15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Dr. Milan Zver: Praksa dokazuje, da je SDS povezovalna stranka

Nosilec skupne liste SDS+SLS dr. Milan Zver je bil včeraj gost soočenja na POP TV, kjer so spregovorili o različnih temah, od migracij pa do odnosov s Hrvaško, prav tako o poslanskih privilegijih. Kandidati so bili naprošeni, naj s seboj prinesejo predmet, ki jim simbolizira Evropo. Dr. Zver je na soočenje prinesel evropsko zastavo, »najbolj prepoznaven simbol EU«. »Zraven sem prinesel njeno sestro, slovensko zastavo, ker menim, da je spoštovanje nacionalnih in evropskih simbolov izjemno pomembno in rad bi videl, da bi se Slovenci pogosteje odločali, da se obesi nacionalna zastava in tudi evropska pred naše hiše,« je povedal dr. Zver.

Voditeljica Darja Zgonc je na dr. Zvera najprej naslovila očitek, ki ga izražajo nekateri na desni, da stranka SDS ne zna sodelovati, da se je radikalizirala. »Praksa neposredno zanika ta očitek. Smo edina parlamentarna stranka, ki je naredila koalicijo za te volitve, to pomeni, da nimamo težav s povezovanjem. Tudi v mandatu 2004-2008 smo opoziciji ponudili, da sodeluje v Partnerstvu za razvoj Slovenije, torej dejstva in praksa neposredno zanikajo očitek , da ne sodelujemo,« je odvrnil dr. Zver.

Na vprašanje o tem, kako močni so lahko evropski poslanci v evropskem okolju, je dr. Zver dejal, da močan vpliv lažje ustvari predsednik vlade, zunanji minister. »Ti bi morali veliko bolj težiti evropskim politikam in vrhovom in v tem primeru bi Slovenija lahko bila veliko bolj vplivna, a po zadnjih analizah ni, skupaj s Hrvaško smo na repu,« je povedal nosilec liste.

Na vprašanje, če so Hrvati trenutno vplivnejši znotraj EPP, je dr. Zver odgovoril pritrdilno, saj ima stranka HDZ vlado. »Tudi, ko smo mi imeli vlado, so se tu sprehajali ugledni, visoki gostje,« je dejal nosilec liste. O arbitražni razsodbi pa je, tako kot že doslej v soočenjih, ponovno poudaril, da arbitražna razsodba ni v strateškem interesu Slovenije. »Naš interes je, da dobimo več, kot nam je dala razsodba. Hrvati trenutno niso v tako dobri pogajalski poziciji, kot smo mi. Mi lahko ponudimo način urejanja bodočih mejnih sporov, ob tem pa dobimo bistveno več na morju, torej gre za win-win situacijo,« je poudaril dr. Zver.

Ko je bil govor o shodu v Črnomlju in ilegalnih migracijah, je dr. Zver spomnil, da je na soočenjih povabil vse kolege, da se shoda udeležijo, da gredo poslušat ljudi, ki živijo ob meji in ki jih je resnično strah, zlasti po ugrabitvi 80-letnika, kar je še posebej huda zgodba. Toda, kot je pojasnil dr. Zver, predsednik vlade ni imel želje, da bi prisluhnil ljudem. Ob tem je še dodal, da ljudje ob meji resnično trpijo. »Na družbenih omrežjih kroži filmček, kako ilegalni migranti prestopajo slovensko mejo. Če Slovenija ne bo zaprla meje, nam z ukrepi grozita Salvini in avstrijski kancler Kurz. Vlada bi morala hitreje reagirati. Ne samo, da bi morala na mejo poslati vojsko, lahko bi reaktivirala tudi rezervno policijo,« je poudaril nosilec liste. Ob tem je tudi spomnil druge goste, da so vlade, ki jih leve stranke tako sovražijo, vpeljale učinkovito migrantsko politiko. »Orban je prvi uspel s pravo politiko glede tega,« je bil jasen dr. Zver. Na vprašanje, kdo bi moral predlagati kandidata za komisarja, je dr. Zver odgovoril, da bi to morala biti tista stranka, ki bi na volitvah prejela največ glasov. »Sam ne ciljam na mesto komisarja, morala pa bi to mesto dobiti stranka, ki zmaga,« je bil jasen ob vprašanju voditeljice, če sam cilja na to mesto.

Ko je beseda nanesla na vprašanja glede ureditve minimalne plače, je dr. Zver poudaril, da je socialna politika še vedno v domeni suverenih nacionalnih držav, »prav pa bi bilo, da se na evropski ravni vzpostavi skupne evropske standarde, saj imamo sedaj razlike med vzhodom in zahodom, severom in jugom«. »Najprej je treba zmanjšati razlike v različnih delih unije. UTD pa je utopičen poskus, ki je propadel povsod in verjetno nima nobene prave možnosti, saj je skregan z ekonomsko logiko,« je še povedal dr. Zver in dodal, da moramo pokojninski sistem reševati v državah članicah, zaradi česar so v SDS tudi predlagali zakon o slovenskem demografskem skladu.

C. R.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine