11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Dr. Milan Zver v intervjuju za Demokracijo: Mafija se je odločila, da me je treba sesuti. Zakaj? Zato, ker sem se loteval tem, ki so jih motile!

Pogovarjali smo se s podpredsednikom Slovenske demokratske stranke in evropskim poslancem Milanom Zverom, ki je tudi vodja slovenske delegacije v evropskem parlamentu.  Govoril je o treh desetletjih SDS, delovanju v evropskem parlamentu in izzivih, s katerimi se soočata Slovenija in Evropska unija.

Milan Zver je doktor političnih znanosti, univerzitetni profesor, poslanec v evropskem parlamentu. Pred petindvajsetimi leti se je na povabilo Jožeta Pučnika aktivno vključil v politiko in postal njegov svetovalec. Kasneje se je zaposlil na ministrstvu za obrambo in postal vodja kabineta ministra Janeza Janše.

Po aferi Depala vas, ko so odstavili ministra Janšo, se je zaposlil na Mestni občini Ljubljana. Kasneje je bil izvoljen v ljubljanski mestni svet, državni svet in državni zbor. Bil je tudi minister za šolstvo in šport ter v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji leta 2008 predsednik Sveta EU za izobraževanje in šport. Leta 2009 je s SDS zmagal na evropskih volitvah in to ponovil še leta 2014. Leta 2012 je bil predsedniški kandidat.

Že drugi mandat vodi slovensko delegacijo v Evropski ljudski stranki v evropskem parlamentu. Na kongresu v Mariboru leta 2017 je znova postal podpredsednik SDS. Vodi Strokovni svet SDS za zunanjo politiko. Je avtor številnih knjig in člankov. 

Gospod Zver, dotakniva se vašega delovanja v evropskem parlamentu. Ali lahko izpostavite ključne stvari, pri katerih ste se angažirali? Vemo, da v njem vodite slovensko delegacijo, da ste njegov stalni poročevalec za program Erasmus plus in še bi lahko našteval …

Ja, dela je bilo ogromno … Morda bi res izpostavil Erasmus plus, boj proti terorizmu, poimenovanje dvorane po Jožetu Pučniku, spravni proces, boj za pravno državo. Še veliko bi lahko naštel. Ne nazadnje sem bil močno vpet tudi v mednarodno in domače delovanje SDS, ki je v teh letih preživljala težke preizkušnje. Saj se vsi spomnimo npr. procesa Patria, ki je odmeval tudi v evropskem parlamentu.  

O tem, kar sem delal v EP, sem redno obveščal slovensko javnost. Seveda mi dominantni mediji niso sledili. Če bi na primer Fajonova vodila finančno najtežji evropski projekt, vreden treh slovenskih proračunov, se pravi Erasmus plus, bi vsak dan na poročilih poslušali to zgodbo o uspehu in o »nespornih zaslugah« gospe poslanke zanj. Dominantni mediji v Sloveniji o programu poročajo sramežljivo, ker sem moteč element. Erasmus bi mi lahko močno dvignil ugled. A namesto tega v zadnjih mesecih doživljam hude napade od Reporterja do Mladine, od Dnevnika do Večera. Bil sem izbran za tarčo.

Zakaj?

Mafija se je odločila, da me je treba sesuti. Po volitvah bo čas za analizo, skrbno smo beležili vse. Njihove lovke segajo povsod. Zakaj nadme? Loteval sem se tudi tem, kot sta Patria in poprava krivic ter postavitev pomnika v spomin na žrtve povojnih pobojev. To jih je še posebej motilo. Nekateri so sadili rožice, drugi igrali orglice … Jaz nisem tak, prevzemal sem resne obveznosti.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Metod Berlec

Zadnje novice

Sorodne vsebine