17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

(DAN 32: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji umrl še tretji bolnik, okužen s koronavirusom. V Sloveniji potrjenih 442 primerov novega koronavirusa. V skladišče civilne zaščite je danes prispelo 125.200 kirurških mask.

Umrl še tretji bolnik, okužen s koronavirusom. Vlada bo danes predvidoma sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Napovedano je tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač.Videokonferenci zunanjih in finančnih ministrov EU.

23.30 V Veliki Britaniji so za omejitev epidemije danes odredili tritedensko karanteno. Zaprte bodo vse nenujne prodajalne, prav tako bo prekinjeno izvajanje vseh nenujnih storitev. Prepovedali so tudi zbiranja več kot dveh oseb. “Ostanite doma,” je Britance v televizijskem nagovoru pozval premier Boris Johnson, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Otoku, kjer je umrlo že 335 oseb, okuženih z novim koronavirusom, so sicer v minulih dneh že zaprli šole, pa tudi bare, restavracije in kulturne ustanove. Vlada je 1,5 milijona ljudi, ki so zaradi novega koronavirusa najbolj ogroženi, pozvala, naj ostanejo doma 12 tednov.

20.45 V skladišče civilne zaščite je danes prispelo 125.200 kirurških mask, 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2550 za čevlje, je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin. Prihaja še 1000 mask ffp2, je dodal.

20.41 Nizozemska je prepoved javnega zbiranja kot ukrep za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom podaljšala do 1. junija. Prvotno je bilo predvideno, da bo ta ukrep veljal do 6. aprila, je danes sporočil pravosodni minister Ferd Grapperhaus. “To bo nekatere zelo prizadelo. A nimamo druge možnosti, če želimo zaustaviti koronavirus,” je dejal Grapperhaus po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

20.27 Italijanski pacient številka ena, pri katerem so okužbo z novim koronavirusom odkrili 20. februarja, je ozdravel in zapustil bolnišnico. Ljudi je pozval, naj ostanejo doma. “Imel sem zelo veliko sreče, da so me lahko pozdravili,” je 38-letni Mattia sporočil v sporočilu, ki so ga objavile oblasti v deželi Lombardija. Zdravnikom se je zahvalil, da so mu omogočili, da se lahko vrne v običajno življenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

19.57 Slovenija bi za boj z epidemijo novega koronavirusa potrebovala tudi večje število dodatnih respiratorjev. Dobava je v teku, a po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bdi nad naročili, natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti. “Dobava večjih količin zaščitne opreme, tudi respiratorjev, je že v teku,” so na gospodarskem ministrstvu navedli za STA. “Natančen rok dobave je upoštevajoč trenutno stanje in razmere v logističnih tokovih ta trenutek težko določiti,” so dodali. Poudarili pa so, da so vsak dan v stiku z dobavitelji.

19.55 Z novim koronavirusom sta okužena tudi zdravnik in zdravstveni tehnik v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Oba sta se okužila od člana družine, ki je bil v tujini. V bolnišnici so vse, ki so bili z njima v stiku, testirali. Večina testov je bila negativnih, na nekaj rezultatov pa še čakajo, je poročal POP TV. Sicer pa psihiatrična bolnišnica dela le s polovičnimi zmogljivostmi, saj so zaradi koronavirusa obdržali le nujne bolnike.

19.51 V Franciji je za novim koronavirusom umrlo še 186 ljudi, skupaj pa 860. V zadnjih 24 urah pa so potrdili 3167 novih okužb z novim koronavirusom. Skupaj se je doslej v Franciji okužilo 19.856 ljudi, je sporočilo francosko ministrstvo za zdravje. V francoskih bolnišnicah je trenutno 8675 ljudi, od tega jih je 2082 na intenzivni negi. 7432 bolnikov je ozdravelo in zapustilo bolnišnico, poroča francoska televizija BFMTV.

19.48 Srednjeameriška država Belize je kot zadnja v regiji danes potrdila prvi primer novega koronavirusa. V Panami pa je danes zaradi covida-19 umrla 13-letnica, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Belizejsko ministrstvo za zdravje je danes potrdilo okužbo pri 38-letni ženski, ki je pripotovala v državo iz ZDA. Po njihovi presoji se je ženska okužila v tujini, sprejeli pa so vse ukrepe za zajezitev širjenja okužbe.

19.17 Finančni ministri EU so danes na telekonferenci potrdili, da je izpolnjen pogoj za sprožitev mehanizma, ki članicam EU pri sprejemanju ukrepov v odziv na pandemijo novega koronavirusa dopušča maksimalno odstopanje od veljavnih proračunskih pravil. Maksimalno prožnost zagotavlja sprožitev splošne odstopne klavzule pakta za stabilnost in rast, ki jo je mogoče uporabiti v primeru izrednih dogodkov, na katere država ne more vplivati. Evropska komisija je pred dnevi ocenila, da pandemija koronavirusa izpolnjuje ta pogoj, danes pa so se s tem strinjali tudi finančni ministri unije.

19.11 Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes tudi uradno preložila vsa tri majska finala svojih najprestižnejših evropskih tekmovanj – lige prvakov, evropske lige in lige prvakinj. Razlog za preložitev tekmovanj je zdravstvena kriza s covidom-19 v Evropi. Za zdaj nadomestni datumi finalov niso znani.

19.06 Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes opozoril na težave pri vračanju državljanov EU, ki so zaradi novega koronavirusa obtičali v tujini, zlasti iz Latinske Amerike in Azije, ter posvaril pred stigmo zaradi virusa. Poleg tega je pozval, naj pri vračanju pomagajo letalski prevozniki s komercialnimi leti.

19.00 Mednarodni denarni sklad (IMF) opozarja, da se svetovno gospodarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z resno gospodarsko škodo. Kot ocenjuje izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva, bi bila lahko škoda celo večja od tiste, ki jo je povzročila zadnja gospodarska kriza. Poleg tega trenutne razmere terjajo ukrepe, kakršnih še ni bilo.

18.57 Trener angleškega nogometnega prvoligaša Arsenala Mikel Arteta, ki je 10. marca sporočil, da je bil pozitiven na novi koronavirus, po čemer so zaustavili angleško nogometno prvenstvo premier league, dobro okreva. Za špansko televizijo La Sexta je 37-letni španski trener potrdil, da se počuti precej bolje.

18.50 Vlada bo za boj s posledicami epidemije koronavirusa namenila toliko sredstev, kolikor bo treba, je danes poudaril uradni govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin. Vlada bo na večerni seji razpravljala o t. i. protikorona paketu; za obravnavo v DZ naj bi bil paket pripravljen do konca tedna. Vlada pospešeno pripravlja obsežnejši zakonski paket pomoči prebivalstvu in gospodarstvu, ki sta prizadeta zaradi koronavirusa, je poudaril Kacin. V pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in krati blažitev posledic epidemije so pripravili strokovno skupino za pomoč, ki jo vodi Matej Lahovnik. Ta je pripravila prvo gradivo.

18.24 Guverner ameriške zveze države New York Andrew Cuomo je na novinarski konferenci povedal, da so kapacitete za testiranje na koronavirus v najbolj prizadeti zvezni državi ZDA uspeli povečati na 16.000 na dan. Število potrjenih okužb se je povzpelo na skoraj 21.000, število umrlih pa na 157.

18.11 Pandemija covida-19 se presenetljivo pospešuje, je danes opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po njegovem prepričanju pa je še vedno možno vplivati na zajezitev novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Pandemija se pospešuje,” je opozoril Tedros na virtualnem brifingu za novinarje. Kot je pojasnil, je minilo 67 dni do prvih 100.000 primerov, potem je minilo 11 dni do naslednjih 100.000 primerov ter le štiri dni do tretjih 100.000 primerov. Po svetu so namreč po podatkih WHO v 190 državah potrdili 332.935 okužb z novim koronavirusom in 14.510 smrti.

17.39 Okužbe z novim koronavirusom so doslej potrdili že v 43 od skupno 54 afriških držav. Po podatkih afriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (Africa cdc) so na tej celini doslej potrdili 1654 okužb, za covidom-19 je umrlo 52 ljudi. Prve smrtne žrtve novega koronavirusa so danes zabeležili v Zimbabveju, Gambiji in Nigeriji. Največ okuženih, 402 so doslej našteli v Južni Afriki, sledijo Egipt (327), Alžirija (201) in Maroko s 134 okuženimi, je Africa cdc popoldne sporočil na družbenem omrežju Facebook.

17.33 Zunaj EU je po oceni konzularnih oddelkov članic še vedno več kot 300.000 državljanov unije, ki so zaradi novega koronavirusa izrazili interes za vrnitev ali se nameravajo vrniti sami. V tujini – drugih članicah EU ali tretjih državah – je tudi še več kot 1000 Slovencev, ki so se odzvali pozivu zunanjega ministrstva in želijo nazaj v Slovenijo. Repatriacija državljanov EU, ki so zaradi izrednih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa obtičali v tujini, je bila ena osrednjih tem današnje videokonference zunanjih ministrov EU, ki so se sploh prvič sestali v tej obliki. Na videokonferenci je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki se je najprej zahvalil državam sosedam, s katerimi so v preteklem tednu kljub omejitvam glede prehodov meja uspeli uskladiti skupno transportno pot za pretok blaga in za transportne linije v ciljne države, ter vsem ministrom članic unije, ki so in še pomagajo pri repatriaciji državljanov Slovenije.

17.25 Izobraževanje na daljavo so danes začele izvajati tudi šole, ki minuli teden tega še niso izvajale, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kljub nekoliko večji obremenjenosti sistema ugotavljajo, da večjih težav pri delovanju podpornih sistemov niso zaznali. Šolanje na daljavo poteka prek elektronske pošte, spletnih strani, socialnih omrežij in spletnih učilnic, ki so jih na Spletnem izobraževalnem omrežju odprle šole. Pomoč nudi tudi Televizija Slovenija, ki skupaj z ministrstvom in zavodom za šolstvo sodeluje pri pripravi posebnega programa za učence osnovnih šol.V prvem tednu, odkar so šole zaradi epidemije novega koronavirusa zaprte, je bilo v izobraževanje na daljavo vključenih 122.500 učencev in 14.000 učiteljev. Podatki so za srednje šole še boljši, saj je bilo izobraževanja s strani skoraj 400 profesorjev deležnih 40.000 dijakov, je v soboto sporočila ministrica. Težave z učenjem na daljavo ima okoli 700 otrok, ker doma nimajo računalnika ali interneta oziroma je doma več otrok in premalo računalnikov.

17.08 Prvi test za novi koronavirus pri nemški kanclerki Angeli Merkel je bil negativen, je danes sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. Kanclerka je šla v nedeljo v hišno samoizolacijo, potem ko je bila v petek v stiku z zdravnikom, pri katerem so potrdili okužbo.

16.52 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v povezavi z novim koronavirusom izdal navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine. Embalaža se namreč smatra kot potencialno onesnažena. Ob tem je treba paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.

16.49 Ob začasni prepovedi javnega potniškega prometa tisti, ki nimajo lastnih vozil, za premagovanje daljših razdalj posežejo tudi po storitvi souporabe električnih vozil. Eden od ponudnikov, podjetje Avant car, je v času epidemije močno okrepil higienske ukrepe. Vsako vozilo po najemu umaknejo iz sistema in ga temeljito prečistijo, so pojasnili.

16.46 V gospodarskih družbah v Pomurju po neuradnih ocenah dela med 50 in 70 odstotki zaposlenih, skoraj vsi pa v živilskopredelovalni industriji, da lahko zagotavljajo potrebe trgovin in blagovnih rezerv. Ob tem v podjetjih veljajo poostreni ukrepi.

16.32 V okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je več kot 50 držav in ozemelj močno omejilo gibanje ljudi na prostem oziroma jim svetovalo, naj ostanejo doma. Tovrstni ukrepi so prizadeli več kot milijardo ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

16.26 Pandemiji koronavirusne bolezni 19 se prilagajajo tudi italijanske modne hiše. Več, med njimi znamenita milanska hiša visoke mode Prada, jih tako namesto oblačil visoke mode trenutno izdeluje zaščitne maske, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

16.21 Ustavni pravniki se strinjajo, da bi bilo mogoče osemdnevni rok, potreben za razglasitev interventnih zakonov, skrajšati in pospešiti ukrepe proti koronavirusu. Ciril Ribičič in Igor Kaučič kot možnost vidita rešitev, po kateri bi morali morebitni pobudniki referenduma v 24 urah sporočiti, ali bodo zbirali podpise, sicer gre zakon v razglasitev.

16.14 Hrvati so v obdobju po prvem primeru okužbe z novim koronavirusom največ kupovali sol, zamrznjene jedi, solato in konzerve, a tudi jabolčnik in vino. Izdelkov, ki so postali sinonim za mrzlične nakupe zaradi novega koronavirusa, kot so moka, kvas in toaletni papir, ni med prvimi petimi najbolj prodajanimi izdelki.

16.10 Največje verske skupnosti v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa v skupni izjavi izrazile podporo vsem ukrepom vlade, ki prispevajo k varovanju zdravja prebivalcev, še zlasti starejših in bolnih. Prepričani so, da lahko samo odločno izvajanje ukrepov omeji in upočasni epidemijo, dokler ne bodo na voljo še druga učinkovita sredstva.

15.21 Na pozive slovenskih občin, ki v času epidemije iščejo pomoč za preskrbo starejših in za varstvo otrok, so se odzvali številni prostovoljci. V kranjski mestni občini je število prostovoljcev že krepko preseglo številko 100. Nekateri na prve zadolžitve še čakajo, drugi pa so začeli z delom in so starejšim že dostavili prva živila ter zdravila.

15.00 Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 442 osebah v Sloveniji. Na novo so okužbo v zadnjih 24 urah potrdili pri 28 osebah. Skupaj je bilo doslej opravljenih 13.812 testiranj, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov, osem se jih zdravi na oddelku intenzivne terapije, je vlada objavila na svojem Twitter profilu. V Mariborskem UKC pa je hospitaliziranih 11 bolnikov. Dva se zdravita na intenzivni enoti, oba sta že bila intubirana, so v UKC Maribor zapisali na Twitterju. Tri osebe, ki so imele potrjeno okužbo s koronavirusom, so umrle.

14.56 V Italiji je med okuženimi z novim koronavirusom tudi 4824 zdravstvenih delavcev, kar je devet odstotkov vseh, pri katerih so v Italiji potrdili okužbo, je sporočil italijanski institut za zdravje (Iss). Iz te države danes poročajo o dveh novih smrtnih žrtvah med zdravniki, s čimer je za covidom-19 umrlo 19 zdravnikov. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, sta najnovejši žrtvi covida-19 med italijanskimi zdravniki infektolog iz Cremone in upokojeni bolnišnični zdravnik iz Parme. Skupno je koronavirusni bolezni 19 v Italiji podleglo 19 zdravnikov. V Italiji, državi ki jo je pandemija koronavirusne bolezni 19 najhuje prizadela, so do nedelje potrdili 59.138 okužb z novim koronavirusom ter 5476 smrtnih žrtev.

14.50 Nedavno ustanovljena evropska skupina strokovnjakov za svetovanje o koronavirusu izpostavlja, da je treba ob vse večjem številu primerov in pomanjkanju testov razviti strategije za prednostno testiranje. “Jasno je treba povedati, da vsakogar ni treba testirati,” piše v poročilu, dostopnem na spletnih straneh Evropske komisije. Skupina je na splošno podprla strategijo, ki jo predlaga Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Ta predvideva v naštetem vrstnem redu: testiranje hospitaliziranih bolnikov z resnimi okužbami dihal, testiranje v primerih resnih okužb dihal v bolnišnicah ali ustanovah za dolgotrajno oskrbo s ciljem zaščite zdravstvenega osebja in ranljivih skupin, testiranje zdravstvenega osebja s simptomi, tudi blagimi, testiranje bolnikov z okužbami dihal ali gripi podobnimi boleznimi ter testiranje starejših oseb s kroničnimi zdravstvenimi stanji, kot so pljučne bolezni, rak in srčno popuščanje.

14.44 V Sloveniji potrjenih 442 primerov novega koronavirusa, opravljenih 13.812 testiranj.

14.40 Madžarski parlament ima danes na dnevnem redu zakonodajni predlog o podaljšanju izrednih razmer zaradi novega koronavirusa za nedoločen čas. Predlog zakona o podaljšanju izrednih razmer, ki se bodo iztekle v četrtek, predvideva, da bi lahko vlada odločala z odloki, pri čemer ne bi potrebovala potrditve parlamenta. Trenutno morajo v skladu z madžarsko ustavo odlok po 15 dneh potrditi poslanci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V predlogu podaljšanje izrednih razmer ni časovno omejeno. Predlog predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.

14.36 Odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS) za nujne zadeve je na današnji seji sprejel sklep, da se zaradi pandemije novega koronavirusa prekinitev tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. NZS je sicer 12. marca prekinila tekmovanja do konca tega meseca. Nadaljevanja tekmovanj pri NZS ne pričakujejo pred začetkom maja.

14.29 Na Nizozemskem je sezona tulipanov, vendar morajo pridelovalci vsak dan uničiti na milijone rož, saj se je zaradi pandemije novega koronavirusa povpraševanje drastično zmanjšalo. Na največji tržnici cvetja na svetu na uničenje čakajo gore tulipanov, vrtnic, krizantem in drugega cvetja. “Nič drugega nam ne preostane,” je dejal predstavnik nizozemskega združenja cvetličarjev Royal FloraHolland Michel van Schie.

14.07 V času epidemije je še posebej težko za brezdomce. Številni nimajo prostora, kamor bi se lahko odmaknili. Zavetišča so prenapolnjena, zato se brezdomci zaradi strahu pred okužbo vračajo na ulice. Slabo pa je tudi njihovo zdravstveno stanje, številni imajo kronične bolezni, ki so lahko ob okužbi s koronavirusom usodne, so opozorili Kralji ulice. Kralji ulice so dnevni center zaprli, trenutno tudi ne potekajo aktivnosti. Še vedno pa deluje strokovna služba. Razmere se za tiste, ki bivajo na ulici, zaostrujejo. Nekatere javne sanitarije so zaprte, zaprte so tudi dežurne ambulante. Odprta ostajajo zavetišča in namestitveni program v stanovanjih. V zavetiščih so delovanje prilagodili, zaščititi skušajo tako zaposlene kot brezdomce, a tudi njim primanjkuje zaščitne opreme. 

14.03 Samoizolacija je eden najučinkovitejših ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, a gre hkrati za ukrep, ki po oceni psihiatrinje Vesne Švab načne psihično stanje vsakogar. Kot je izpostavila za STA, dodatno breme povzročajo vsakodnevne slabe novice, še huje pa je, da ne poznamo roka trajanja tovrstnih ukrepov. Samoizolacijo po mnenju Švabove lažje prenašajo tisti, ki kljub epidemiji še naprej opravljajo delo. “Čeprav tvegajo fizično zdravje, je njihovo psihično počutje boljše,” meni. Ob ukrepih, kakršno je omejeno gibanje na javnih površinah, odrejeno delo od doma in podobno, se sicer številni soočajo s spremenjenim vsakdanom. Pri družinah in v partnerskih odnosih, ki niso vajeni preživeti skupaj celih dni na nekaj kvadratih, lahko v takšnih okoliščinah prihaja do konfliktov, pri čemer je po besedah Švabove ključna komunikacija. “To pa je ta romantični pogled na stanje, da imamo ljudje več časa za pogovor,” je dejala.

14.01 Nemško gospodarstvo se bo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa letos skrčilo za najmanj pet odstotkov, je danes dejal gospodarski minister Peter Altmaier. Doslej je vlada napovedovala 1,1-odstotno rast. Da bi omilila posledice, je vlada danes potrdila načrt za dodatno zadolževanje države. “Pričakujemo, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za vsaj toliko, kot se je v letih 2008-2009,” je na novinarski konferenci po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Altmaier. Takrat je bil padec petodstoten, spominja AFP.

13.49 Vlade razvitih držav, ki jih pretresa novi koronavirus, se bodo morale povezati, koordinirani dogovori pa bodo morali preseči tako Rooseveltov New Deal iz 30. letih prejšnjega stoletja kot tudi Marshallov načrt, s katerim so ZDA na noge postavile po drugi svetovni vojni uničeno Evropo, je ta konec tedna dejal generalni sekretar OECD Angel Gurria.

13.07 V celjski bolnišnici je hospitalizirana še ena oseba, ki je okužena z novim koronovirosom, prva pa je bila sprejeta v nedeljo. Oba bolnika sta stabilna in hospitalizirana na običajnem oddelku, kjer zdravijo bolnike s covidom-19, je danes za STA povedala tiskovna predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek. Po besedah strokovnega direktorja celjske bolnišnice Francija Vindišarja imajo pripravljenih že 35 postelj za okužene z novim koronavirusom, ob tem je tudi spomnil, da je Slovenija že prešla v drugo fazo okužbe.

12.57 Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor, kjer trenutno zaradi epidemije novega koronavirusa obravnavajo samo nujna zdravstvena stanja, so priskočili na pomoč zasebni zdravniki. Nanje se lahko obrnejo bolniki s kroničnimi boleznimi, ki ne potrebujejo nujne obravnave, a potrebujejo zdravniški nasvet.

12.52 Zaradi epidemije novega koronavirusa trpijo številna podjetja, upad ali izničenje prihodkov pa se že odražata tudi na trgu dela. Samo med 9. in 22. marcem se je število uradno brezposelnih povečalo za 2370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani, so za STA pojasnili na Zavodu RS za zaposlovanje. Vseh vlog sicer še niso obdelali. Kot so tudi navedli na zavodu, je med novoprijavljenimi 1057 takih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas in 664 trajno presežnih delavcev ali stečajnikov.

12.49 V Domu starejših občanov Metlika raste število stanovalcev z znaki okužbe z novim koronavirusom. Vsi varovanci imajo zagotovljeno 24-urno zdravniško oskrbo in pomoč. Tri okužene stanovalce z blagimi simptomi so izolirali in preselili v enoto metliške Komende, kjer so za tovrstne primere namestili 17 postelj. Do zdaj so odkrili skupaj 17 okuženih. Metliški župan Darko Zevnik je za STA danes povedal, da je med 17 potrjeno okuženimi pet zaposlenih, 14 potrjeno okuženih so premestili na Golnik, dva okužena oskrbovanca metliškega doma starejših sta umrla.

12.45 V Grčiji je danes začela veljati karantena. Po zgledu drugih držav je tudi vlada premierja Kirikaosa Micotakisa sprejela drastične ukrepe za zajezitev širjenje novega koronavirusa.

12.40 Hongkong od polnoči dalje ne bo več dovolil vstopa v metropolo osebam brez dovoljenja za bivanje. V okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa pa so oblasti restavracijam in lokalom prepovedale postrežbo alkohola, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.34 Banke in hranilnice zaradi zaščite svojih strank in zaposlenih pozivajo upokojence, ki jim bodo konec meseca nakazane pokojnine, da poslovalnice obiščejo le v nujnem primeru. Izogibajo naj se uporabi gotovine, za pomoč naj prosijo pooblaščence svojih računov, so sporočili z Združenja bank Slovenije.

12.31 Ministrstvo za zdravje je skupaj s stroko pripravilo novo definicijo za prijavo in spremljanje novega koronavirusa. Po novem bodo starejši od 60 let, osebe z rizičnimi obolenji za virus in z imunskimi pomanjkljivostim testirani tudi, če bodo imeli zgolj blage klinične znake. Pri ostalih osebah z blagimi znaki je presoja prepuščena zdravniku. Kot je zapisano v novih navodilih, je treba pri blagi klinični sliki opraviti testiranje na novi koronavirus za osebe starejše od 60 let; osebe, ki imajo ko-morbidnosti, predvsem visok krvni tlak in/ali sladkorno bolezen, pa tudi druge srčno-žilne, pljučne, ledvične in težje jetrne bolezni; ter za vse osebe z imunskimi pomanjkljivostmi ne glede na njihovo starost.

12.25 V Španiji je število smrtnih žrtev zaradi covida-19 naraslo na 2182, v zadnjih 24 urah je novi bolezni podleglo 462 oseb, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Število okuženih z novim koronavirusom je naraslo na 33.089, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.18 Nemška vlada za omilitev negativnih vplivov pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo načrtuje 822 milijard evrov težak paket pomoči, kar je največ od obdobja po drugi svetovni vojni. Da so razmere resne, po besedah analitikov dokazuje tudi načrt za prekoračitev najvišjega dovoljenega dolga, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

12.16 V Iranu so v zadnjih 24 urah zabeležili 127 novih smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, so danes potrdile iranske oblasti. Skupno se je število umrlih zaradi novega koronavirusa povzpelo na 1812, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potrdili so tudi 1411 novih okužb, skupno doslej 23.049.

12.09 Resne težave v poslovanju zaradi zmanjšanega povpraševanju tako na domačem trgu kot iz tujine, sprejetih ukrepov vlade in pretrganih dobaviteljskih verig ima 93 odstotkov gospodarskih subjektov, je pokazala anketa GZS. Za preprečitev gospodarske in socialne krize je potreben paket v vrednosti od dveh do štirih milijard evrov, ocenjuje zbornica.

11.59 V Mariboru bi se moral te dni odvijati 3. Festival sprehodov, a so ga bili zaradi epidemije novega koronavirusa prisiljeni prestaviti na kasnejši čas. Vsaj v fizični obliki, zdaj namreč potekajo sprehodi v virtualni obliki. “Zdaj teče nadomestni Festival sprehodov, saj želimo vsaj malo razbremeniti in razvedriti ljudi, ki so trenutno v izolaciji. Da ne bodo brali in razmišljali samo o novem koronavirusu,” je za STA danes povedala Mateja Meh iz društva Hiša!. Še vedno ponujajo teme, s katerimi razkrivajo bolj ali manj skrite zgodbe in kotičke Maribora, njegovo zgodovino in njegove prebivalce. A ker jih ne morejo predstavljati na vodenih sprehodih po mestu, jih zdaj razkrivajo na spletnem omrežju Facebook.

11.50 V institucijah EU v času pandemije novega koronavirusa na različne načine zagotavljajo stik z mediji. V nekaterih primerih je novinarjem omogočeno neposredno zastavljanje vprašanj na daljavo, pogosto je treba vprašanja poslati vnaprej in jih preberejo tiskovni predstavniki institucij. Novinar, ki želi zastaviti vprašanje, se mora vnaprej prijaviti. Po spletnem obrazcu mora posredovati svoje ime, medij, telefonsko številko, elektronsko pošto in račun Skypa. Izjaviti mora, da bo dejansko on tisti, ki bo spraševal, in pristati na to, da bo Svet EU hranil njegove podatke.

11.47 Iz Podgorice je danes na ljubljansko letališče priletelo letalo s 26 slovenskimi državljani in njihovimi ožjimi družinskimi člani. 11 jih je prišlo iz Črne gore, 15 pa s Kosova, so sporočili z zunanjega ministrstva.

11.32 Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča. Okužba je potrjena pri 19 stanovalcih, kar je eden več kot v nedeljo, in pet zaposlenih, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. Povišana telesna temperatura se je od nedelje pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili s šmarske občine.

11.01 V kidričevskem podjetju Boxmark se že vse dopoldne pripravljajo na začetek proizvodnje zaščitnih mask za potrebe države v času epidemije novega koronavirusa. Kot je za STA povedal direktor družbe Marjan Trobiš, bo proizvodnja stekla predvidoma opoldne, potem ko so že v petek prejeli material za izdelavo.

10.58 V boju proti koronavirusu je britanska vojska začela bolnišnicam dostavljati zaščitno opremo, med drugim maske, obleke in očala. Novi koronavirus je medtem dosegel vse dele Velike Britanije, kjer so do nedelje potrdili več kot 5680 okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.51 Britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell bo zaradi posledic pandemije koronavirusa znižal stroške in investicijske odhodke. Zaradi strmoglavljenja cen nafte se je namreč tako kot večina tekmecev znašel v nezavidljivem položaju, ko skuša preprečiti odpuščanja in čim bolj omiliti škodo.

10.44 Francoski parlament je v nedeljo v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa v državi uvedel izredne razmere na področju zdravja. Vlada je s tem dobila večje pristojnosti v boju proti pandemiji. V Franciji je za virusom umrl prvi zdravnik. Predlog zakona o uvedbi izrednih zdravstvenih razmer je najprej potrdil zgornji dom parlamenta, senat, nato pa še spodnji dom, narodna skupščina. Zakon bo vladi predsednika Emmanuela Macrona omogočil, da bo sprejela ukrepe v podporo gospodarstvu, pritrdil pa je tudi odločitvi vlade o preložitvi drugega kroga lokalnih volitev, in sicer najkasneje do junija.

10.42 Na Dolenjskem in v Beli krajini je skupaj zaposlenih 650 delavcev, ki na delo dnevno prihajajo s Hrvaške. Po hrvaški petkovi prepovedi dela za dnevne migrante na tem območju se tamkajšnja podjetja njihovi odsotnosti prilagajajo s prilagajanjem poslovnih procesov. Delo brežiške in novomeške bolnišnice ni in ne bo okrnjeno. Direktor novomeške Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš je za STA danes povedal, da skušajo podjetja, ki niso začasno zaustavila proizvodnje, ob odsotnosti delavcev s Hrvaške z organizacijskimi ukrepi zagotavljati varno proizvodnjo, zagotoviti tekoče delo in izpolniti zahteve ter naročila svojih naročnikov oz. kupcev. Gre sicer za skupaj 633 zaposlenih in 17 samozaposlenih delavcev s Hrvaške. Največ jih je v Metliki, kjer jih je zaposlenih 292, v Črnomlju jih je 140, v Novem mestu je 174 zaposlenih in v Trebnjem 27.

10.38 Evropski letalski velikan Airbus je danes sporočil, da zaradi obsežnih negativnih posledic pandemije novega koronavirusa ne bo izplačal načrtovanih dividend za lansko leto. Razveljavil je tudi napoved letošnjega poslovanja. Kot je poudaril generalni direktor družbe Guillaume Faury, razmere do nadaljnjega ostajajo zelo negotove.

10.33 Na Hrvaškem so od nedelje popoldne potrdili 52 novih okužb z novim koronvirusom, s čimer se je število okuženih zvišalo na 306, je danes potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Povedal je, da je na ventilatorje priključenih pet obolelih. Od danes prebivalci Hrvaške ne bo več smeli od doma. Po novem bodo prepovedali gibanje prebivalcev zunaj njihovih stalnih in začasnih prebivališč, da bi poskusili upočasniti širjenje okužbe.

10.20 V sedmih evropskih državah so v nedeljo začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje je vključenih okoli 3200 ljudi. Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju, so sporočili iz francoske agencije za raziskave v zdravstvu Inserm. V študijo je vključenih približno 3200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19.

10.07 Sedaj že skoraj 2000 milijard ameriških dolarjev vreden zakonodajni paket za pomoč gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa je v nedeljo zvečer obtičal v ameriškem senatu, ker se republikanci in demokrati niso mogli dogovoriti, kdo bolj potrebuje pomoč – korporacije ali delavci. Koronavirus se medtem v ZDA nezadržno širi. S 33.276 okuženih oseb so se ZDA povzpele na tretje mesto na svetu za Kitajsko in Italijo. Smrtnih primerov je bilo do nedelje zvečer 417, okrevalo pa je 178 bolnikov.

10.03 Japonski premier Shinzo Abe je prvič javno potrdil možnost, da lahko zaradi pandemije novega koronavirusa pride do prestavitve letošnjih poletnih olimpijskih iger. V parlamentu v Tokiu je danes dejal, da je treba računati s tem, poročajo tuje agencije. Mednarodni olimpijski komite je v nedeljo po telefonski konferenci izvršnega odbora napovedal, da bo odločitev o morebitni prestavitvi sporočil v štirih tednih. Pri tem je izključil možnost popolne odpovedi iger.

9.58 Število potrjenih smrtnih žrtev covida-19 je v Avstriji naraslo na 16, je sporočilo zdravstveno ministrstvo. Število okuženih pa je v 24 urah naraslo za skoraj 20 odstotkov na 3611 oseb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Nekateri avstrijski mediji, med njimi Kronen Zeitung, sicer poročajo, da je novi bolezni podleglo že 23 oseb, a zdravstvene oblasti pri sedmih še niso potrdile, da je bil vzrok smrti covid-19.

9.51 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je šlo za 67-letnega moškega, ki je bil v našo največjo bolnišnico pripeljan od doma, umrl naj ne bi neposredno zaradi okužbe, ampak je šlo po pojasnilih ministrstva “za kompleksno situacijo”. Po pojasnilih ministrstva za zdravje, je imel moški več pridruženih bolezni in v preteklosti zdravstvene zaplete.

9.30 Savdski kralj Salman je danes napovedal policijsko uro, ki bo trajala od 19. ure zvečer do 6. ure zjutraj. S tem želijo v državi, kjer so do nedelje potrdili 511 primerov novega koronavirusa, zajeziti nadaljnje širjenje. Ukrep, ki stopi v veljavo danes, bo predvidoma trajal 21 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

9.17  V Kanadi hitro raste število smrtnih žrtev novega konoravirusa. Od sobote je za virusom umrlo sedem ljudi, s čimer se je število žrtev povečalo na 20. Oblasti so državljanom, ki ne spoštujejo ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, zagrozile s kaznimi. V Kanadi so do nedelje opolnoči potrdili 1430 primerov okužbe, medtem ko jih je bilo v soboto 1099. Virus se je razširil v vseh deset kanadskih provinc.

9.14 Tudi sloviti nogometni stadion Maracana v Rio de Janeiru, ki je gostil finali svetovnih nogometnih prvenstev 1950 in 2014, bi lahko postal zatočišče za bolnike s koronavirusom. Nogometni klub Flamengo je v nedeljo v primeru potrebe namreč že ponudil objekt pristojnim službam. Gre za cel center za treninge, ki je v neposredni bližini ene od bolnišnic v tem brazilskem velemestu. Flamengo pa upravlja sloviti stadion skupaj s Fluminesejem. Podobno uslugo so zdravstvenim službam ponudili tudi drugi brazilski klubi kot so Botafogo, Corinthians in Santos. Slike so že zaokrožile s stadiona Pacaembu iz Sao Paula, kjer so namestili 200 postelj in del objekt spremenili v začasno bolnišnico.

9.08 Črnogledim napovedim o vplivu svetovne pandemije na šport se pridružil predsednik skupine, ki zastopa nogometne klube v francoski prvi ligi Bernard Caiazzo. “Če država ne bo pomagala, bo polovica klubov v pol leta razglasila bankrot,” je dejal za radijsko postajo France Bleu Loire. “Pet najmočnejših nogometnih lig v Evropi je do zdaj izgubilo štiri milijarde evrov. Francoska liga med 500 in 600 milijonov evrov,” je dodal Caiazzo, ki je hkrati član upravnega odbora nogometnega kluba St. Etienne, katerega član je bil več let tudi slovenski reprezentant Robert Berić.

9.00 Pekarna Mlinar je zaradi epidemije koronavirusa v soboto začasno zaprla 18 prodajaln v Sloveniji, ki poslujejo na območju Ljubljane, Maribora in Celja. Že nekaj dni pred tem je prihajalo do pogostih motenj v distribucijskem sistemu med Hrvaško in Slovenijo, kar je negativno vplivalo tudi na kakovost oskrbe v slovenskih prodajalnah.

8.56 Zreška skupina Unior je zaradi epidemije novega koronavirusa morala omejiti obseg proizvodnje. Med drugim so od danes večinoma ustavili program odkovkov, na programu ročnega orodja bodo v zmanjšanem obsegu delali še ta teden, da kupcem dobavijo že naročeno, strojegradnja, kjer delajo za avtomobilsko industrijo, pa še naprej obratuje normalno.

8.51 Da je prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu zaradi pandemije koronavirusa nujna, potrjuje vse več odločitev na mednarodni ravni. Kanada je danes že napovedala, da svojih športnikov ne bo poslala na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu, poročajo agencije. V Avstraliji se pripravljajo na prestavitev.

8.27 Iz Črne gore danes poročajo o prvi žrtvi novega koronavirusa, iz Albanije pa o tretji. V kliničnem centru v Podgorici je bolezni covid-19 podlegel 65-letni moški. V bolnišnici v Tirani pa je umrl 71-letni moški.

8.24 Na Kitajskem so začeli prvo fazo kliničnega testiranja cepiva proti novemu koronavirusu, pri katerem sodeluje 108 prostovoljcev. Pristojne oblasti so zeleno luč za začetek testiranja prižgale minuli torek.

8.22 Učinki novega koronavirusa na slovensko in evropsko gospodarsko rast bodo ogromni, ukrepi denarne politike pa so in bodo prilagojeni velikosti škode, ki bo nastala, je v pogovoru za STA zatrdil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Za uspešen spopad s krizo je po njegovem ključen enako odločen in hiter odziv fiskalne politike. Vasle je med drugim ocenil, da se mora javnofinančna politika odzvati hitro in da je treba izkoristiti prožnost, ki jo v izrednih razmerah dovoljuje fiskalno pravilo. Ocenil je tudi, da bančni sistem in gospodarstvo v krizo vstopata v bistveno boljšem stanju kot v zadnjo, in zagotovil, da kritični sistemi, kot sta oskrba z gotovino in delovanje plačilnih sistemov, delujejo normalno. Omenil je še, da se pripravljajo novi ukrepi za pomoč prebivalstvu in podjetjem.

8.12 Z novim koronavirusom se je okužil tudi 68-letni nekdanji hollywoodski producent Harvey Weinstein, ki je v karanteni v zaporu, poročajo tuji mediji. Weinstein je bil prejšnji mesec spoznan za krivega posilstva in spolnega napada ter obsojen na 23 let zapora.

8.11 Vodja ameriške Službe za carine in meje (CBP) Mark Hogan je v nedeljo na televiziji Fox News zagotovil, da je koronavirus prepolovil število nezakonitih prehodov ameriške meje. Ameriški predsednik Donald Trump pa je zagotovil, da nezakonitih priseljencev ne bodo lovili med testiranji na koronavirus.

8.07 Finančni ministri EU bodo danes na neformalni telekonferenci razpravljali o gospodarskih posledicah pandemije novega koronavirusa in predvidoma potrdili prožnost evropskih proračunskih pravil, ki naj bi omogočila nujno podporo sistemom zdravstvenega varstva. Slovenijo bo zastopal finančni minister Andrej Šircelj.

8.04 Zunanji ministri EU bodo imeli zaradi pandemije novega koronavirusa danes namesto sestanka v Bruslju videokonferenco, ki bo posvečena odzivanju na pandemijo, zlasti repatriaciji državljanov unije, ki so obtičali v tujini, in geopolitičnim posledicam zdravstvene krize. Slovenijo bo zastopal zunanji minister Anže Logar.

8.00 Vlada bo danes predvidoma sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem, je v soboto na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Napovedal je tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač.

Zadnje novice

Sorodne vsebine