11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(DAN 67 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji v nedeljo pri 634 testiranih šest novih okužb, ena nova smrt zaradi covida-19. Po svetu že več kot tri milijone okuženih z novim koronavirusom.

V nedeljo pri 634 testiranih šest novih okužb, ena nova smrt zaradi covida-19. Danes vrata spet odpira ljubljanski živalski vrt. Za zdaj ga bodo zaradi še vedno veljavnih omejitev lahko obiskali le prebivalci Ljubljane, ki se bodo zaenkrat lahko gibali le na zunanjih površinah. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je bilo do nedelje zvečer z novim koronavirusom v ZDA okuženih že 970.000 ljudi, število smrtnih žrtev pa je doseglo 55.000.

20.43 Glede na podatke ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je dozdaj po svetu z novim koronavirusom potrjeno okužilo že več kot tri milijone ljudi. Po okužbi je umrlo več kot 208.000 ljudi, še ugotavljajo na podlagi uradnih številk Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ameriškega Centra na nadzor nad boleznimi (CDC).

19.04 Evropska nogometna zveza Uefa je danes sporočila, da je svojim 55 državam članicam namenila plačilo skupno 236,5 milijona evrov za pomoč pri težavah, povezanih s pandemijo novega koronavirusa. Uefin izvršni odbor je dal zeleno luč izplačilom programa HatTrick, tako da bo vsaka od članic prejela do 4,3 milijona evrov pomoči.

19.01 46 odstotkov prebivalcev mesta New York osebno pozna nekoga, ki je po okužbi s koronavirusom umrl zaradi bolezni covid-19, je pokazala anketa kolidža Siena. Ta tudi ugotavlja, da velika večina meščanov podpira ukrepe omejitve gibanja, družbenega distanciranja in zapiranja podjetij.

18.44 Testiranje otrok na novi koronavirus v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 se bo začelo v torek, je za STA povedal vladni govorec Jelko Kacin. V prihodnjih dneh bodo testiranje otrok po njegovih besedah izvajale posebej usposobljene medicinske sestre, hkrati pa bo to zadnji del raziskave, sledilo bo obdelovanje krvnih vzorcev.

18.35 V Evropi so številne države nadaljevale rahljanje ukrepov, ki so jih uvedle zaradi pandemije novega koronavirusa, med njimi Hrvaška in Češka. Vse pa opozarjajo na nujnost upoštevanja ukrepov družbenega distanciranja in drugih ukrepov. Rusija je medtem po številu okužb presegla Kitajsko, ZDA se približujejo milijonu okužb.

18.27 V Sindikatu finančnih organizacij Slovenije si želijo, da bi pravico do kriznega dodatka ob epidemiji novega koronavirusa dejansko imeli vsi zaposleni, ki v tem času opravljajo delo. V skladu s protikoronskim zakonom so namreč iz vladnih ukrepov izvzeta podjetja iz finančne in zavarovalniške dejavnosti.

17.58 Klubi elitne angleške nogometne lige si želijo, da bi se sezona nadaljevala 8. junija, poroča britanski BBC. Klubi naj bi se na petkovem srečanju pogovarjali, kako bi odigrali še preostalih 92 tekem. Jasno je, da gledalcev na tekmah ne bo, vseeno pa bodo morali za nadaljevanje sezone zeleno luč prižgati še vlada in zdravstveni strokovnjaki.

17.49 EU je v mesecu dni zagnala evropsko strateško zalogo medicinske opreme. Prvo pošiljko zaščitnih mask je minulo soboto dobila Italija. V prihodnjih dneh je pričakovati dostavo mask Španiji. Prav tako se v kratkem obeta pošiljka ventilatorjev, ki jih bosta po neuradnih napovedih prav tako dobili Italija in Španija.

17.46 Sodišče Evropske unije namerava s 25. majem ponovno začeti opravljati obravnave, ki so jih bili v skladu z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako v Luksemburgu kot večini drugih držav članic primorani preložiti.

16.44 V Romuniji bodo šole, vrtci in univerze zaradi epidemije novega koronavirusa ostale zaprte do konca šolskega leta, je danes povedal romunski predsednik Klaus Iohannis. Ponovno odprtje izobraževalnih ustanov je predvideno septembra. “Odrekli smo se ideji o ponovnem odprtju šol. Nemogoče bi se bilo na primer učencem držati pravil ohranjanja razdalje, zato se želimo izogniti večjim tveganjem,” je v televizijskem nagovoru dejal Iohannis.

16.01 Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zmeren optimist, da bo mogoče v turizmu zagotoviti dobre in usklajene koronastandarde, na podlagi katerih ne bo nikogar strah iti na dopust. Zavrača strah pred diskriminacijo na podlagi potnega lista, a obenem izpostavlja, da bo treba vzpostaviti protokol za prehod meje glede na epidemiološke razmere.

15.53 Mednarodna nogometna zveza Fifa bi do konca leta 2021 na vseh tekmah v rednem delu vpeljala pravilo petih menjav in tako razbremenila nogometaše. Ti bodo po koronski krizi počasi spet začeli trenirati in potem imeli zelo natrpan oziroma zgoščen urnik tekem.

15.45 Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v Sloveniji med umrlimi za covidom-19 do vključno nedelje več žensk kot moških. Velika večina smrti je bila v starostni skupini nad 85 let, kjer je sicer tako med okuženimi kot med umrlimi občutno več žensk kot moških. V skupini mlajših od 45 let do zdaj ni bilo smrtnih žrtev.

15.39 Nogometni klub Crvena zvezda se je odločil, da bo vsem zdravnikom in drugemu zdravstvenemu osebju iz bolnišnic za zdravljenje obolelih za koronavirusno boleznijo covid-19 v Srbiji podarila brezplačne sezonske vstopnice za prihodnjo sezono, danes poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

14.58 Potem ko je kitajski lastnik Gorenja napovedal množična odpuščanja, bosta Velenje v torek obiskala ministra za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in za delo Janez Cigler Kralj. Sestala se bosta s tamkajšnjim podžupanom Petrom Dermolom ter predstavniki sindikata in sveta delavcev v Gorenju, so sporočili z velenjske občine.

14.53 Stota izvedba kolesarske dirke po Kataloniji, ki bi morala potekati letos med 23. in 29. marcem, a je bila zaradi pandemije novega koronavirusa prvotno prestavljena, bo zdaj na sporedu prihodnje leto. Novi datum jubilejne dirke je od 22. do 28. marca, so sporočili organizatorji.

14.48 V Šanghaju in Pekingu se je po več mesecih danes v šolske klopi vrnilo več deset tisoč dijakov zadnjih letnikov, medtem ko se obe kitajski velemesti po strogih ukrepih zaradi epidemije novega koronavirusa postopno vračata v normalno življenje.

14.43 Članice EU lahko za finančno pomoč pri spopadanju s pandemijo novega koronavirusa iz evropskega solidarnostnega sklada zaprosijo do 24. junija. Doslej je namero za prošnjo kot prva izrazila Italija, podrobnejša prošnja države se pričakuje v prihodnjih dneh, so danes sporočili v Evropski komisiji. Iz evropskega solidarnostnega sklada lahko države črpajo pomoč v primeru naravnih nesreč, kot so poplave, gozdni požari, potresi, nevihte in suša. Nedavno je unija v odziv na pandemijo uporabo sklada razširila, tako da lahko članice od 1. aprila za pomoč zaprosijo tudi za nujne primere na področju javnega zdravja.

14.41 Nogometaši italijanskih prvoligašev bodo, po poročanju britanskega BBC, individualne treninge začeli že 4. maja, medtem ko bodo na skupinske treninge morali počakati do 18. maja, je dejal italijanski premier Giuseppe Conte, ki je napovedal postopno rahljanje ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa.

13.55 V Rusiji je število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom danes doseglo 87.147, kar je okoli 2500 več, kot so jih zabeležili na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil konec lanskega leta, poročajo tuje tiskovne agencije. Rusija je po številu potrjenih okužb trenutno deveta na svetu, na prvih treh mestih so ZDA, Španija in Italija. Kitajska je s 84.500 primeri na desetem mestu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V zadnjih 24 urah so v Rusiji potrdili še 6198 primerov okužbe. Doslej je okrevalo 7346 bolnikov, umrlo je 794 ljudi, v zadnjem dnevu 50, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

13.22 V Španiji je covid-19 v zadnjih 24 urah zahteval še 331 življenj, kar je nekoliko več kot v nedeljo, ko jih je zahteval 288, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Skupno je bolezen doslej zahtevala 23.521 življenj, kar uvršča Španijo na tretje mesto med državami z največ žrtvami za ZDA in Italijo.

13.09 .55 V okviru sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se ponovno odpirajo tudi vrata zavarovalnic. Prve poslovalnice bo mogoče obiskati v torek, postopno bo nato sledilo odprtje še preostalih. Potrošnikom sicer svetujejo, naj se za obisk odločijo le v nujnih primerih oz. kadar storitve ne morejo opraviti na daljavo.

13.02  Nemški proizvajalec športne opreme Adidas je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 20 milijonov evrov čistega dobička, kar je 97 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. V drugem četrtletju podjetje pričakuje še večji padec. Za prebroditev krize, ki jo povzroča koronavirus, je Adidas od nemške razvojne banke KfW dobil 2,4-milijardno posojilo.

12.25 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1352 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

12.18 V napovedih za ponovni zagon nogometnih aktivnosti zveza španskih klubskih zdravnikov v boju proti novemu koronavirusu priporoča zdravstvene ukrepe, med njimi tudi razkuževanje žog in igrišč, poroča francoski časnik L’Equipe. “Vso opremo, tudi igrišča, je potrebno očistiti pred tekmo, med polčasom in po tekmi. Preko žoge se je mogoče okužiti, če pa se dotaknete razkužene žoge na razkuženem igrišču, pa je ta možnost veliko manjša,” je dejal Rafa Ramos, predsednik zveze španskih klubskih zdravnikov.

11.25 Britanski premier Boris Johnson je danes po preboleli okužbi z novim koronavirusom spet prevzel posle in se prvič po skoraj mesecu dni pojavil v javnosti. V nagovoru izpred urada na Downing Streetu je Britance pozval k potrpljenju, češ da ukrepov za zajezitev epidemije ne gre odpravljati prehitro. Je pa potrdil, da je država na dobri poti.

11.18 Organizatorji svetovnega prvenstva v formuli 1 se tako kot drugi športi zaradi pandemije novega koronavirusa soočajo z veliko težavami pri oblikovanju koledarja za letošnjo sezono, a je predsednik F1 Chase Carey danes dejal, da je zdaj že bolj optimističen glede začetka nove sezone poleti v Evropi z dirko v Avstriji 5. julija.

10.44 V nedeljo pri 634 testiranih šest novih okužb, ena nova smrt zaradi covida-19.

10.39 Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je zelo pesimističen o možnostih za nadaljevanje vrhunskega tenisa v bližnji prihodnosti pod “normalnimi pogoji” zaradi pandemija novega koronavirusa. Trenutno številka 2 svetovnega moškega tenisa je svoje videnje teniške prihodnosti predstavil v nedeljskem video pogovoru v organizaciji španske teniške zveze.

10.22 V Avstraliji si je aplikacijo za sledenje, ki naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom, v manj kot 24 urah naložilo 1,9 milijona ljudi, je danes sporočil minister za zdravje Greg Hunt in podatek označil za izjemnega. Država je aplikacijo kljub opozorilom glede varovanja osebnih podatkov zagnala v nedeljo.

10.19 Inšpektorat RS za delo od razglasitve epidemije koronvirusa 12. marca beleži veliko prijav domnevnih nepravilnosti. Potem ko jih je v prvih 14 dneh po razglasitvi prijel okoli 70, jih je do petka že 1133, je za STA povedal glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Kot je pojasnil, se 763 prijav nanaša na področje delovnih razmerij, 370 prijav pa na področje varnosti in zdravja pri delu. V času razglašene epidemije so inšpektorji opravili 275 nadzorov in ugotovili 151 kršitev, pri čemer se jih je največ nanašalo na obveznost delodajalca glede zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu. Inšpektorat je zato izrekel 83 opozoril in izdal 21 upravnih odločb. Kot je tokrat za STA še navedel glavni inšpektor za delo, sicer prejemajo tudi številne prošnje za strokovno pomoč, med katerimi se levji delež nanaša na področje delovnih razmerij.

10.14Na Norveškem, ki ima po lastnih navedbah pod nadzorom epidemijo novega koronavirusa, so danes v okviru postopnih omilitev ukrepov znova odprli osnovne šole za najmlajše učence, čeprav so nekateri starši izrazili zaskrbljenost. Bojijo se, da bi se povečalo število okužb. Računu na Facebooku z imenom Moj otrok ne bi smel biti poskusni zajček se je pridružilo že 30.000 ljudi.

10.03 Nemški kemični in farmacevtski gigant Bayer je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 1,5 milijarde evrov čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki od prodaje so se okrepili za šest odstotkov na 12,8 milijarde evrov. Bayer je v luči pandemije koronavirusa zabeležil močno rast povpraševanja po njegovih izdelkih.

9.58 Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je danes dejala, da je država dosegla pomembno zmago v boju poti širjenju novega koronavirusa, medtem ko bodo v torek začeli postopno omilitev ukrepov. Po skoraj štirih tednih najvišje stopnje omejitev, ko so delovale samo nujno potrebne dejavnosti, bodo v torek stopnjo s pete znižali na tretjo. Premierka je dejala, da je optimistična, da bo država lahko nadaljevala po uspešni poti, a opozorila, da omilitev ukrepov ne pomeni vrnitve na način življenja pred pandemijo koronavirusa. Dodala je, da ne bodo tvegali doseženega pri zdravju prebivalcev in da če bo potrebno, bodo omejitve ohranili še naprej.Predstavnik zdravstvenih oblasti Ashley Bloomfield je pojasnil, da “odprava virusa” ne pomeni, da v državi ni več okužb z novim koronavirusom, ampak da poznajo njihov izvor.

9.12 Inšpektorat RS za delo od razglasitve epidemije koronvirusa 12. marca beleži veliko prijav domnevnih nepravilnosti. Potem ko jih je v prvih 14 dneh po razglasitvi prijel okoli 70, jih je do petka že 1133, je za STA povedal glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Doslej so zaznali 151 kršitev, največ v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu.

8.43 Italijanski premier Giuseppe Conte je po predhodnih napovedih v nedeljo zvečer zarisal jasnejši načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu v Italiji. Po 4. maju bodo tako začeli znova obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele.

8.40 Krški svetniki so potrdili rebalans občinskega proračuna, ki za odpravo posledic epidemije novega koronavirusa v gospodarstvu letos namenja 150.000 evrov. Občinski prihodki so se po rebalansu zvišali za dobrih sedem odstotkov in znašajo 41,9 milijona evrov, odhodki so od prvotno načrtovanih višji za slabo desetino in znašajo 45,6 milijona evrov.

8.35 Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je bilo do nedelje zvečer z novim koronavirusom v ZDA okuženih že 970.000 ljudi, število smrtnih žrtev pa je doseglo 55.000. Največ okuženih in umrlih je v zvezni državi New York – 288.000 oziroma 22.300. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je sicer naznanil, da se bo država začela postopno odpirati po 15. maju.

8.28 Danes vrata spet odpira ljubljanski živalski vrt. Za zdaj ga bodo zaradi še vedno veljavnih omejitev lahko obiskali le prebivalci Ljubljane, ki se bodo zaenkrat lahko gibali le na zunanjih površinah. Psi v živalski vrt za zdaj nimajo vstopa.

8.25 V francoski prestolnici bodo danes ponovno začeli obnavljati katedralo Notre-Dame, ki je bila lani aprila poškodovana v uničujočem požaru. Francoske oblasti so v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa sredi marca prenovo začasno zaustavile.

8.22 Več evropskih držav bo danes začelo ali nadaljevalo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med temi je tudi Hrvaška, kjer bo znova odprtih večina trgovin. Na Češkem so medtem znova odprte meje za tiste državljane EU na službeni poti. Po vsej Nemčiji pa so od danes obvezne maske v javnem potniškem prometu.

8.18 Ministri EU, pristojni za turizem, bodo danes na videokonferenčnem zasedanju razpravljali o posledicah pandemije novega koronavirusa za ta sektor, ki je zaradi omejitev potovanj eden najbolj prizadetih. Premier Janez Janša je konec minulega tedna pozval k oblikovanju skupnega koronastandarda v turizmu na ravni EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine