20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

(DAN 37 #COVID-19: IZ MINUTE V MINUTO) Potrjenih še 52 novih okužb, skupaj do danes 684 pozitivnih oseb. Število smrtnih primerov se ni spremenilo, teh je še naprej devet. V Italiji več kot 10 tisoč mrtvih.

Vlada bo danes nadaljevala z usklajevanji predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. mega zakonu.

23.01 Po današnjih kršitvah odloka o prepovedi zbiranja vlada v zaostritve, potrditev v nedeljo na dopisni seji

22.58 Vlada je po dveh dneh zasedanj uspela pod streho spraviti obširen zakonski predog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19. “Prihaja pomoč za vse,” je ob tem tvitnil obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin. Vlada je prvo zasedanje o t. i. mega protikoronskem zakonu opravila v petek zvečer, a ni prišla do konca, zato je nadaljevala danes. Kot je danes pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, so današnje dopoldne namenili dodatnemu usklajevanju na ravni strokovne delovne skupine, ministrski zbor pa se je vnovič sestal ob 17.30. Glede na napovedi bo premier Janez Janša sprejete ukrepe predstavil v nedeljo.

20.41 Lepo vreme je danes kljub prepovedi zbiranja na javnih površinah zaradi omejevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom številne premamilo na plano. Mnogi so obiskali tudi turistična središča. Z Bleda in Obale jim ob koncu dneva sporočajo: Spoštujte uredbo vlade in ostanite doma! Občine lahko na teren pošljejo tudi občinske redarje. Na družbenih omrežjih je bilo mogoče danes videti mnogo fotografij s slovenske Obale, preplavljene z obiskovalci. Po registrskih oznakah parkiranih avtomobilov na objavljenih fotografijah je mogoče sklepati, da so se na Obalo pripeljali praktično iz vse države.

20.10 V Španiji je v 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 832 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število umrlih se je s tem povzpelo na 5690. Okuženih je glede na podatke španskega zdravstvenega ministrstva že več kot 72.000 ljudi. Španski premier Pedro Sanchez je zato napovedal ustavitev vseh nenujnih dejavnosti od ponedeljka.

20.02 Nekdanji ukrajinski nogometni as Andrej Ševčenko je trenutno situacijo primerjal z nuklearno katastrofo v Černobilu 1986. “Bili so hudi časi in podobno kot zdaj moramo zaupati odločitvam odgovornih,” je dejal v pogovoru za Sky.

19.34 S slovenskega veleposlaništva v Washingtonu so sporočili, da se je na zunanje ministrstvo oziroma neposredno pri njih za pomoč pri vrnitvi v domovino doslej prijavilo okrog 300 Slovencev. Med njimi se jih je 120 že potrjeno varno vrnilo. Preostali so še v tranzitu ali si skušajo urediti prevoze.

19.33 V Turčiji je do zdaj za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 108 ljudi, je danes sporočil turški minister za zdravje Fahrettin Koca. Potrdili so še 1704 nove primere okužb, s čimer sta v Turčiji skupno zabeležena 7402 primera okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 445 bolnikov se zdravi na oddelkih za intenzivno nego, 70 ljudi pa je že ozdravelo. Turške oblasti niso pojasnile, v katerih delih Turčije so zabeležili največ okuženih in umrlih.

19.30 Iranski metalec diska Ehsan Hadadi, ki je olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu osvojil srebrno kolajno, je bil pozitiven na koronavirus in se nahaja v osami, je sporočila agencija Tasnim.

19.28 Ameriški predsednik Donald Trump razmišlja, da bi zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 razglasil karanteno za zvezno državo New York, žarišče bolezni v ZDA, ter sosednje države, poročajo tuje tiskovne agencije.

19.23 Vodilni organ avstrijskega športa je tamkajšnjo vlado pozval naj avstrijske športnike, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa, podpre s 100 milijoni evrov.

19.00 V zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu so danes potrdili okužbo pri zaprti osebi. Kot so za STA pojasnili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, je bil zaprti pred tem v stiku z okoli 20 osebami, za katere so odredili osamitev. Okuženi ima sicer blage znake okužbe.

18.38 V Italiji je za koronavirusno boleznijo umrlo že več kot 10.000 ljudi. Kot je danes sporočila italijanska civilna zaščita, so v zadnjih 24 urah našteli 889 novih smrtnih žrtev, s čimer se je skupno število umrlih zaradi covida-19 povzpelo na 10.023, poročajo tuje tiskovne agencije.

18.24 V domovih za starejše po državi je bilo v petek okuženih 83 oskrbovancev in 23 zaposlenih, so za STA navedli na ministrstvu za delo. Danes so sicer okužbo zaposlene potrdili še v postojnskem domu Talita kum. Poleg domov v Metliki in Šmarju pri Jelšah, kjer imajo žarišči okužbe, so okužbe potrdili še v Ljubljani, Naklem, Horjulu in Ljutomeru.

18.20 Na Civilni zaščiti (CZ) imajo za potrebe karantene nabor primernih lokacij. Kam bodo namestili ljudi, pa je odvisno od kapacitet lokacije in števila ljudi, ki potrebujejo karanteno, je za STA povedal poveljnik Srečko Šestan. Še pred namestitvijo se o tem dogovorijo s predstavniki lokalne skupnosti in poveljniki občinskih CZ.

18:00 V Turčiji je širjenje koronavirusa hitrejše, kot je bilo v Italiji.

Image

(Slika: Twitter)

17.32 Andre Agnelli in Fabio Paratici, predsednik in izvršni direktor italijanskega nogometnega velikana Juventusa, sta kapetanu ekipe Giorgiu Chielliniju postavila nalogo, da se s soigralci pogovori o znižanju plače za 10 do 15 odstotkov. Zaenkrat se vsi igralci strinjajo s predlogom, tudi Cristiano Ronaldo, najbolje plačan igralec ekipe.

16.48 Koronavirusna bolezen 19 je po zadnjih podatki na Hrvaškem zahtevala pet življenj, je sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. V zadnjih 24 urah so zabeležili dve novi smrtni žrtvi, potrdili pa so tudi 71 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je število okuženih povzpelo na 657. Doslej je ozdravelo 49 bolnikov.

16.40 Rusija bo v prizadevanjih za zajezitev pandemije novega koronavirusa v nedeljo opolnoči po krajevnem času popolnoma zaprla meje, so danes sporočile ruske oblasti. V skladu z vladnim odlokom bodo od ponedeljka zaprti vsi cestni, železniški in pomorski mejni prehodi. Od danes pa so v Rusiji za teden dni zaprti restavracije, bari in parki. Gre za nove v vrsti ukrepov, ki jih je v boju proti pandemiji koronavirusne bolezni 19 sprejela Moskva. V petek je tako v Rusiji obstal mednarodni letalski promet z izjemo letov, s katerimi se v domovino vračajo ruski državljani. Prav tako ne bodo zaustavili notranjega letalskega prometa.

16.34 V Srbiji je zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, doslej umrlo deset ljudi. Do 15. ure so potrdili skupno 659 okužb z novim koronavirusom. Zaradi naraščanja števila žrtev in nespoštovanja dosedanjih ukrepov so se oblasti v Beogradu odločile za še strožje ukrepe. Policijska ura bo tako ob koncu tedna veljala že od 15. ure.

16.11 Skupino 40 Slovencev, ki bodo s posebnim letom nocoj iz Madrida prispeli v Slovenijo, bodo namestili v hotelu Epic v Postojni. Kot je za STA pojasnil postojnski župan Igor Marentič, je lastnik hotela Janez Skubic že pred časom ponudil hotel in država je ponudbo sprejela. Z Brnika jih bodo v Postojno prepeljali še nocoj.

16.02 Skoraj neverjetno je, da v Italiji, evropskem središču pandemije koronavirusa, še vedno upajo, da se bodo nadaljevala športna tekmovanja, ki so bila prekinjena pred nekaj tedni. Košarkarska prvenstva so dokončno odpovedali že v enaindvajsetih državah v Evropi, tudi v Sloveniji, enako pa naj bi se v prihodnji dneh zgodilo na Apeninskem polotoku.

15.58 Osem nogometašev angleškega premierligaša West Hama ima lažje simptome covid-19, je v novinarski kolumni v The Sunu zapisala Karren Brady, podpredsednica kluba in dodala, da se vsi okuženi nogometaši ter da se njihove družine počutijo dobro.

15.55 V Veliki Britaniji so doslej zabeležili že več kot tisoč smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19. Kot so danes sporočili z ministrstva za zdravje v Londonu, je umrlo skupno 1019 ljudi, v zadnjih 24 urah pa 260. Okuženih je več kot 17.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15.49 Da vlada Janeza Janše v boju z epidemijo sprejema pravilne odločitve, po skupni raziskavi za Dnevnik in Večer zaupa nekaj več kot 58 odstotkov, nezaupanje je izrazilo 22 odstotkov vprašanih. Medtem ko večina nasprotuje odločitvi o višjih plačah ministrov in državnih sekretarjev, je velika večina podprla napovedani ukrep znižanja plač funkcionarjev.

15.40 Italijanska vlada razmišlja o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom za še dva tedna. Na jugu Italije se sicer bojijo, da bi lahko zaradi tega izbruhnili družbeni nemiri, v gospodarskih strukturah pa bi lahko na vplivu pridobila mafija.

15.00 Slovenske oblasti za danes iz Madrida načrtujejo letalski prevoz za novo skupino Slovencev, ki so obtičali v tujini. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da je polet načrtovan ob 21. uri, letalo pa bo v Sloveniji pristalo okoli polnoči. Iz Skopja in Prištine pa naj bi danes prispeli letali s po petimi Slovenci. Najprej bo letalo iz Zagreba v Madrid odpeljalo 80 španskih državljanov, iz Španije se bo vrnilo s 45 slovenskimi državljani, na njem pa bodo tudi madžarski, avstrijski in hrvaški potniki, je za Televizijo Slovenija pojasnil Šter. Dodal je, da bo najprej pristalo v Ljubljani, nato pa poletelo naprej do Zagreba, tako da bo tranzit treba zagotoviti le za Avstrijce, ki bodo iz Ljubljane odšli v svojo domovino.

14.37 Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri dveh od 42 Slovencev, ki so jih v petek pripeljali iz Madrida in jih nastanili v karanteni v velenjskem hotelu, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Gre za dve mlajši osebi, ki se dobro počutita, tako da ostajata v karanteni v Velenju.

14.28 V domu starejših občanov v Postojni so v petek zvečer potrdili okužbo pri enemu od zaposlenih. Danes bodo testirali vse zaposlene in stanovalce. Župan občine Idrija Tomaž Vencelj in poveljnik CZ Idrija Boštjan Brelih pa sta v samoizolaciji, ker sta bila pred dnevi krajši čas v istem prostoru z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom.

13.47 Sezona v severnoameriški Major League Baseball (MLB) bi se morala začeti 26. marca, a je tudi to tekmovanje zaradi pandemije koronavirusa prestavljeno vsaj do maja. Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, pa se liga pripravlja tudi na igranje pred praznini tribunami, kar so igralci že sprejeli.

13.33 Zaradi epidemije koronavirusa je študij v tujini, kjer so bili na izmenjavi preko programa Erasmus+, prekinilo okoli 900 slovenskih študentov. Hkrati se je domov vrnilo okoli 700 tujih študentov, ki so bili preko omenjenega programa na izmenjavi pri nas, pravijo na Cmepiusu. Po podatkih ministrstva se želi domov vrniti še 17 študentov.

13.19 Irska je z današnjim dnem uvedla nove ukrepe v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Do 12. aprila velja v državi popolna karantena, v okviru katere morajo vsi razen v določenih izjemnih primerih ostati doma. Gibljejo se lahko na območju največ dveh kilometrov od bivališča. “Vsi morajo v vsakršnih okoliščinah ostati doma,” je na novinarski konferenci v petek dejal irski premier Leo Varadkar. Izjeme so po njegovih besedah mogoče v primeru odhoda na delo, nakupov hrane, obiska zdravnika ali telesne aktivnosti v bližini domovanja.

13.08 Z novim koronavirusom se je doslej po svetu okužilo 605.010 ljudi v 183 državah, 27.982 pa jih je zaradi koronavirusne bolezni 19 izgubilo življenje, je iz uradnih podatkov, zbranih do 12. ure, izračunala francoska tiskovna tiskovna agencija AFP. Največ smrtnih žrtev so zabeležili v Italiji, žarišču covida-19, kjer je umrlo 9134 ljudi. Z novim koronavirusom se jih je okužilo 86.498. 10.950 ljudi je ozdravelo. Na drugem mestu je Španija s 5960 smrtnimi žrtvami in 72.248 primeri okužbe. Na Kitajskem, kjer se je virus konec lanskega leta prvič pojavil, so doslej potrdili 3295 žrtev covida-19, potrjenih okužb je 81.394. Od petka so v tej državi zabeležili 54 novih okužb ter tri smrtne žrtve.

13.05 Vlada bo na današnji popoldanski seji nadaljevala z obravnavo velikega krovnega zakonodajnega svežnja za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, bodo z delom nadaljevali tudi v nedeljo, če bo treba. Seja vlade se bo začela danes ob 16. uri. “Dodaten čas, ki ga je vladi namenil DZ, bodo izkoristili za usklajevanje na ravni strokovne delovne skupine, ki že poteka,” je dopoldne pojasnil Kacin. Tako po njegovih besedah danes tudi ne bo popoldanske novinarske konference, ampak bo predsednik vlade Janez Janša sprejete ukrepe predstavil na novinarski konferenci v nedeljo, ko bo vlada delo zaključila.

12.44 V Slovenji je bilo v petek opravljenih 1387 testov na covid-19. Potrjenih je bilo 52 novih okužb, skupno je tako v Sloveniji potrjenih 684 pozitivnih oseb, so sporočili z Ukoma. Do petka je bilo hospitaliziranih 90 okuženih, od tega jih je 25 na intenzivni negi, je na novinarski konferenci povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Velika večina od tistih, ki so na intenzivni negi, po Kacinovih besedah potrebuje pomoč pri dihanju. Število smrtnih primerov se ni spremenilo, teh je še naprej devet, je še povedal.

12.38 Za oskrbovance v domovih za starejše je nujna prepoved stikov, da se prepreči tveganje za okužbo z novim koronavirusom. Mateja Ribič z ministrstva za delo jih je zato pozvala, naj ne hodijo po časopis, v trgovino ali na banko. Svojcem je zagotovila, da starejšim še vedno zagotavljajo aktivno življenje, pomagajo jim tudi pri video klicev s svojci.

12.33 V Španiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 832 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število umrlih se je s tem povzpelo na 5690. Okuženih je glede na podatke španskega zdravstvenega ministrstva že prek 72.000 ljudi.

12.02 V Pulju je za koronavirusno boleznijo 19 umrla 92-letnica, ki je postala četrta žrtev te bolezni na Hrvaškem. Doslej so okužbo potrdili pri 635 ljudeh, so sporočili na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Kot so dodali, je 19 bolnikov na ventilatorjih, ena oseba je v kritičnem stanju. Medtem je 45 ljudi ozdravelo.

11.42 V Španiji, ki jo je pandemija koronavirusne bolezni 19 hudo prizadela, bo pri prevozu trupel žrtev covida-19 pomagala vojska, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Vojska bo pri tem sodelovala ves čas izrednih razmer, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za podoben ukrep kot Španija se je pred časom odločila tudi Italija, ki jo je pandemija najhuje prizadela.

11.36 V petek opravljenih 1387 testov na covid-19, potrjenih še 52 novih okužb, skupaj do danes 684 pozitivnih oseb

11.33 Nihče v vladi ni okužen, so pa tri okužbe v blagovnih rezervah.

11.27 Italijanski premier Giuseppe Conte poziva k izjemnemu načrtu za obnovo Evrope, močno prizadete v krizi pandemije nove koronavirusne bolezni 19. Če EU ne bo nemudoma sprejela ustreznih ukrepov, bodo morale naslednje generacije nositi posledice uničenega gospodarstva, je posvaril v danes objavljenem pogovoru za italijanski časnik Sole 24 Ore.

11.11 V Iranu je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo 139 ljudi, tako da je ta bolezen skupno zahtevala 2517 smrtnih žrtev. Od petka so zabeležili 3076 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa so doslej v Iranu potrdili 35.408 primerov okužb, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo iransko ministrstvo za zdravje.

11.04 Zaščitne opreme je vsaj za teden dni še vedno dovolj, je tudi danes za STA zatrdil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki s številkami glede količin v skladišču ne želi več operirati v javnosti. Ob tem je dodal, da jim primanjkuje le najbolj zahtevnih mask standarda FFP2 in FFP3, ki so namenjene predvsem medicinskemu osebju.

11.00 V Avstriji so do davi ob 8. uri potrdili 7697 okužb z novim koronavirusom. Za posledicami koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 68 ljudi, podatke ministrstva za zdravje povzema avstrijska tiskovna agencija APA. V zadnjih 24 urah so v Avstriji zabeležili 853 novih okužb z novim koronavirusom oz. 10,56 odstotka več kot dan prej. Po poročanju agencije APA je to najmanjše povečanje števila novih okužb po odstotkih v zadnjih dveh tednih.

10.30 V Pomurju je zaradi koronovirusne bolezni 19 aktiviranih vseh 27 občinskih štabov civilne zaščite (CZ), ki pomagajo oskrbovati predvsem ranljive skupine z živili in skrbeti za njihovo varstvo. Po oceni poveljnika štaba CZ za Pomurje Martina Smodiša so se občine dobro organizirale, največ težav pa imajo pri oskrbi z zaščitnimi sredstvi.

10.11 Pandemija koronavirusa piše različne zgodbe. Ti sta se pripetili tudi slovenskima olimpijkama Nastji Govejšek in Tjaši Pintar. Plavalki sta v zadnjem trenutku ujeli letali iz juga ZDA, kjer študirata, za Evropo. Obe sta v času pandemije želeli domov.

10.00 NIJZ za zaščito izjemno ranljivih oseb, pri katerih je tveganje za težek potek covida-19, priporoča, da so ves čas doma in se izogibajo bližnjih stikov z drugimi vsaj naslednjih šest tednov. Zdravstveno oskrba ali podpora pri dnevnih opravilih naj se pri njih nadaljuje, ne smejo pa priti k njim osebe z znaki covida-19 ali prehladnimi obolenji.

9.47 Newyorški borzni indeksi so v petek sklenili zelo dober teden, za kar je zaslužno potrjevanje 2200 milijard dolarjev vrednega zakona o gospodarski pomoči posameznikom in podjetjem zaradi pandemije koronavirusa. Tega je v petek zvečer podpisal predsednik ZDA Donald Trump. Širši indeks Standard & Poor’s 500 je v primerjavi s petkom preteklega tedna narasel za 236,55 točke oziroma 10,3 odstotka na 2541,47 točke. Industrijski indeks Dow Jones se je zvišal za 2462,80 točke oziroma 12,8 odstotka na 21.636,78 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 622,86 točke oziroma 9,1 odstotka na 7502,38 točke.

9.41 Na Eifflovem stolpu v Parizu je v petek zvečer zažarel napis Merci, v zahvalo tistim, ki delajo v pandemiji nove koronavirusne bolezni 19, poročajo tuje tiskovne agencije.

9.32 Nemčija bo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v trenutni obliki ohranila najmanj do 20. aprila, je v pogovoru za časnik Taggespiegel zatrdil vodja kabineta nemške kanclerke Helge Braun. Kot je še opozoril, morajo starejši ljudje računati na bistveno daljše obdobje omejevanja stikov kot mlajši.

9.07 V Južni Koreji so danes potrdili 146 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je precejšen porast glede na petek, ko so jih zabeležili 91, je sporočil tamkajšnji center za nadzor in preprečevanje bolezni. Pet ljudi je umrlo. Skupno število okužb v tej državi se je tako povečalo na 9478, število smrtnih žrtev zaradi covida-19 pa na 144. Iz bolnišnic so v zadnjem dnevu odpustili 283 ozdravljenih bolnikov, skupno doslej 4811, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

9.02 Z današnjim dnem je na Kitajskem začela veljati prepoved vstopa tujcev v državo z izjemo diplomatov ter članov posadk letal in ladij. V mesto Wuhan, kjer se je novi virus prvič pojavil, pa so po dveh mesecih odprli prometne povezave. Mesto z 11 milijoni prebivalcev, ki velja za pomembno poslovno in prometno vozlišče, je bilo od sveta skoraj popolnoma izolirano več kot dva meseca. Od danes lahko v Wuhan ljudje prihajajo, ne smejo pa ga zapustiti. Prepoved odhoda iz mesta bo za prebivalce veljala do 8. aprila, ko bodo po napovedih odprli tudi tamkajšnje letališče.

8.52 Grosistične cene pomarančnega soka so se ta mesec zvišale za več kot 20 odstotkov. Navzgor jih poganjajo veliko povpraševanje potrošnikov, ki v času pandemije novega koronavirusa posegajo po bolj zdravih proizvodih, in težave z dobavo, ki so posledica omejitev pri transportu. Med živilskimi izdelki, s katerimi se trguje po vnaprej dogovorjeni ceni, po skoku navzgor letos najbolj prednjači pomarančni sok, je ta teden poročal britanski BBC.

8.49 V slovenskih zdraviliščih, ki so z izbruhom epidemije koronavirusa od sredine tega meseca zaprta, so skoraj vse rezervacije za veliko noč odpovedane. Te prestavljajo na začetek poletja ali jeseni, v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč pa se bojijo, da bi lahko imeli letos tudi za do 35 odstotkov manj prometa.

8.43 Zaradi svetovne pandemije novega koronavirusa je po vsem svetu po oceni Svetovnega in potovalnega turističnega sveta (WTTC) pod vprašajem 75 milijonov delovnih mest, kar je okoli 23 odstotkov vseh delovnih mest v panogi. Turizmu grozi izpad BDP v višini 2100 milijard ameriških dolarjev, povzema Slovenska turistična organizacija (STO).

8.36 Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal 2200 milijard dolarjev vreden zakon o gospodarski pomoči podjetjem in posameznikom zaradi pandemije koronavirusa, število okužb pa je v državi že preseglo 100.000. Do petka zvečer so v ZDA našteli 104.007 okužb in 1693 smrtnih žrtev covida-19. Samo v najhuje prizadeti zvezni državi New York je bilo okužb 46.016, smrti pa 610. V mestu New York so našteli 26.700 okužb in 450 smrti. Za New Yorkom je po številu okužb na drugem mestu sosednji New Jersey (8825), kjer je umrlo 108 ljudi. Tretja je sedaj Kalifornija s 4714 okužbami in 97 mrtvimi, pred zvezno državo Washington, kjer se je pandemija v ZDA začela s 3723 okuženimi in 174 mrtvimi.

8.24 Formula 1 v boju proti pandemiji koronavirusa ponuja svojo tehnološko pomoč. Sedmerica moštev kraljevskega avtomobilističnega tekmovanja s sedežem v Veliki Britaniji je ponudila podporo svojih tehnoloških oddelkov pri izdelavi in transportu respiratorjev, poročajo agencije. Kot so v petek sporočili iz vodstva tekmovanja, se je sedmerica ekip pridružila industrijski iniciativi na Otoku, ki želi v kriznih časih poskrbeti za izdelavo in nabavo nekatere najbolj nujne medicinske opreme, predvsem respiratorjev, za boj s pandemijo in podpreti britansko vlado.

8.11 Britanski svet za umetnost je kulturnemu sektorju, ki ga je prizadela pandemija koronavirusa, napovedal podporo v višini 160 milijonov funtov. Do sredstev bodo upravičeni gledališča, galerije, muzeji in umetniki, poroča britanski Guardian. Odločitev je sprejel v času, ko so gledališča in galerije morala zapreti svoja vrata.

07:30 Potem ko se je s humanitarnim letom v petek iz Madrida vrnilo 42 Slovencev, bo še eno letalo iz španske prestolnice proti Ljubljani poletelo danes. Tudi Slovenci s tega leta bodo napoteni v skupinsko karanteno. Nastanitev prve skupine v velenjskem hotelu Paka je sicer precej razburila Velenjčane.

04:13 V ZDA so v zadnjih 24 urah zabeležili 18.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 345 novih smrti. S tem se je skupno število umrlih povzpelo že na 1475, število okuženih pa na 97.028, so danes sporočili z univerze Johns Hopkins.

Image

(Slika: PrinstScreen/WorlsMeterCoronavirus)

03:00 Število novo potrjenih okužb s covidom-19 v Sloveniji je v četrtek precej poskočilo, za 70. To je skoraj dvakrat več novih okužb kot dan prej. Skupaj je bilo tako v Sloveniji potrjenih že 632 primerov, med njimi je 90 zdravstvenih delavcev. Smrtnih žrtev je že devet. V UKC Ljubljana tako že svarijo pred možnostjo zaostrovanja vladnih ukrepov.

00.39 Potem ko se je s humanitarnim letom v petek iz Madrida vrnilo 42 Slovencev, bo še eno letalo iz španske prestolnice proti Ljubljani poletelo danes. Tudi Slovenci s tega leta bodo napoteni v skupinsko karanteno. Nastanitev prve skupine v velenjskem hotelu Paka je sicer precej razburila Velenjčane. Na današnjem letalu iz Madrida naj bi bila skupina med 40 in 45 Slovencev, ki bodo po prihodu napoteni v karanteno. Na letalu bo tudi nekaj državljanov drugih držav, ki bodo morali takoj oditi iz Slovenije. “V domačo državo se bodo odpravili na način, da v Sloveniji ne naredijo nobenega postanka,” je v petek poudaril vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

00.10 Vlada bo danes nadaljevala z usklajevanji predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. mega zakonu. Z zakonskim besedilom so se seznanili že v petek in se zaradi njegove obsežnosti odločili razpravi nameniti današnji dan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine