7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar blokirala nadzor Knovs!

“Želeli smo pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, vendar nam tega ni želela omogočiti,” je po obisku NPU članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pojasnil poslanec Žan Mahnič.

NPU so obiskali trije člani Knovsa, poleg Žana Mahniča še Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS). Po koncu nadzora je Mahnič za STA pojasnil, da so opravili nadzor zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca “z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije“. Po besedah Mahniča se v zadnjih dneh vse več govori o pritiskih in da naj bi na posameznike pritiskali tudi s podatki, ki jih ima policija o njihovi preteklosti in preteklosti njihovih sorodnikov.

Spletni portal Požareport je namreč poročal, da naj bi Šarčev kabinet prek Damirja Črnčeca določenim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave “dostavil seznam ljudi, ki jih je treba informativno obdelati”.

Ciljajo na stranke, ki nočejo na predčasne volitve z LMŠ
Po informacijah portala naj bi bile glavne tarče posamezniki iz prijateljskega kroga gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška, poslanci SMC, poslanci stranke DeSUS in tudi SAB. Tako naj bi se kriminalisti pospešeno ukvarjali s privatizacijo Term Olimia in zbirali informacije o drugih prekrških omenjenih funkcionarjev in njihovih družinskih članov.

Grožnje presegajo vse meje
Po podatkih Kanala A so se člani Knovsa danes poldrugo uro pogovarjali z generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Kot je povedal Mahnič, nadzora niso mogli opraviti v celoti, ker da ga je Bobnarjeva blokirala. “Želeli smo pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, vendar nam tega ni želela omogočiti,” je pojasnil. Na podlagi tega, kar so člani Knovsa videli in slišali, pa ne morejo ovreči suma, da se to dejansko počne. Po besedah Mahniča je tudi Bobnarjeva dejala, da tega, kar se poroča, ne more ne ovreči ne potrditi. Z ostalimi člani Knovsa se bodo o tem, kako naprej, pogovorili najverjetneje v sredo. “Zlorab obveščevalno-varnostnih služb je bilo dovolj. Meja bi morala biti postavljena že davno. To, kar se trenutno počne, da se posameznikom grozi, če bodo glasovali po svoji vesti v DZ, presega vse meje,” je bil jasen poslanec.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je zgodbo, ki jo je prebral v medijih, danes v izjavi v DZ pospremil z besedami, da če drži en odstotek, je to zaskrbljujoče, a da se sam vseeno v tej državi počuti varnega in svobodnega.

Rok Krajnc/Nova24TV

Prikaz nasprotnih dejstev:

V povezavi z nadzorom pooblaščene skupine parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) v Nacionalnem preiskovalnem uradu vam pošiljamo odziv policije.

V policiji spoštujemo parlamentarni nadzor, pristojen za delo obveščevalnih in varnostnih služb, in komisiji v njenih nadzorih zagotavljamo vse potrebne podatke, v okviru, ki je določen z veljavno zakonodajo.

Pooblaščena skupina Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes, 18. 2. 2020, opravila nenapovedan nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je del Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in nad delom Uprave kriminalistične policije.

Pooblaščeni skupini je najprej generalna direktorica policije, mag. Tatjana Bobnar pojasnila, da bo policija predstavila in dala na vpogled samo tiste podatke, do katerih so upravičeni na podlagi Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Kljub temu so člani pooblaščene skupine v nadzoru od generalne direktorice policije Tatjane Bobnar zahtevali pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se niso nanašala na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in posredovanje podatkov o vpogledih v evidencah policije za določene konkretne fizične osebe – določene poslance oziroma politike – pri čemer Policija nima pravne podlage, da bi članom Knovs posredovala te podatke.

Pri tem je generalna direktorica policije poudarila, da za policijo ni nedotakljivih oseb in tako ni ne potrdila ne zanikala morebitnega vpogleda kateregakoli policista v evidence za določene osebe, morda tudi v času nadzora komisije, saj kot generalna direktorica policije ne more vedeti, ali v tem trenutku kateri od policistov zoper kogar koli izvaja katerikoli zakoniti policijski postopek, npr. prekrškovni in pri tem seveda osebo preverja v evidencah. Člane pooblaščene skupine je večkrat jasno opozorila na njihovo zakonsko pristojnost, ki se nanaša izključno na zakonitost izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov. Zato jim na vprašanja, ki so se nanašala na operativno delo policije izven tega zakonsko določenega okvira, ni odgovorila, ne glede na to, da jo je podpredsednik komisije DZ, g. Žan Mahnič pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost. Generalna direktorica policije jim je pojasnila, da jim podatkov, za katere niso pristojni, ne bo posredovala, pod grožnjami ali pritiski pa ne bo ne ona ne policija nikoli popustila.

Članom pooblaščene skupine smo tako še pojasnili, da lahko navedene podatke pridobijo preko drugih nadzornih institucij, ki v okviru svojih pristojnosti nadzirajo delo Policije na področju hranjenja, dostopanja in obdelovanja osebnih podatkov. Če pa razpolagajo s podatki o morebitnih zlorabah, sum izvršitve kaznivih dejanj naznanijo Posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva RS, ki je edini stvarno pristojen za preiskavo kaznivih dejanj, ki jih storijo uradne osebe Policije.

V okviru nadzora je pooblaščena skupina izvedla tudi nadzor na področju, za katerega je komisija pristojna, katerega smo jim omogočili, pri čemer pa člani komisije nepravilnosti niso ugotovili.

Policija bo svoje postopke vodila strokovno in zakonito in ne bo klonila pod pritiski kogarkoli. Pri tem bomo svoje delo opravili v skladu z načeli vladavine prava, visoko avtonomno, z absolutno, neomajno voljo do resnice in pravice, torej v skladu z vlogo, ki jo policija ima in mora imeti. Pričakujemo pa, da bodo tudi drugi organi ravnali enako.

S spoštovanjem

Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi
za področje kriminalitete

Zadnje novice

Sorodne vsebine