24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Janković z varnostniki znova nad lastnike zemljišč v ljubljanskih Klečah

Piše: Vida Kocjan

V petek zjutraj je bilo v Klečah, delu ljubljanske mestne občine, kjer nezakonito gradijo škodljiv kanalizacijski kanal C0, znova zelo vroče. Jankovićevi varnostniki so se fizično lotili nekaterih domačinov.

V ponedeljek pa so zaprli dostop do zemljišč po celotni dolžini. Ven so metali mejnike, geodet pa je brez navzočnosti lastnika zakoličil mejo. Jankovićevi varnostniki so tudi v ponedeljek napadali navzoče na zasebnih zemljiščih. Zemljo so odvažali drugam. Leta bodo potrebna, da bo zemlja spet rodovitna, so sporočili kmetje.

Saga z zloglasnim okoljsko spornim kanalizacijskim kanalom C0, ki poteka čez vodonosnik Kleče in predstavlja vir pitne vode za 300 tisoč Ljubljančanov, se nadaljuje. Graditev kanala C0 že od samega začetka spremljajo kritike, a to ljubljanskega župana Zorana Jankovića ne zanima in kljub številnim nasprotovanjem Ljubljančanov tudi na silo nadaljuje z gradnjo.

Janković nad lastnike z varnostniki

Janković na teren pošilja ljubljanske policiste. Ti so najprej brutalno obračunali z enim od lastnikov zemljišč, prek katerih poteka zloglasni kanalizacijski kanal. Brutalnosti se nadaljujejo. Tako je bilo tudi v petek, ko so se nekaterih domačinov fizično lotili varnostniki.

Sprva je šlo za varnostnike Miloša Njegoslava Milovića, znanega kot neformalnega svetovalca predsednika vlade Roberta Goloba. Zdaj pa je Janković po navedbah Bojana Požarja najel varnostnike podjetja Alfa varovanje in zaščita, d. o. o., ki ga vodi nekdanji policist in kriminalist Jože Mihelič (z vzdevkom Jota). Večinska lastnica podjetja Alfa s Celovške ceste v Ljubljani je širši javnosti neznana Sanela Seferaj.

Lastniki zemljišč (Foto: Demokracija)

Zadeva odmeva tudi v Bruslju

Projekt C0 sofinancira Evropska unija, evropska poslanca Milan Zver in Romana Tomc pa zdaj od Evropske komisije pričakujeta odgovore, ali so seznanjeni z neustrezno izbiro trase kanalizacijskega kanala, ali so bili zavedeni, ko so dovolili gradnjo brez okoljevarstvenega dovoljenja, in kaj komisija stori v primeru takšnega ogrožanja zdravja državljanov.

(Foto: Tamara Bizjak / EP / Alex Haulot)

Tveganje za najhujšo ekološko katastrofo

Sporni kanalizacijski kanal povezuje odpadne vode iz bližnjih občin (Medvode in Vodice) in jih steka v centralno čistilno napravo Brod v Ljubljani. Kanalizacijo nezakonito izvaja ljubljanska občina, ki je investitor in izvajalec. Kanalu na tem območju je negativno mnenje podal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Ljubljana ima sicer eno najkakovostnejših pitnih voda v Evropi, vendar pa se to lahko zelo hitro spremeni. Kanalizacijski kanal namreč predstavlja veliko tveganje za najhujšo okoljsko katastrofo. Problematično pa je, da je ta nezakonit in škodljiv projekt že skoraj zgrajen. Tudi na to sta Zver in Tomčeva opozorila Evropsko komisijo.

Kanal potresno ogrožen

Prof. Andrej Umek je v prejšnji številki Demokracije objavil svoje strokovno mnenje o tem. Med drugim je zapisal, da je bil osnovni  postopek pri upravljanju s projektom čiščenja odpadnih voda v Ljubljani kršen že na samem začetku. »Župan Janković vsaj po moji oceni ni deloval kot sposoben menedžer in usklajevalec, ki je odprt za različne rešitve, temveč, vsaj to tako vidim, kot srednjeveški turški sultan, ki svojo rešitev, naj bo ta dobra ali slaba, zlepa ali z grda vsili vsem drugim. Ta pristop je končno vodil do katastrofalne rešitve pri graditvi kanala C0.« Opozoril je še, da kanal ob vsej svoji neučinkovitosti vodi tudi prek seizmično aktivnega območja. Predstavniki mestne občine sicer navajajo, da je graditev kanala C0 potresno varna, Umek pa dodaja, da je nedavni potres na jugovzhodu Turčije pokazal nasprotno: »Kanal C0 je potresno ogrožen.«

Janković in Golob z roko v roki

Edini, ki se zavedajo tega Jankovićevega početja in pomagajo kmetom ter si prizadevajo, da bi ljubljanska občina ustavila gradbena dela in pristopila k alternativni trasi, je ljubljanska opozicija. Vendar pa tudi te »srednjeveški turški sultan«, kot se je izrazil prof. Umek, ne sliši. V začetku februarja je namreč z nesklepčnostjo preprečil, da bi ljubljanska mestna opozicija na izredni seji predstavila svoja stališča proti obstoječemu povezovalnemu kanalu C0. Proti so bili tudi v Golobovem Gibanju Svoboda, kjer so sklic seje označili za skrajni populizem.

Tudi pravica do čiste vode

Izredno sejo so sklicali svetniki iz strank SDS, NSi, Vesna, Piratska stranka ter samostojni svetniki Jožef Horvat, Tina Bregant in Aleš Primc. Pripravili so več sklepov, s katerimi so želeli župana med drugim pozvati, naj v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zavaruje neodtujljivo pravico do zasebne lastnine. Matjaž Vede (SDS) je predstavil enega od predlaganih sklepov, ki se je glasil: »Občina naj pristopi k alternativni rešitvi izvedbe kanala C0 po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim režimom, oziroma pristopi k izdelavi načrta za izgradnjo manjših samostojnih čistilnih naprav na Brodu, v Medvodah in Vodicah.« Aleš Primc pa je izpostavil pravico do čiste pitne vode, ki je osnovna dobrina vsakega človeka. Vodja Svetniškega kluba SDS Igor Horvat je tudi prepričan, da je Janković znova pokazal, da ni župan vseh prebivalcev Ljubljane.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine