17.1 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Epidemološke razmere se poslabšujejo: včeraj potrdili 1288 okužb z novim koronavirusom, umrlo devet bolnikov s covid19

Piše: C. R.

V torek so v Sloveniji opravili 6979 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 1288 okužb, je sporočila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 855. V bolnišnici zdravijo 500 covidnih bolnikov, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 99. V ponedeljek je umrlo devet covidnih bolnikov, poroča STA.

Po besedah Maje Bratuša, ki vodi vladne novinarske konference o aktualnem stanju glede covida-19, današnji podatki žal kažejo, da se epidemiološke razmere poslabšujejo. Število potrjenih okužb je najvišje po 9. februarju, ko so potrdili 1336 okužb.

Delež pozitivnih testov je v torek znašal 18,5 odstotka, dan prej je bil 19,5-odstoten.

Število hospitaliziranih je v primerjavi z dnevom prej padlo za sedem, na intenzivni negi pa se zdravijo trije covidni bolniki več. Iz bolnišnice so odpustili 52 bolnikov, 54 pa so jih sprejeli. Kljub današnjemu zmanjšanju števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, pa se je trend zasedenosti bolniških postelj v zadnjih dneh obrnil navzgor, je na novinarski konferenci opozorila Bratuša.

Sedemdnevno povprečje okužb na dan se je s torkovih 829 povečalo na 855 in se torej še naprej povečuje.

Še vedno se nahajamo v oranžni fazi, saj pogoja za vstop v rumeno fazo nista izpolnjena. Rumeno so sicer obarvane tri regije, posavska, jugovzhodna in primorsko-notranjska, a je po besedah Bratuše posavska regija edina, ki še izpolnjuje pogoje.

Virus še vedno ostaja razširjen po celotni državi, imamo kar nekaj žarišč, je pojasnila Bratuša. Danes so podatki slabši tako za 14-dnevno kot tudi za sedemdnevno pojavnost okužb.

Med občinami glede na potrjene okužbe izstopajo občine Brezovica (21), Domžale (21), Kamnik (25), Mengeš (10), Gorenja vas-Poljane (16), Jesenice (19), Kranj (24), Škofja Loka (17), Celje (45), Velenje (33) in Žalec (25). Veliko okužb so zabeležili tudi v obalnih občina, in sicer 53 v Kopru in 25 v Piranu. Razmere so se poslabšale na Goriškem, saj je bilo v Novi Gorici potrjenih 41 okužb, v Sežani pa 16. Precejšnje število novih okužb so zabeležili tudi v Novem mestu, in sicer 27. V Ljubljani je bilo potrjenih 154 novih okužb, v Mariboru pa 39.

Epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Eva Grilc je na današnji novinarski konferenci opozorila, da se epidemiološke razmere v svetu in tudi v Sloveniji zaostrujejo. Skupaj so doslej na svetu potrdili 120 milijonov okužb z novim koronavirusom, doslej umrlo 1,6 milijona covidnih bolnikov.

Slovenija je glede na 14-dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev na desetem mestu med evropskimi državami. To povprečje znaša za Slovenijo 489, na ravni EU pa je povprečje 381,58, je povedala Grilčeva.

Tretjina tistih, ki so jim v preteklem tednu potrdili okužbo z novim koronavirusom, jih ni znala pojasniti, kje bi se lahko okužili. Več kot tretjina se jih je okužila doma oz. v skupnem gospodinjstvu, pomembni viri okužb so tudi delovna mesta, zasebna druženja.

Nekoliko narašča število okužb v vzgoji in izobraževanju, zlasti v zadnji triadi osnovnih šol in v srednjih šolah, pri čemer pa Grilčeva ne ocenjuje, da bi bile šole pospeševalnik okužb, pač pa bolj odraz epidemiološkega stanja v skupnosti.

Glede na to, da epidemiološka situacija v tem trenutku ni najbolj ugodna, je epidemiologinja pozvala vse državljane k upoštevanju preventivnih ukrepov.

Na Brdu pri Kranju bo sicer popoldne potekala seja vlade, ki bo odločala o morebitnih spremembah ukrepov. Še pred sejo vlade se bodo njeni člani sestali s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine