4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Dr. Peter Jašek: »Ljudje v Srednji in Vzhodni Evropi so živeli pod komunizmom in vedo, kako deluje v praksi«

Piše: A. S.

Dr. Peter Jašek iz slovaškega Nacionalnega inštituta spomina je na mednarodni konferenci ob Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarizmov govoril o slovaški izkušnji s komunizmom in o slovaškem primeru pomiritve s komunističnim režimom. Z njim smo se pogovarjali o tem ali obstaja na Slovaškem nostalgija za starim režimom in o razlikah med vzhodno in zahodnoevropskimi državami.

Kakšna menite, da je glavna razlika med postkomunističnimi državami in državami Zahodne Evrope, ki niso imele izkušenj komunizmom?

Glavna razlika je ravno ta izkušnja. Ljudje v Srednji in Vzhodni Evropi so živeli pod komunizmom in vedo, kako deluje v praksi. Ljudje iz Zahodne Evrope seveda vedo, da je komunističen režim nedemokratičen, vendar pa nimajo osebnih izkušenj s takšnim režimom in predvsem z preganjanjem in zatiranjem. V Zahodni Evropi tako idejo socializma povezujejo, ne z zatiranjem in preganjanjem, temveč s socialno podporo in dobrobitjo in tako dalje. To je glavna razlika.

V Zahodni Evropi smo priča vzponu levičarskih idej. Kako splošna javnost na Slovaškem doživlja razne ideje nove levice?

Gre za precej zapleteno temo. To je težko določiti na politični stopnji, saj se vlade spreminjajo, včasih so bolj leve, drugič bolj desne. Tako ne morem trditi, da ima splošna javnost jasno izdelano mnenje glede tega. Situacija je bolj zapletena.

V Sloveniji obstaja t.i. »jugonostalgija«, oziroma nostalgija za komunistično preteklostjo. Je podobne sentimente lahko najti tudi na Slovaškem?

Seveda imamo takšen fenomen, ki ga lahko bolj ali manj opazimo v vseh vzhodnoevropskih državah. Gre za nostalgijo po socializmu, ki jo opazimo pri mnogih ljudeh. Predvsem nova generacija smatra komunizem za totalitarno preteklost in se skuša s to preteklostjo spoprijeti na način, da se zavzema za politične zapornike in obsoja druge totalitarne režime.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine