7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Evropska komisija sprožila postopek za začasno ukinitev liberalizacije vizumov za Albance! Tanja Fajon, podpredsednica druge največje stranke v EU, je torej na volitvah opeharila Albance v Sloveniji!

Na socialnih omrežjih se je pojavil posnetek, na katerem Tanja Fajon albanski diaspori v Sloveniji obljublja, da se bo zavzemala za odpravo vizumov za Kosovo, če jo izvolijo v Evropski parlament. Toda v ponedeljek je Evropska komisija na zahtevo Nizozemske sprožila postopek za začasno ukinitev vizumske liberalizacije za državljane Albanije. 

 

Tanja Fajon si je pred evropskimi volitvami močno zaželela tudi glasov Albancev v Sloveniji. V okviru predvolilne kampanje je tako obiskala tudi albansko skupnost, kjer je obljubila odpravo vizumov za državljane Kosova. Prejšnjo nedeljo, 26. maja, so sledile volitve v Evropski parlament, na katerih je bila Fajonova ponovno izvoljena za evropsko poslanko.

Pobrali so glasove Albancev …

Toda pozor! V ponedeljek je Evropska komisija sporočila, da bodo na zahtevo Nizozemske sprožili postopek za začasno odpravo vizumske liberalizacije za državljane Albanije. Prav odprava vizumov za Bosno in Hercegovino ter Albanijo je eden večjih “uspehov”, s katerim se ponaša Fajonova, sedaj pa projekt ustavlja Evropska komisija. Da so politikantom, kot je Tanja Fajon, zgolj pomembni njihovi glasovi na volitvah, pove dejstvo, da je Fajonova podpredsednica druge največje evropske skupine socialistov (S&D) in da imajo socialisti visoko predstavnico za zunanje zadeve Federico Mogherini, ki je hkrati podpredsednica Evropske komisije in ima v rokah izdatno izvršno moč.

“Kaj naj rečem? Kaj naj rečem?” je na posnetku slišati Fajonovo, ki se dogovarja, kako naj nagovori Albance v Sloveniji. “Dragi Albanci, evropske volitve bodo pomembne. 26. maja pojdite na te volitve, preferenčni glas ena, Tanja Fajon, Socialni demokrati, lista 11, in naredila bom vse, da bodo še Kosovarjem odpravili vizume,” je v kamero povedala Fajonova v skladu s prejetimi navodili.

V Bruslju sicer ne želijo vnaprej določiti možnega izida ocene na zahtevo Nizozemske, vendar poudarjajo, da bi bilo mogoče sprejeti nekatere ukrepe. Ker ni videti, da bi Tanja Fajon proti temu javno protestirala ali s svojim vplivom poskušala postopek preprečiti, naj albanska skupnost v Sloveniji dobro premisli, komu bo naslednjič zaupala na volitvah. Predvsem pa naj pazijo na Fajonovo, ko bo čez pet let znova prišla po burek ali sladoled zgolj zaradi kupovanja glasov.

H. M

Zadnje novice

Sorodne vsebine