14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Dr. Łukasz Kamiński: »Danes prevladuje mnenje, da je bil komunizem nekaj slabega.«

Piše: A. S.

Dr. Łukasz Kamiński iz Poljske je predsednik poljske Platforme evropskega spomina in vesti. O poljski in njeni izkušnji s komunizmom je pred kratkim govoril tudi v Sloveniji na mednarodni konferenci ob Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarizmov. Z njim smo se pogovarjali o prisotnosti komunizma v poljski družbi in o sporu med Poljsko in Brusljem.

Ali opažate kakšne velike razlike med vzhodnoevropskimi in zahodnoevropskimi državami pri njihovem odnosu do totalitarizma?

Glavna razlika je v kulturi spominjanja. Ker se kulturni spomin zahodnjaških držav bolj osredotoča na zgodovino nacionalsocializma, se na celotno zgodovino Evrope gleda iz takšnega enostranskega zornega kota, ki pa ni edini. To je eno od vprašanj s katerim se soočamo na mednarodni stopnji. Zahodnim državam primanjkuje občutka za komunizem, za to kar je komunizem pravzaprav bil in še vedno je. Prav tako se ne zavedajo kako nevarna sta lahko komunizem in marksizem tudi v bodočnosti. Seveda ne moremo, trditi, da se v našem delu Evrope tega vsi dovolj zavedajo, vendar pa kot družba v celotu zaradi naše izkušnje to bolje razumemo in smo tudi bolj sumnjičavi, ko nam nekdo zagotavlja, da bo njegova ideologija rešila vse težave človeštva. Spominjamo se, da se lahko to konča z množičnimi grobišči in sistematično represijo. To sta dve glavni razliki.

Se vam zdi, da je v trenutnem odnosu Evropske unije do nekaterih držav zaznati novo obliko totalitarizma?

Ne bi šel tako daleč, saj smo že vedno precej oddaljeni od tega. Gre bolj za pomanjkanje razumevanja naših izkušenj in naše trenutne situacije. Na primer pri eni izmed težav in viru spora med Poljsko in Evropsko komisijo je sodstvo. Priča smo pomanjkanju pregona komunističnih zločincev, kar je posledica tega, da sodstvo ni bilo reformirano po letu 1989 v smislu resnih sprememb. Komunistični sodniki še dandanes zasedajo svoje položaje na sodiščih. Zato ne bi rekel, da gre za novi totalitarizem, temveč za nerazumevanje.

Kako splošna javnost na Poljskem doživlja komunistično preteklost in ideje nove levice, ki prevladujejo na Zahodu?

V 90-ih letih je obstajala določena nostalgija po komunizmu, predvsem zaradi takrat težkih ekonomskih pogojev, vendar pa je sčasoma izginila. Danes prevladuje mnenje, da je bil komunizem nekaj slabega, to je razvidno tudi iz podpore političnim strankam, tu ne govorim o komunistični partiji, katere podpora ni omembe vredna, temveč o postkomunističnih strankah, ki prejmejo le nekaj odstotkov glasov. Takšna nostalgija morda ni popolnoma izginila, je pa popolnoma neopazna v javnem življenju. Prav tako ni bilo nobenih protestov, ko so bili zadnji komunistični spomeniki lani porušeni. Seveda na Poljsko prihajajo te nove ideje, vendar pa jih mnogi, predvsem mladi ljudje, ne povezujejo s komunizmom. Včasih poskušajo kakšne radikalne levičarske stranke, kakršna je stranka Nova levica, braniti komunizem. To počnejo tako, da najprej širijo omenjene nove levičarske ideje, naslednji korak pa je branjenje komunizma na Poljskem. Vendar pa gre h sreči še vedno za marginalce.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine