9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Janša: “Pamet v roke – v strateškem interesu Slovenije je, da se schengenska meja čim prej pomakne na Hrvaško”

Evropska komisija je včeraj ocenila, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje. Obenem je Hrvaško pozvala k nadaljnjim prizadevanjem za izvajanje vseh ukrepov, zlasti na področju upravljanja zunanje meje. Medtem ko slovenski premier odločitev Evropske komisije obžaluje in ji očita politično odločitev, se očitkom slovenske vlade, da Hrvaška ni sposobna vzpostaviti schengenske meje, po oceni predsednika SDS Janeza Janše, v Bruslju prizanesljivo nasmihajo, je na spletni strani SDS zapisal Janez Janša. Njegovo mnenje objavljamo v nadaljevanju:

Namreč. Očitek prihaja s strani reciklirane vlade, ki je leta 2015 čez schengensko mejo spustila blizu 500.000 ilegalnih migrantov, med njimi dokazano tudi teroriste in morilce. Trenutno čez naš del luknjičaste južne meje v Slovenijo, nato pa naprej na zahod, slovenska vlada spušča med 100 in 500 ilegalnih migrantov dnevno. Razumnim in modrim Evropejcem bi bilo tudi težko dopovedati, da je nekdanji komik Marjan Šarec večji poznavalec schengenskih priprav in tehnike kot evalvacijske komisije strokovnjakov iz Evropske komisije.

Medtem pa je treba vedeti, da želi turški premier Recep Tayyip Erdogan 3.5 milijona Sircev preseliti iz Turčije v okupirane cone na severu Sirije. Najmanj 20 odstotkov le-teh tja noče in bodo raje skušali za vsako ceno priti po balkanski poti v Evropsko unijo. V strateškem interesu Slovenije torej je, da se schengenska meja čim prej pomakne na Hrvaško. Še več. Slovenska vlada bi morala hrvaški vladi ponuditi pomoč pri nadzoru meje z Bosno in Hercegovino in k temu pozvati tudi ostale države članice Evropske unije, je prepričan Janša. Namesto tega pa slovenska vlada pod vodstvom Marjana Šarca takšno pomoč ponuja Italiji in Avstriji, s čimer se bo ilegalne migrante zadržalo v Sloveniji.

Slovenija lahko v vsakem primeru uvede notranji nadzor na meji
Če Hrvaška po tem, ko bi vstopila v schengensko območje res ne bi bila sposobna učinkovito zavarovati meje z Bosno in Hercegovino in/ali bi Hrvaška zavračala našo pomoč, bi Slovenija še vedno lahko uvedla notranji nadzor na meji z Republiko Hrvaško, tako kot so to storili Avstrijci na naši severni meji.

Tisti, ki verjame, da je slovenska vlada sama sposobna politično blokirati Republiko Hrvaško v Evropskem svetu, si zasluži šest popravcev na Srednji lesarski šoli.
Ob tem pa naj se spomni, kako je Vlada Republike Slovenije pod vodstvom Boruta Pahorja v rekordnem času pokleknila po tem, ko je nekaj podobnega zagrozila pred leti. Tam, kjer Slovenija potrebuje zaveznike in diplomatsko spretnost, hrvaška vlada uporablja prazne grožnje. Kjer pa je treba udariti po mizi (prerazporeditev EU sredstev, NFP, kvote …), pa je slovenska vlada brez strategije, taktike in že tedne celo brez pristojnega ministra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine