13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

(DAN 71 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V četrtek ob 1352 testiranjih potrdili pet okužb, umrla dva bolnika s covidom-19, skupaj je umrlo 93 oseb.

V četrtek ob 1352 testiranjih potrdili pet okužb, umrla dva bolnika s covidom-19, skupaj je umrlo 93 oseb. Osebe z epilepsijo niso dovzetnejše za okužbo s koronavirusom. Ranljivejši so tisti, ki še imajo napade, in tisti, ki se jim napadi sprožijo ob povišani telesni temperaturi in okužbah. V Sloveniji so se močno poslabšala pričakovanja glede zaposlenosti in brezposelnosti. Mnoga nemška podjetja opozarjajo, da pandemija koronavirusa ogroža njihov obstoj. 06 Danes je začel veljati drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov.

18.33 Nogometni klubi angleške elitne premierligi so se na novem sestanku ponovno zavezali, da končajo sezono 2019/20, vendar po več kot štiriurnem srečanju po poročanju otoških medijev niso določili nobenega datuma, kdaj naj bi se tekmovanje nadaljevalo. Prekinjeno je zaradi pandemije novega koronavirusa od 13. marca.

18.28 Prvi praznični dan od sprostitve omejitve gibanja zaradi zajezitve širjenja epidemije covida-19 ni bilo večjega navala na morje, pred katerim so nekateri svarili. Tako v Piranu kot v Kopru je bilo več ljudi kot običajno, vendar so se praktično vsi držali navodil glede upoštevanja medosebne razdalje, tudi redarske službe niso zaznale večjih kršitev.

18.25 Italijanski premier Giuseppe Conte je danes napovedal možnost sproščanja stroge karantene, ki v državi velja že skoraj dva meseca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Prepričan sem, da lahko ob upoštevanju pravil znatno upočasnimo rast okužb na določenih območjih,” je v zapisu na Facebooku navedel Conte.

18.03 V Indiji, kjer imajo glede na število prebivalcev najštevilčnejše omejitve gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa, bodo te po 4. maju podaljšali še za dva tedna. Hkrati so sprejeli nekatere omilitve na območjih z zelo malo ali brez primerov okužb, je danes sporočila indijska vlada.

17.11 Upravljavec nemških železnic Deutsche Bahn se je zaradi epidemije novega koronavirusa znašel pod velikim pritiskom in potrebuje državno finančno pomoč. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa naj bi koncern v lasti države do leta 2024 potreboval med osem in 10 milijard evrov.

17.07 Zaradi pandemije novega koronavirusa je Mednarodni paralimpijski komite (MPK) odpovedal za letos načrtovani kongres in izredno generalno skupščino, so sporočili iz komiteja.

17.00 Na Kubi so se letos zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali tradicionalnemu množičnemu shodu na Trgu revolucije v središču prestolnice Havana ob mednarodnem prazniku dela.

16.48 Vročanje in opravljanje ustnih obravnav v upravnih in drugih javnopravnih postopkih po novem znova potekata tudi v zadevah, ki niso nujne. V veljavo je namreč danes stopila novela zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, ki prinaša te novosti, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

16.40 V upravnih in drugih javnopravnih postopkih je bilo po uveljavitvi zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami dovoljeno vročanje samo v nujnih zadevah. V nenujnih zadevah vročanja ni bilo zaradi možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom. Na Škotskem, Nizozemskem in v Belgiji vlada veliko nezadovoljstva, ker so nogometne zveze dokončno prekinile državna prvenstva zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta odločitev ni po godu predvsem klubom, ki se borijo za nastope v Evropi in tistim, ki se borijo za napredovanje v elitne lige državnih prvenstev.

16.02 Ministrstvo za izobraževanje bo izpad prihodkov zaradi zaprtja vrtcev nakazalo občinam, ko bodo na podlagi navodil pripravile zahtevek za svoje vrtce in jim ga posredovale. Po pregledu zahtevkov bodo denar za marec in april izplačali 29. maja, so sporočili z ministrstva. Zaradi nejasnosti zakona večina občin zasebnim vrtcem zavrača račune. Ker gre za zahtevne postopke izplačil, so občine obvestili, da v tem vmesnem času pomagajo vrtcem pri reševanju likvidnostnih težav. “Ko bo občina prejela sredstva od ministrstva, jih bo nakazala vrtcem, pri čemer bo zadržala tisti obseg sredstev, ki ga je vrtcu zaradi reševanja likvidnosti že nakazala,” so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

15.58 Zaradi okužbe z novim koronavirusom oziroma covida-19 je od 1. marca po svetu umrlo že več deset novinarjev, je danes sporočila novinarska organizacija Press Emblem Campaign (PEC) s sedežem v Ženevi. Kot opozarja, zaposleni v medijih pogosto niso ustrezno zaščiteni za pokrivanje novic o pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Številni so se namreč okužili ravno med poročanjem v času pandemije zaradi širjenja novega koronavirusa. Po podatkih omenjene organizacije je od 1. marca umrlo 55 zaposlenih v medijih, vendarle za vse ni potrjeno, da so se z virusom okužili na delovnem mestu.

15.55 Prodaja novih avtomobilov se je v Franciji aprila skrčila za 88,8 odstotka. Posel se je praktično ustavil v luči omejitvenih ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Marca je bil padec 72-odstoten, kažejo podatki francoskega združenja avtomobilskih proizvajalcev CCFA.

15.48 Ameriški letalski proizvajalec Boeing je v četrtek sporočil, da je na obvezniškem trgu uspešno zbral 25 milijard dolarjev sredstev. Letalski gigant tako zaenkrat ne bo potreboval pomoči države pri spopadanju s posledicami novega koronavirusa, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

15.07 Alpski smučarji, člani smučarskih reprezentanc pri slovenskih severnih sosedih, bodo naslednji teden spet lahko trenirali na snegu. Delo bosta začeli moški ekipi za hitre in tehnične discipline, ki bosta v Sölden prispeli v ponedeljek. Pred in po osemdnevni vadbi na zasneženih progah bodo smučarje in trenerje testirali na virus sars-cov-2.

15.00 Slovenski atleti so po prekinitvi vseh dejavnosti zaradi novega koronavirusa začeli s prvimi treningi na stadionih že po 20. aprilu, ki pa so prilagojeni glede na ukrepe o omejitvi gibanja in zbiranja, ki jih je sprejela država. Vlada je dovolila športne treninge po 4. maju, Atletske zveze Slovenije (AZS) pa je napovedala prve tekme junija.

14.51 V Avstriji so danes začele veljati nekatere omilitve ukrepov, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa. V veljavi še naprej ostajajo priporočena medsebojna razdalja in higienski predpisi. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da je maj odločilni mesec, prebivalce pa pozval k odgovornemu obnašanju.

14.12 Ameriški predsednik Donald Trump je danes ponovil očitke na račun odgovornosti Kitajske za izbruh novega koronavirusa. Zatrdil je namreč, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Različnim interpretacijam izvora virusa želijo priti do dna tudi v WHO.

14.02 Španski bruto domači proizvod (BDP) se bo letos zaradi epidemije novega koronavirusa skrčil za 9,2 odstotka, napoveduje španska vlada. Stopnja brezposelnosti se bo povzpela do 19 odstotkov, kar je 5,2 odstotne točke več kot ob koncu leta 2019, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Novo oceno gibanja BDP je španska vlada podala v napovedi Evropski komisiji, je pojasnila finančna ministrica Nadia Calvino. Lani je država beležila dvoodstotno gospodarsko rast in 13,8-odstotno stopnjo brezposelnosti. Letos pa je njeno gospodarstvo, podobno kot drugod v Evropi in v svetu, ohromil novi koronavirus.

13.42 Švica ne bo zaprosila, da bi leta 2021 gostila letos odpovedano svetovno prvenstvo v hokeju na ledu elitne divizije. Švicarska hokejska zveza kot osnovni razlog navaja finančna tveganja v povezavi z izbruhom pandemije novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. K takšni odločitvi so jih spodbudila “velika gospodarska tveganja” na različnih področjih, od trajanja pandemije do sponzorskih dohodkov. Od vnovične kandidature pa jih je odvrnilo tudi to, da nobena od zavarovalnic noče zavarovati tveganja odpovedi turnirja zaradi koronavirusne pandemije.

13.36 Češka vlada se je odločila pospešiti omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od 11. maja dalje bodo tako med drugim odprte kulturne ustanove v državi, ob pogoju, da bo vstop istočasno dovoljen samo do sto ljudem. Hkrati bodo morali v muzejih, galerijah, gledališčih, kinodvoranah in koncertnih dvoranah upoštevati priporočeno medsebojno razdaljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

13.19 Organizatorji VN Madžarske v elitnem avtomobilističnem tekmovanju so sporočili, da bo dirka formule 1 v Budimpešti 2. avgusta zaradi ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa potekala brez navzočnosti gledalcev.

13.11 Guvernerji evropskih centralnih bank so glede na slabšanje gospodarskih razmer v EU zaradi pandemije koronavirusa v četrtek ocenili, da je potrebna dodatna vzpodbuda denarne politike. Izpostavili so tudi, da je nujno bolj ambiciozno ukrepanja fiskalne politike na evropski ravni, je zapisal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Na monetarni seji sveta Evropske centralne banke (ECB), kjer Slovenijo zastopa Vasle, so v četrtek sprejeli dodatna ukrepa. Tako so uvedli nov instrument, poimenovan pandemične operacije dolgoročnejšega refinanciranja.

12.40 Zdravniki v več evropskih državah poročajo o primerih otrok, ki trpijo zaradi hudih vnetij. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali bi lahko simptome povezali z novim koronavirusom. Pri nekaterih so okužbo sicer potrdili, pri drugih ne. V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) pozivajo k sistematičnemu zbiranju podatkov o teh primerih. Simptomi vnetij so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacija (WHO) podobni kawasakijevemu sindromu, izjemno redki otroški bolezni, ki se kaže v vročini in v vnetju krvnih žil.

12.08 V četrtek so nove primere okužb zaznali v treh različnih občinah. Največ, tri v Ljutomeru, po eno okužbo pa v Ljubljani in v Mariboru, kjer je skupaj potrjenih 35 okužb. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Sicer pa je občin s potrjenimi primeri 154, občin z deset ali več potrjenimi okužbami je 23, z dvema ali več pa 111.

12.03 Športni plezalci bodo kljub postopnemu sproščanju ukrepov še naprej prisiljeni trenirati doma oziroma za štirimi stenami svojih stanovanj, tudi obe slovenski olimpijski predstavnici v tem športu, Janja Garnbret in Mia Krampl. Plezalne dvorane namreč še naprej ostajajo zaprte.

12.00 Območja tveganja za okužbo z novim koronavirusom bi bilo po ugotovitvah švicarskih raziskovalcev mogoče določiti tudi z analizo koncentracije virusa v odpadni vodi. Takšen sistem bi lahko pomenil možnost vzpostavitve sistema zgodnjega opozarjanja na morebiten izbruh okužbe. Če bo sistem deloval, bi lahko zdravstvene oblasti na podlagi vzorcev iz kanalizacijskega omrežja še hitreje kot s testiranji določile območja tveganja za okužbo. “Odpadne vode ne lažejo, pač pa v nekaj urah pokažejo, kaj ljudje izločijo,” je povedal vodja strokovne skupine Christoph Ort s švicarskega zveznega inštituta za vodno znanost in tehnologijo.

11.58 Letošnji praznik dela je v luči epidemije koronavirusa v znamenju negotovosti tudi za gostince in zaposlene v tej panogi. Na današnji dan bi v normalnih razmerah ob številnih prazničnih prireditvah povečini beležili lepe prihodke, a je ta izpad ob pogledu v prihodnost še najmanjši problem. V panogi zato vlado pozivajo k čimprejšnji dodatni pomoči.

11.53 Evropski nogomet, z izjemo Belorusije, je od sredine marca v blokadi zaradi pandemije novega koronavirusa. Na Nizozemskem in v Franciji so že predčasno končali sezono, v ostalih ligah pa upajo, da bodo lahko ustavljeno sezono odigrali na stadionih brez gledalcev. Vendar pa igralce skrbi za zdravje, trenerji pa svarijo pred poškodbami.

11.40 V Sloveniji so v četrtek opravili 1352 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili pet okužb, skupaj doslej 1434. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, tako se je število umrlih povzpelo na 93. V bolnišnicah je bilo 58 bolnikov, od teh na intenzivni negi 21, iz bolnišnice pa so odpustili pet ljudi, je objavila vlada. Doslej so opravili 54.300 testiranj, pozitivnih oseb pa je skupno 1434. Med njimi je 636 moških in 798 žensk. V nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 so odvzeli 1348 vzorcev, na povabilo pa se je od 3000 ljudi doslej odzvalo 1375.

11.22 Legendarni nemški teniški igralec Boris Becker je v intervjuju za Laureus, je namreč član akademije Laureus, dejal, da teniško odprto prvenstvo ZDA zaradi pandemije novega koronavirusa ne bi smelo potekati v predvidenem terminu.

11.08 Zaradi omejitev ob pandemiji novega koronavirusa so delavci po svetu letos prisiljeni znatno omejiti zborovanja in poiskati alternativne možnosti zaznamovanja praznika dela. Številni sindikati so se tako usmerili v organizacijo spletnih dogodkov. 

10.52  V četrtek ob 1352 testiranjih potrdili pet okužb, umrla dva bolnika s covidom-19, skupaj je umrlo 93 oseb.

10.50 Prvak koalicijske NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Facebooku napovedal, da bo NSi prispevala podpise pod zahtevo za ustanovitev za parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo pregledala posle dobav opreme, potrebne v epidemiji covida-19. “Naj se posli preiščejo do potankosti,” je pozval. Tonin zahteva transparentno in neodvisno preiskavo vseh poslov, hkrati pa je znova poudaril, da ni prav, da se kriminalizira kar vse ponudnike in javne uslužbence, ki “so v tistih kritičnih časih pregorevali, da bi Sloveniji zagotovili zaščitno opremo”.

10.46 Ameriško farmacevtsko podjetje Gilead Sciences, ki je zaslužilo milijarde dolarjev s svojimi zdravili za virus hiv in hepatitis C, je ob objavi poslovnih rezultatov v prvem četrtletju letošnjega leta napovedalo donacijo poskusnega zdravila remdesivir za zdravljenje 140.000 bolnikov s covidom-19.

10.44 Več sto protestnikov se je v četrtek zbralo pred poslopjem državnega kongresa Michigana in protestiralo proti ukrepom demokratske guvernerke Gretchen Whitmer proti pandemiji novega koronavirusa. Republikanska večina državnega kongresa je medtem zavrnila podaljšanje izrednih razmer in podprla odpiranje gospodarstva.

10.40 Avstrijska železniška družba ÖBB bo z 11. majem znova zagotovila potniški promet z običajnim voznim redom. Zaradi odprave ukrepov omejevanja gibanja namreč na vlakih pričakujejo povečanje števila potnikov, je pojasnil prvi mož podjetja Andreas Matthä. Pri varnostnih ukrepih računajo tudi na odgovorno obnašanje strank.

10.36 Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je sporočil, da bo zaradi novega koronavirusa, ki je paraliziral promet, odpustil okoli 3000 ljudi oz. 15 odstotkov osebja. Gre predvsem za pilote in kabinsko osebje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.11 Predsednik vlade Janez Janša je za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost. Kot sledi iz vabila, sta na dnevnem redu obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covida-19 in ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. Pričakovati je razpravo v luči razmer pri soočanju z epidemijo.

9.50 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V četrtek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2777 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

9.38 Notranji minister Aleš Hojs je za Primorski dnevnik poudaril, da Slovenija in Italija pri nadzoru na meji dobro sodelujeta. Na vprašanje, kdaj se bodo razmere na mejah sprostile, je odgovoril, da si iskreno želi, da se vse čim prej odpre in sprosti. A bo, dodaja Hojs, treba mejo sproščati previdno in budno spremljati dogajanje v Italiji.

9.30 Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek dejal, da išče alternative za splošno razpravo svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja 75. Generalne skupščine Združenih narodov, katere začetek je predviden 22. septembra. Pred tem je predvidena velika proslava ob 75-letnici ZN. Guterres alternative še ni našel, jo pa išče skupaj s predsednikom GS ZN Tijjanijem Mohamedom Bandejem. Pandemije novega koronavirusa po pričakovanjih takrat še ne bo konec, oziroma naj bi takrat napočil čas za drugi val pandemije.

9.22 Popolna zaustavitev javnega življenje in nogometa zaradi pandemije koronavirusne bolezni ima tudi velik vliv na zmanjšano porabo v Nemčiji najbolj priljubljene pijače, piva. Prvoligaš iz Gelsenkirchna, Schalke, je vrnil v pivovarno v Grevensteinu 8000 litrov piva, ki je ostalo v rezervoarjih gostinskih lokalov na stadionu.

8.58 Planinska zveza Slovenije je ob sproščanju ukrepov zaradi epidemije koronavirusa pripravila priporočila za dejavnosti v gorskem svetu. Kljub dopuščanju nekaterih športnih dejavnosti in preklicu prepovedi prehajanja občinskih meja svetuje izogibanje zahtevnim in zelo zahtevnim potem, turni smuki in nasploh visokogorju ter bolj tveganim dejavnostim.

8.55 V Los Angelesu bodo testirali za okužbo z novim koronavirusom vse meščane. V Los Angelesu je sicer število okuženih z novim koronavirusom do četrtka zvečer naraslo na 23.220, za covidom-19 pa je umrlo 1111 ljudi, v celotni Kaliforniji je bilo do četrtka zvečer 50.000 okuženih in 2000 mrtvih.

8.37 Spletna trgovina Amazon je v prvem četrtletju letos v primerjavi z enakim četrtletjem lani povečala prihodke za 26 odstotkov na 75,5 milijarde dolarjev, dobiček pa je nazadoval s 3,6 na 2,5 milijarde dolarjev. Skupni stroški obratovanja so narasli za 29 odstotkov na 71,5 milijarde dolarjev. Amazon je zaradi velike rasti naročil po izbruhu pandemije koronavirusa v drugi polovici marca doslej najel 175.000 dodatnih delavcev, kar je povečalo stroške poslovanja skupaj z raznimi ukrepi za večjo varnost zaposlenih pred koronavirusom.

8.35 Na Portugalskem odločeni, da bodo igrali nogomet. Portugalska nogometna liga, ki v času epidemije novega koronavirusa deli usodo evropskega nogometa, se bo nadaljevala od 30. maja po prekinitvi zaradi covida-19. Napoved je izrekel premier Antonio Costa. Ministrstvo za zdravje je napovedalo, da bo dalo soglasje k higienskemu protokolu na stadionih.

8.33 Zagrebški živalski vrt danes znova odpira svoja vrata obiskovalcem. Ogledi živali bodo prilagojeni priporočilom epidemiologov zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusum. V živalskem vrtu bodo lahko sprejeli največ 400 obiskovalcev istočasno. V večino paviljonov za živali v zaprtih poslopjih živalskega vrta vstop ne bo dovoljen.

8.28 Potem ko je bilo lansko leto za Slovenijo z vidika trga dela eno najboljših, letošnje leto zaradi epidemije novega koronavirusa zagotovo ne bo niti primerljivo, saj so se močno poslabšala pričakovanja glede zaposlenosti in brezposelnosti, so ob prazniku dela opozorili v državnem statističnem uradu. “Leto 2019 je bilo v Sloveniji z vidika trga dela eno najboljših. Stopnja anketne brezposelnosti je bila namreč konec tega leta najnižja, odkar jo merimo, to je od leta 1993, in sicer štiriodstotna. Delovno aktivnih, zaposlenih in samozaposlenih skupaj je bilo konec leta 2019 več kot 900.000. Od tega je bilo skoraj 93.000 samozaposlenih,” so razmere na trgu dela v minulem letu opisali statistiki.

8.25 Mnoga nemška podjetja opozarjajo, da pandemija koronavirusa ogroža njihov obstoj, je objavil münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kot je pokazala njegova raziskava, bi jih 29,2 odstotka, če ne bi prišlo do sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa, preživelo le tri mesece ali manj, 52,7 odstotka pa šest mesecev ali manj.

8.20 Nekaj manj kot polovica Slovencev je za prvomajske praznike načrtovala izlet, dopust oz. potovanje in so jim ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa načrte prekrižali, kaže raziskava tržnoraziskovalne družbe Aragon. Večina bi obiskala Hrvaško ali kakšno drugo članico EU oz. kakšnega od domačih krajev.

8.18 Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek, ko je število okuženih z novim koronavirusom v ZDA preseglo 1,07 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 63.000, dejal, da si bo ameriška ekonomija v nekaj mesecih zelo opomogla, v letu 2021 pa spektakularno. Trump je sicer četrtek posvetil domovom za starejše.

8.14 Po do zdaj znanih podatkih osebe z epilepsijo niso dovzetnejše za okužbo s koronavirusom. Ranljivejši so tisti, ki še imajo napade, in tisti, ki se jim napadi sprožijo ob povišani telesni temperaturi in okužbah. Previdnejši morajo biti tudi posamezniki, ki imajo poleg epilepsije še druge bolezni, sporočajo v Društvu Liga proti epilepsiji Slovenije. Za zdaj ni dokazov, da bi bilo tveganje za okužbo z novim koronavirusom za osebe z epilepsijo v primerjavi z ljudmi brez epilepsije povečano. Tveganje za okužbo je večje pri osebah s šibkim imunskim sistemom, pri starejših, pri osebah s kroničnimi boleznimi, kot so na primer diabetes, rak in kronične pljučne bolezni. Ni dokazov, da bi imele osebe z epilepsijo šibkejšo imunost, je zapisano na spletni strani Društva Liga proti epilepsiji Slovenije.

8.12 Predsednik francoskega nogometnega prvoligaša iz Lyona, Olympique Lyonnais, francoski poslovnež Jean-Michel Aulas, je napovedal, da bo klub odločitev o koncu sezone izpodbijal na sodišču, če bodo v prihodnji sezoni ostali brez nastopa v evropski ligi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Francoska nogometna zveza in vodstvo ligaških tekmovanj LFP sta v četrtek potrdila predčasen konec prvenstva v prvi in drugi francoski nogometni ligi zaradi pandemije novega koronavirusa. Za prvaka je bil okronan pariški PSG.

8.09 Avkcijska hiša Sotheby in ameriški tehnološki velikan Google bosta pripravila nenavadno spletno dobrodelno dražbo, na kateri bosta ponudila t.i. spletne izkušnje z zvezdniki. Sredstva z dobrodelnega dogodka, ki bo potekal od danes do 8. maja, bodo namenili ljudem v ZDA in Evropi, ki jih je prizadel koronavirus. Obiskovalcem spletne dobrodelne dražbe bodo omogočili video pogovore z vidnimi osebnostmi iz sveta politike, kulture in umetnosti, športa in znanosti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

8.06 Danes je začel veljati drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Veljati je začela tudi novela zakona, ki prinaša delno sprostitev ukrepov na sodiščih in v javni upravi. Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa predvideva oblikovanje jamstvene sheme, s katero bo država jamčila za najem posojil podjetij pri poslovnih bankah.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine