiko, gre za oskrbo, gre za komunalo, gre za varnost.”

“Brez ljudi, ki delajo na teh področjih, se te epidemije ne bo dalo obvladati. Velika večina ima otroke. Mnogi so v šolah in vrtcih, tukaj je prioriteta za zagotavljanje varstva. Lahko si predstavljamo kaj se zgodi, če luči ugasnejo, potem tudi vse druge kapacitete nič ne pomagajo. Energija je tukaj izjemno pomembna. Zaposleni v elektrarnah, so enako pomembni, kot tisti v zdravstvenem sistemu. Apeliramo na vse vodilne v organizacijah kritične infrastrukture, da dosledno uvedejo higienske ukrepe, da se prepreči širjenje virusa. Apeliramo na vse delodajalce, da v kolikor je možno organizirajo delo na daljavo in se zahvaljujemo tistim, ki so to že naredili in to prakso delili. Apeliramo na vse, ki odločajo, kako bo delovala javna uprava, da je javna uprava primer dobrega zgleda in da kjer je le mogoče, da se organizira delo na daljavo. Vse medije v države, ki spadate v kritično infrastrukturo naprošamo, da ves čas ponavljate osnovna pravila, kako preprečujemo prenos okužbe. V obliki čim bolj pogostih objav na radijih, v obliki pasic na televiziji. naprošamo vas, da opozarjate, da zbiranje skupin ni varno. Opozarjate, da starejši od 60 let naj ne vstopajo v zaprte prostore, kjer je bila ali je množica ljudi. Teh prostorov je ogromno, od javnih prostorov, do restavracij, do trgovskih centrov. Opozarjajte, da otroci lahko prenesejo okužbo starejšim in krhkim posameznikom.”

Trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil
“V Sloveniji kljub epidemiji koronavirusa trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine,” je danes povedala ministrica za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec. Pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja, je zagotovila. Kot je na današnji novinarski konferenci predsednikov strank bodoče koalicije povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Pivčeva, se pristojne službe osredotočajo na čim bolj nemoteno preskrbo s hrano, pri čemer pozorno spremljajo izpade pri dobavi.

“Delno motena je trenutno oskrba s svežim sadjem in zelenjavo, saj ju Slovenija med 35 in 40 odstotkov uvozi iz Italije, od koder pa je transport iz epidemioloških razlogov že omejen. Predlagali bodo sicer dodatne omejitve. Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu mleka; gre za 160 tisoč litrov dnevno. Čim več tega mleka bodo poskušali spremeniti v mleko v prahu, tudi za povečanje državnih blagovnih rezerv. Te nameravajo okrepiti tudi z mesom.”

Državljane pozivamo, da naj kupujejo predvsem slovenske pridelke
“Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke – ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem,” je dejala. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj. Ministrstvo predlaga tudi uvedbo posebnih ukrepov, ki odstopajo od načel prostega pretoka blaga in storitev znotraj EU. Gre predvsem za omejitev meddržavnega transporta živih živali, svežega sadja in zelenjave, krušnih žit, krme za živali ter krompirja. Nujna je po besedah Pivčeve tudi priprava ukrepov za zagotovitev večjih skladiščnih kapacitet za presežne količine hrane. Pri prevozu živih živali so že zaznali motnje. “Če bodo živali iz drugih držav obtičale v Sloveniji, se jih vrača nazaj na izhodiščno točko. V primeru motenj pri prevozu živih živali pa bomo poskrbeli za njihov dobrobit,” je napovedala.

Agroživilskim podjetjem so sicer tako kot preostalemu gospodarstvu na voljo ukrepi za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa, ki jih je že v ponedeljek opredelil strokovni svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku. Ta je danes znova spomnil nanje in opozoril, da jih je zaradi izrazite izvozne usmerjenosti slovenskega gospodarstva treba izvesti takoj. Med temi ukrepi je danes na vladi potrjeni interventni zakon o čakanju na delo, v katerem, kot je priznal, še niso dovolj dobro rešili vprašanja samostojnih podjetnikov in malih podjetij, a jih po njegovih napovedih še bodo.

Pomembnejši ukrep so tudi kreditne linije, s katerimi bodo reševali likvidnostne težave. Pri SID banki gre za ukrepe v višini 200 milijonov evrov in že obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje večjih podjetij preko bank, paket ukrepov bo na voljo najpozneje v štirih tednih. Ukrepi Slovenskega podjetniškega sklada – krediti, garancije za kredite in vavčerji malih vrednosti – v skupni višini 115 milijonov evrov bodo malim in srednjim podjetjem dostopni po 20. marcu. Prek ukrepa Slovenskega regionalnega razvojnega sklada pa bo mogoče nekatere dražje kredite zamenjati za cenejše, je naštel minister.

Podjetjem, ki so utrpela škodo zaradi odpovedi dogodkov, bodo po ministrovih napovedih nadomestili nastale stroške. Za to imajo v okviru gospodarskega ministrstva na voljo šest milijonov evrov, v dogovoru s finančnim ministrom pa je ob sprostitvi rezerv na voljo še dodatnih 20 milijonov evrov. Ministrstvo bo v prihodnje uredilo tudi delo od doma in primere karantene, kot pravi minister, delajo tudi na pripravi ukrepa za odlog plačil davčnih obveznosti ter pripravljajo prestrukturiranja nadaljnjih promocijskih aktivnosti za čas, ko bo treba ponovno postaviti na noge doslej najbolj prizadeto turistično panogo.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine