24.2 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Dvojna merila: Ko je nekdanji minister Drobnič leta 2006 odrinil novinarko RTV, so ga mediji raztrgali – ko je Šarčev varnostnik fizično odstranil novinarko Nova24TV, pa ignoriranje

“Drobnič tarča kritik”, “Ministru Drobniču popustili živci”, “Ko našim politikom popustijo živci”, “Drobničeva dvoličnost”, so le nekatere naslovnice medijev, ki so marca 2006 pompozno poročali o pravem fizičnem obračunu tedanjega ministra za delo in družino ter socialne zadeve Janeza Drobniča, ko je odrinil tedanjo novinarko RTV Katjo Šerugo. Dejanje je obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Danes, le dan po tem, ko je varnostnik Marjana Šarca novinarko Nova24TV Marjanco Scheicher fizično odrinil, da Šarcu slučajno ne bi postavljala neprijetnih vprašanj, je medijski mainstream popolnoma tiho.

 

Kako očitna dvojna merila imajo mediji pri obravnavah dejanj politikov, kot je “fizični napad”, lahko plastično vidimo na primerih, ko gre za politika z različnih političnih polov.

Ko je nekdanji minister za delo družino in socialne zadeve iz kvote NSi Janez Drobnič odrinil novinarko POP TV Katjo Šerugo, je sledil pravi medijski cunami napadov na ministra z vseh strani, angažiralo se je Društvo novinarjev Slovenije, da o politikih iz opozicije ne govorimo. Vsi so zahtevali njegovo glavo, več dni je bila to osrednja tema novic.

Oster odziv Društva novinarjev Slovenije v primeru Drobnič. DNS se ni odzvalo niti, ko je nasilnež udaril novinarko Demokracije Petro Janšo pred sodiščem, da je dobila modrice.

Pritiski so bili tako hudi, da se je moral v prvi vrsti opravičiti minister Drobnič, v imenu stranke NSi se je opravičil tedanji predsednik Andrej Bajuk, da je bilo dejanje neprimerno, je izjavil celo tedanji predsednik vlade Janez Janša, kar si lahko preberete na tej povezavi.

Je dejanje Šarčevega varnostnika kaj drugačno?
Na drugi podobna zgodba, le da se je zgodila 13 let kasneje, ko je na oblasti levičarski komik in stalni udeleženec partizanskih proslav Marjan Šarec. Novinarka Nova24TV Marjanca Scheicher je želela v petek ob odprtju kmetijskega sejma v Komendi razčistiti poročanja različnih spletnih novinarskih portalov glede nedavnih afer, nakar jo je “kaznoval” premierjev osebni varnostnik, ki je Scheicherjevo grobo prijel za roko in jo ustavil, da ni mogla nadaljevati z vprašanji.

Na videz ista situacija kot v primeru Drobnič, le da se je tokrat nad novinarja fizično spravil varnostnik premierja Marjana Šarca. Eden od Šarčevih varnostnikov je namreč grobo za roko zgrabil in odrinil našo novinarko, kar je v demokratičnih državah nedopustno. Svobodo medijev vladajoči branijo samo takrat, kadar jim novinarji postavljajo prijetna vprašanja. Ko pa Šarcu ni do odgovorov, nad novinarje pošlje svoje varnostnike.

Za “nedopustno obnašanje”, če parafriziramo besede Društva novinarjev Slovenije v primeru Drobnič, se zaenkrat ni odzval niti Šarec, niti katerikoli od osrednjih medijev, da bi izkazali solidarnost z novinarko Nova24TV. Kako bi se odzvali, če bi bil na mestu Marjana Šarca kar Janez Janša, pa je sam že objavil na Twitterju:

Peter Truden

Zadnje novice

Sorodne vsebine