-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Ganljivo zadnje slovo od alpinista Gašperja Ahačiča: »Bodi dobro za mavrico. Še vedno upam, da bom jutri prebral tvoj blog ampak vem, da ne bom imel te sreče.«

Piše: P.T.

Pri vzponu na Matterhorn (4.478 m) se je v nedeljo zgodila tragedija –  tragično jo preminil slovenski alpinist Gašper Ahačič.

Po poročanju italijanskih medijev se je nesreča zgodila okoli 15.30, in sicer na 4.300 metrih nadmorske višine. 30-letni Slovenec, ki nje svoja doživetja redno zapisoval na blogu, je padel več kot 1000 metrov v globino v razpoko, ki je težko dostopna. Njegov soplezalec je ostal nepoškodovan.

Blejčan Ahačič je bil pripadnik Slovenske vojske. Sam sebe je opisoval kot »odvisnik od hribov«. Svoje vtise in fotografije s svojih alpinističnih doživetij je redno delil na svojem kanalu na YouTubu, Facebooku in Instagramu, kjer so ga spremljali številni ljubitelji gora.

Prijatelji so se na družbenih omrežjih ganljivo poslovili od njega.

»To je bil prvi moj zimski Triglav, ko sva se spoznala. reku si, da sem pogumen pa sem reku, da sem bosanc pa, da ne razumem kaku je nevarno…seveda si se nasmejal in zvečer si mi pisal če sem srečno prišel dol. Bodi mi dobro za mavrico pa naj ti bo lahka Slovenska zemlja. še vedno upam, da bom jutri prebral tvoj blog ampak vem, da ne bom imel te sreče,« je zapisal Jasmin.

»…in največji ljubitelj gora, Gašper Ahačič! Iskreno sožalje svojcem in počivaj v miru! Gora Matterhorn, ki leži na meji med Švico in Italijo, je bila usodna za še enega slovenskega alpinista. Švicarski gorski reševalci trupla ponesrečenca še niso našli. Tridesetletnik je sicer plezal v tandemu, s plezalnim partnerjem pa naj ne bi bila v navezi. Gre za zahtevno akcijo, saj naj bi alpinist padel v več kot tisoč metrov globoko razpoko. Naj bi se ponesrečil na višini okoli 4300 metrov, torej skoraj pod vrhom 4478 metrov visoke gore, in sicer v nedeljo okoli pol četrte ure popoldan. Gašper je v letošnji sezoni osvojil Triglav kar 59-krat!,« so zapisali v Apartmaju Rogla.

Andraž: »Zdaj bivaš vrh višave jasne, kjer ni mraku, kjer ni noči; tam sonce sreče ti ne ugasne, resnice sonce ne stemni. (S.Gregorčič) Prjatu….. Za vedno bos ostal v spominih.«

»…zdi, je le korak na poti k večnosti. Gašper Ahačič počivaj v miru,« je napisala Karolina.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine