8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Dr. Stane Granda o posvetovalnih referendumih: Moralni poraz brez primere v zgodovini

Piše: P. T. 

Zgodovinar, publicist in komentator dr. Stane Granda je izid včerajšnjih volitev in referendumov komentiral precej kritično. Kot pravi, tu ne moremo govoriti o kakšni zmagi, bolj o moralnem porazu brez primere v zgodovini. 

“Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki je dobila dvakrat toliko poslanskih mest kot vladna, v celoti pa je razmerje med levo in desno opcijo 5:4, kar samo kaže na poglabljanje slovenske politične razklanosti. To smo bolj ali manj pričakovali,” je dejal za Demokracijo.

Da bi vladajoče koalicija privabila več volivcev, pa je volitve združila z referendumi o posesti in gojitvi konoplje, uvedbo preferenčnega glasu pri volitvah in evtanazijo – umor iz usmiljenja. “Čeprav so zdravniški krogi temu ostro nasprotovali, temu se je pridružila še Cerkev, je vladni predlog dobil večinsko podporo. Ne veliko, toda dovoljšno za upoštevanje. Na podlagi tega izida vladna stranka razglaša zmago nad opozicijo, ki je temu nasprotovala,” meni Granda, ki ob tem dodaja, da zgolj posvetovalni status referenduma ničesar ne spreminja, tudi ne dejstvo, da glasovanje kaže na premoč mest nad podeželjem, kar je že nekaj časa politična realnost.

“Čeprav gre na videz za ideološko zmago nad moralo in vero, pa je izid verjetno predvsem posledica dejstva, da je slovensko zdravstvo sesuto, da bolan človek ne pride do zdravnika in ustreznega zdravljenja. Še več! Oskrba ostarelih se ne samo popolnoma sesuva, ampak obstaja zelo verjetna možnost, da je v prihodnosti ne bo več, ali pa bo cenovna nedostopna,” opozarja Granda. Po njegovo glasovanje predvsem kaže, da nas je Slovence bolezni in starosti strah, ker ne moremo upati na medicinsko in človekoljubno pomoč. “Slovence postaja strah starosti in bolezni, ker ni realnega upanja na človeka dostojno pomoč! Nenazadnje tudi zato, ker pobudniki evtanazije nikoli niso obsodili povojnih pobojev, ne zavzemajo se za pokop v Kočevskem Rogu izkopanih mučencev, ne obsojajo, ampak podpirajo slovenski totalitarističen komunizem, ki je brez kančka vesti moril svoje rojake do konca(!) svojega obstoja, pa zato nihče ni bil preganja.”

Kot pravi, zlorabe evtanazije v politične namene niso samo možne, ampak nad vse verjetne. In to množične! “Vladna “zmaga” je v tej luči dejansko njen največji poraz, moralna obsodba brez primere v zgodovini. Ljudje ji tako malo zaupajo, da jim je bližja evtanazija kot pa upanje na pomoč, za katero so vse življenje plačevali. Po dveh mesecih odsotnosti v bolnici in zdravilišču, ki sem ga večinoma sam plačal iz prihrankov, to lahko z polno odgovornostjo trdimo na podlagi številnih razgovorov s sotrpini. Ob dejavnostih in ukrepih odgovornega ministrstva, ki ruši vse, kar je bilo doslej narejenega in načrtovanega, se njihov obup lahko samo še upravičeno poglablja,” je kritičen slovenski zgodovinar in publicist.

Granda opozarja, da smo priča ideološkemu nasilju in nesposobnosti, neodgovornosti, pred katero vidijo številni starejši edino rešitev v evtanaziji. “Umoru iz »usmiljenja«, ki pa z vladnim  oziroma referendumskim predlogom dobiva naravo in vsebino množičnega ubijanja nemočnih!! Je rešitev? Je! Ko bodo ljudje hoteli skrbeti za svojo sedanjost in prihodnost, ne pa jo prepuščati v roke ljudem, ki temu niso dorasli in predvsem mentalno zmožni!” svoj kritičen odziv zaključuje Granda.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine