9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Ekskluzivni intervju Janeza Janše za Nova24TV: “Če nam je kaj mar za lastno prihodnost in prihodnost naših otrok, se bomo udeležili volitev!”

Na volitve je treba iti, morda se čez noč še ne bo nič spremenilo, a čez leto, dve so možne spremembe, zato je stabilnost EU lahko na koncu odvisna od enega samega glasu,” je za Nova24TV v ekskluzivnem pogovoru povedal predsednik največje parlamentarne stranke Janez Janša in dodal, da lahko eno samo poslansko mesto iz Slovenije odloči, kdo bo predsednik Evropske komisije, zato je udeležba na volitvah še kako pomembna. Po Janševem mnenju vse pomembne evropske sile trenutno krizno situacijo vidijo realno, zato morajo prevladati v prihodnjem sklicu evropskega parlamenta. “Mnoge države so na podlagi lastnih izkušenj doma spoznale, da nore teorije, od teorije spola in napadanja družine do spodbujanja ilegalnih migracij, vodijo v kaos, zato do streznitve že prihaja, upam le, da cena ne bo previsoka,” je povedal Janša.

 

Tokratni gost oddaje Dialog z Aleksandrom Rantom je bil predsednik SDS Janez Janša. V oddaji je tekla beseda o prihodnosti Slovenije in Evrope pred bližajočimi se evropskimi volitvami. Na novinarsko vprašanje o glavnih izzivih, ki so pred Evropo, je predsednik SDS dejal, da je v tem trenutku pred Evropo zagotovo čas stabilizacije, Evropska unija se mora soočiti s povsem življenjskimi izzivi, kakršni so razvoj, skrb za delovna mesta, zaposlovanje, predvsem pa celostno odgovoriti na vprašanje ilegalnih migracij, ki za Evropo predstavljajo resen problem.

Evropa je pred sanacijo, popraviti mora posledice zgrešenih levičarskih blodenj

Janez Janša meni, da na evropske izzive ni mogoče odgovoriti “s preselitvijo Afrike v Evropo”, dejal je, da je bilo nekontrolirano odpiranje vrat v Evropo strateška napaka, ki jo zdaj tako ali drugače čutimo vsi Evropejci. Po njegovem mnenju prebivalstva ni mogoče kar tako zamenjati, saj to potem ne bi bila več Evropa, ki, tako kot Slovenija, ni le geografski pojem.

Na tej POVEZAVI si lahko ogledate POSNETEK celotnega INTERVJUJA.

O odnosu različnih evropskih skupin do migracij Janša novinarju pojasni: “Nekatere politične skupine v Evropi so zelo spremenile svoj odnos do vprašanja migracij, saj so na domačem dvorišču spoznale, da se je ločevanje med legalnimi in ilegalnimi migracijami izkazalo kot velika napaka. Tako ne bo šlo več naprej, saj evropska civilizacija temelji na redu, pravilih, ki omogočajo sobivanje evropske raznolikosti. Podobno je pri zagotavljanju pravnega reda, ki vidimo, kako se v Sloveniji krši v mnogih razvpitih primerih.”

Razkorak evropske politike glede migracij se je začel nekako pred 15 leti, ko se je zgodil prvi razkol, je pojasnil Janša. Nekatere politične sile so naenkrat, potem ko so začele zgubljati volivce, zdaj spremenile politično paradigmo. Evropska ljudska stranka je bila za omejitev priseljevanja, socialisti pa za pospešitev priseljevanja in zgodil se je nekak kompromis, za katerega vidimo, kam nas je pripeljal. “Jasno je, da Evropa ne more rešiti Afrike tako, da sprejme vse njene prebivalce. Lahko pa se stvari začnejo sanirati tudi po predlogu Manfreda Webra in večinoma je njegov predlog dober – predlaga namreč, da se oblikujejo skupne enote EU vojske, ki bi zagotavljale mir v soseščini, na primer v Afriki, kjer je potrebno vzpostaviti normalne pogoje za življenje, kar vsaj v začetku brez vojske ne gre.”

Levičarski vabitelji migrantov so pravi sejalci smrti

 
Ob vprašanju, kdo je torej večji humanist v Evropi – tisti, ki so za ilegalne migracije, ali tisti, ki jih želijo omejiti, je Janša spomnil, da odkar je italijanski notranji minister Matteo Salvini zaprl pristanišča, ni več smrti na morju, in vprašal, kdo je večji humanist – tisti, ki povzroči tisoče smrti s spodbujanjem ilegalnih migracij, ali tisti, ki z jasnim sporočilom prepreči nepotrebne žrtve. Voditelj Rant je v nadaljevanju izpostavil, da bo za odločanje na volitvah za ljudi pomembno tudi vprašanje varovanja schengenske meje, saj zaradi tega odprtih notranjih mej praktično ni več. Janša meni, da Slovenija ni več šteta med države, ki so sposobne varovati schengensko mejo, kar so predstavniki EU našim politikom, ki pridejo v Bruselj, jasno povedali in jih soočili z dejstvi.

Strateški cilj levice: več ilegalnih migrantov več volivcev

Po Janševem mnenju vse pomembne evropske sile situacijo vidijo realno, zato morajo prevladati v prihodnjem sklicu Evropskega parlamenta. “Mnoge države so na podlagi lastnih izkušenj doma spoznale, da nore teorije, od teorije spola in napadanja družine do spodbujanja ilegalnih migracij, vodijo v kaos, zato do streznitve že prihaja, upam le, da cena ne bo previsoka,” je povedal Janša.

Na vprašanje o varnosti in vlogi Frontexa je Janša odgovoril, da vloga Frontexa ni toliko v varovanju meja, ampak v zbiranju in delitvi varnostnih informacij, ki jih nato uporabijo varnostne sile posameznih držav, ki skrbijo za varnost svojih meja.

“Leta 2015 je padla schengenska meja v Grčiji in Sloveniji, glavna smer prihoda migrantov – zahodna balkanska pot – pa se spet nevarno prebuja. K nam prihajajo mladi, za boj sposobni moški iz Afrike, v ozadju so tihotapci ljudi, zadaj je velik posel, mnogi tihotapci delujejo v nevladnih organizacijah, in to je treba preprečiti,” je opozoril Janša.

Pomen povezovanja in stanje v EU

Volitve, ki so pred nami, so po mnenju vodje največje parlamentarne stranke pomembne, saj se o nekaterih stvareh odloča na ravni EU, toda, kot je opozoril, če nisi član močne grupacije, ne dosežeš ničesar. Po njegovem je položaj po obstoječi Lizbonski pogodbi za Slovenijo najboljši možen. “Lizbonska pogodba namreč omogoča majhni Sloveniji možnost veta. Brez tega ne bi imeli enega evropskega komisarja, tako kot veliko večja Nemčija. Zato je edina logična izbira za Slovenijo stabilizacija znotraj EU in boj za ohranitev Lizbonske pogodbe, ki je trenutno napadena z vseh strani. Vse ostalo je namreč slabša opcija, obe skrajnosti, ki danes napadata EU, privedeta do situacije, kjer Slovenci ne bi nič pomenili – naslednji mandat bo tako bitka za stabilizacijo obstoječe Evropske unije. Ni potrebe po centralizaciji niti prepuščanju suverenosti nacionalnih držav evropski birokraciji,” je stanje opisal Janša.

Pot ELS je sredinska, pomeni stabilnost in tisti, ki imajo kako besedo pri odločanju, imajo jasno vizijo

Na vprašanje o težavah Evropske ljudske stranke Janša odgovarja, da je ELS konfederacija različnih strank, kjer se išče najmanjši skupni imenovalec, tudi v zvezi s sklepanjem zavezništev. “Smešno je, da ELS najbolj napadajo socialisti, ki so vedno zraven, a nikoli nič krivi, mediji tako ne poročajo o problemih socialističnih vlad v Grčiji, na Malti ali v Romuniji.

“ELS je zdaj na preizkušnji – morala bo vzpostaviti sredinsko koalicijo, potrebovala bo 2 ali 3 partnerje; če bo vzela dva partnerja z leve, potem bo konec stabilnosti, v bistvu bo šlo za spopad s silami stabilnosti in onimi, ki želijo zgolj ostati na oblasti, in v ta namen uvažajo volivce od koderkoli,” je jasen Janša.

Glede situacije v Evropski ljudski stranki je pojasnil, da tudi evropski socialisti niso ena stranka, saj so konfederacija, in dal primer danskih socialistov, ki imajo enako strogo azilno politiko kot Avstrija ali Italija, podobno so tudi socialisti iz višegrajskih držav bolj realni, saj tudi pri socialistih iluzija multikulturnosti počasi kopni. Tradicionalne socialistične stranke po njegovem mnenju propadajo. “V Nemčiji so zdrsnili s 40 na 15 odstotkov, do streznitve bo prišlo, vprašanje je le, kolikšna bo cena,” se je vprašal Janša.

Skupna lista SDS+SLS – pomen sodelovanja in udeležbe na volitvah

Janša je odgovoril tudi na očitke, češ da SDS ni stranka sodelovanja in da z njimi ni mogoča nobena koalicija. Na primeru povezovanja z SLS na tokratnih volitvah je nakazal, da je več kot očitno SDS tista, ki se zmore povezovati. “Skupna lista je povezovalna gesta – očitno SDS lahko sodeluje. Tisti, ki kričijo kako sodelujejo, pa niti skupne liste ne zmorejo sestaviti. Vse vladne stranke se namreč niso bile sposobne poenotiti glede skupne liste, potem pa drugim očitajo, kako ne zmorejo sodelovanja,” je bil jasen Janša.

Na volitve je treba iti, meni Janša in dodaja, da se morda čez noč še ne bo nič spremenilo, a čez leto, dve so možne spremembe, zato je stabilnost EU lahko na koncu odvisna od enega samega glasu. Po njegovih besedah lahko eno poslansko mesto iz Slovenije odloči, kdo bo predsednik Evropske komisije, zato je udeležba na volitvah še kako pomembna. Rezultat teh volitev bo signal: “Če bodo predstavniki iz Slovenije čudna mešanica vsega in bodo tam ljudje, ki so vsak mandat v drugi stranki in skrbijo, da iz Bruslja v Ljubljano ne bodo postavljali neprijetnih vprašanj, potem bo še naprej tako, kot do sedaj –  brez sprememb na bolje.

Ob koncu je Janša nagovoril gledalke in gledalce s povabilom: “Če nam je kaj mar za našo prihodnost in prihodnost naših otrok, se bomo udeležili volitev.”

Franci Donko

Zadnje novice

Sorodne vsebine