4.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Intervju s francoskim protestnikom, “rumenim jopičem”: “Borili se bomo, dokler elite ne padejo!“

Ekskluzivni intervju s francoskim “rumenim jopičem“ Pierrom je naredila švedska novinarka Katerina Janouch. Objavil ga Voice of Europe. Pierre ni njegovo pravo ime, saj želi ostati anonimen, ker ga skrbi, da bi zaradi intervjuja lahko izgubil službo. Rad bi spremenil Francijo in se je udeležil večine protestov, ki so jih rumeni jopiči organizirali v Parizu.

 

Katerina ga je najprej vprašala, kako se je pridružil protestom: “Naveličan sem bil sedeti doma in ničesar ne narediti, zato sem se pred nekaj meseci pridružil rumenim jopičem. Dobro sem se počutil, ker sem udeležen.“

Prejšnji konec tedna je bil grozen; skupina okoli 100-tih pripadnikov Antifa se je hotela stepsti: “To so neuporabni idioti elite in policija jih ignorira. Obenem pa prav oni napadajo mirne protestnike,“ pravi Pierre, ki je še dejal, da so tudi pripradniki policijskih enot različni: običajni policisti so spoštljivi, medtem ko so pripadniki BAC (Brigade Anti Criminalité) agresivni in ne znajo ravnati s protestniki. Nimajo uradnih uniform, pač pa kavbojke in črne čelade, in oni so tisti, ki uporabljajo nasilje proti navadnim, neoboroženim ljudem. “Vsakič, ko jih vidim, si pokrijem obraz, ker streljajo slepe naboje in uporabljajo orožja, ki lahko smrtno poškodujejo,“ pravi Pierre, ki je povedal tudi, da ljudem, ki med protesti nosijo rumene jopiče, dajejo dosti večje kazni.

Nadaljevanje si lahko preberete na POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine