18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Dr. Milan Zver in Romana Tomc opozarjata na boj proti terorizmu in demografske spremembe

Ponovno izvoljena poslanec in poslanka na skupni listi SDS+SLS dr. Milan Zver in Romana Tomc sta včeraj v izjavi za STA navedla, da bo na področju boja proti terorizmu EU morala narediti korak naprej ter da Evropsko unijo veliko dela čaka tudi na področju pokojnin, starejših in demografije.

Kot je povedal dr. Milan Zver, bo v prihodnjem mandatu svoje delo nadaljeval na področju varnosti in obrambne politike, prav tako se bo posvečal področju izobraževanja, predvsem  v povezavi z mladimi, blizu pa sta mu tudi področji kulture in športa. Tudi na teh področjih je že deloval. Evropski poslanec pričakuje, da bo nadaljeval s projektom Erasmus+. »Gre za eno najuspešnejših zgodb v Evropski uniji,« je povedal dr. Zver, ki pa so jo v politični kampanji po njegovi oceni zelo »slabo prodali«. Kot je pojasnil, je tudi od Evropskega parlamenta dobil močan mandat za pogajanja s svetom in komisijo, tako da bo verjetno nadaljeval tudi s tem delom.

Dr. Milan Zver tudi pričakuje, da bo vodil nacionalno delegacijo v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu. Po njegovih besedah gre za odgovorno delo, zlasti na začetku, ko se vzpostavljajo nove strukture, odbori.
Pričakuje še, da bodo tudi v prihodnjem mandatu varnostna vprašanja in ilegalne migracije visoko na agendi, med pomembnejšimi področji pa je izpostavil kibernetsko varnost in boj proti terorizmu.

»Na področju varnosti se kaže potreba po skupni politiki. Gre za možnost vzpostavitve skupne vojske ali obveščevalne službe. Nista več dovolj sodelovanje in koordinacija avtonomnih obveščevalnih služb, morali bi narediti korak naprej, če hočemo biti bolj učinkoviti v boju proti terorizmu in nasploh zmanjšati varnostna tveganja v EU,« je pojasnil. Po njegovih besedah prve obrise dobiva tudi socialna unija, čeprav je socialna politika še vedno domena držav članic. »Vendarle pa bo treba čim prej vzpostaviti neke skupne standarde, ki bi pripeljali do tega, da bi se socialne in razvojne razlike med vzhodom in zahodom ter med severom in jugom zmanjšale,« je poudaril evropski poslanec.

Komentiral pa je tudi razmere, v katerih se je EU znašla po izvolitvi britanskih evroposlancev, ki so poleg tega povečini še evroskeptiki. »To je kar problem za Evropsko unijo, ravno v času, ko bi se morala stabilizirati,« je ocenil in dodal, da četudi bi Britanci šli na še en referendum in bi se lahko zgodilo, da bi bil rezultat glede izstopa iz EU drugačen, pa rezultat volitev kaže na to, da je »evroskeptični refleks v Veliki Britaniji še vedno zelo močan.« 

Romana Tomc pa je v izjavi za STA pojasnila, da se tudi v prihodnjem mandatu namerava posvetiti področju pokojnin, starejših in demografije, tako kot je tem področjem namenjala pozornost doslej, pri čemer je izrazila upanje, da ji uspe »premakniti kakšen kamenček naprej«.

Čeprav je poslanka v preteklem mandatu veliko delala tudi z mladimi, se strokovno najbolj posveča pokojninam, pokojninskim sistemom, demografskim spremembam in staranju prebivalstva. »Mislim, da je Evropa ostala na tem področju demografije in pokojnin dolžna marsikaj. Če smo se ukvarjali s stvarmi, kot je premikanje ure, mislim, da se lahko ukvarjamo tudi s tako resnimi stvarmi, kot so težave v pokojninskih sistemih v vseh državah članicah, ne samo v Sloveniji,« je izpostavila poslanka in dodala, da glede na to, da imajo težave z demografijo vse države članice, je očitno »čas in obveza evropskih institucij, da se bolj intenzivno začnejo ukvarjati tudi s tem«.

»V državah, kjer nimajo odgovornih vlad, pokojninski sistemi pokajo po šivih,« je opozorila Tomčeva in izpostavila, da je takšna tudi Slovenija. »Mi smo se pogovarjali o problematiki staranja, nismo pa sprejeli nobenih ukrepov. Mislim, da tu lahko sprejmemo tudi nekatere zavezujoče obveze. Sama sem sicer proti prisili na vseh področjih, vendar pa sem naklonjena določanju minimalnih standardov, ki puščajo še dovolj manevrskega prostora posamezni državi članici, hkrati pa so sredstvo nadzora Bruslja, ali država dela ukrepe, ki bi jih morala delati, da bo pokojninski sistem stabilen, ali ne,« je pojasnila poslanka.

Kot je še dejala, je v Evropi  na voljo ogromno denarja, ki ga je EU doslej namenjala projektom, kot so gradnje mostov in podobno, »sedaj pa bi bil čas, da Evropa začne vlagati tudi v ljudi«. Kot primer dobre prakse je navedla jamstveno shemo za mlade, za katero je EU namenila devet milijard evrov. »Zakaj ne bi imeli še jamstvene sheme za starejše?« se je ob tem vprašala.

Skupna lista SDS in SLS je zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji, ki je po uradnih delnih izidih prejela okoli 26,4 odstotka glasov.
 

Vir: STA/SDS

Zadnje novice

Sorodne vsebine