11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

(DAN 25: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom. V Italiji so danes potrdili 349 novih smrti. Hrvaška je danes na seznam kriznih držav in območij dodala tudi Dolenjsko.

Slovenija se je danes zbudila v ustavljeno javno življenje. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, v ostalih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. 

23.58 Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili z globokimi padci, potem ko se vse večji del ameriškega in svetovnega gospodarstva zaustavlja zaradi pandemije koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za najslabši dan za indeks Dow Jones po letu 1987.

23.15 EU je v boju proti koronavirusu za zdaj sprejela fiskalne ukrepe v vrednosti odstotka bruto domačega proizvoda, vsi likvidnostni ukrepi pa naj bi znašali najmanj deset odstotkov BDP. Preučuje se tudi možnost uporabe evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki je pomagal v finančni krizi, so sporočili predstavniki EU po videokonferenci evroskupine.

23.11 Slovenskemu veleposlaništvu v Rusiji so pravkar javili, da v torek, 17. marca, obstaja možnost izrednega leta iz Moskve, z letališča Šeremetjevo, v Slovenijo. Odhod letala bo ob 9.35 s terminala D, je preko Twitterja sporočilo slovensko zunanje ministrstvo. Ker gre za izreden let, nakup ali sprememba vozovnice prek spleta ni mogoč.

23.00 Severna Makedonija za tuje državljane zapira vse mejne prehode, je preko spletnega družbenega omrežja Twitter sporočilo slovensko veleposlaništvo v Severni Makedoniji. V 48 urah bo zaprto tudi mednarodno letališče v Skopju.

21.41 Uprava RS za zaščito in reševanje je danes določila enotni protokol razdelitve zaščitne opreme po občinah. Prednost bodo po navedbah obrambnega ministra Mateja Tonina imeli najbolj izpostavljeni, torej zdravstveno osebje, gasilci, taksisti, … “Vse sile usmerjamo v to, da bo zaščitne opreme kmalu dovolj za vse,” je na Twitterju sporočil Tonin. Vlada je za zajezitev širjenja koronavirusa v Sloveniji v zadnjih dneh sprejela številne ukrepe. Javno življenje v Sloveniji je danes ohromilo. Pristojni vlagajo napore tudi v zagotavljanje zadostne količine zaščitne opreme, glede tega te dni potekajo sestanki pristojnih ministrov s predstavniki socialnovarstvenih in zdravstvenih zavodov. Tudi danes pa se je sestal krizni štab za spopadanje z novim koronavirusom.

21.37 Ameriški predsednik Donald Trump je danes izdal navodila ljudem, kako se naj obnašajo v času pandemije novega koronavirusa, pri čemer med drugim priporoča, naj se v naslednjih 15 dneh ne zbirajo v skupinah večjih od deset ljudi.

21.33 Voditelji industrijsko najbolj razvitih držav skupine G7 so se na videokonferenci dogovorili, da bodo sodelovali pri vseh potrebnih ukrepih za trdno rast njihovih ekonomij v času pandemije koronavirusa. Slednjo so opredelili kot človeško tragedijo in globalno zdravstveno krizo, ki grozi svetovni ekonomiji. Voditelji ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Japonske, Kanade, Francije in Italije so napovedali ukrepe, ki bodo nemudoma in kot bo potrebno podprli delavce, podjetja in najbolj prizadete gospodarske sektorje. Sodelovali bodo tudi pri upravljanju z mejami, ki pa se vsepovsod zapirajo. Finančni ministri G7 so dobili navodilo, da se posvetujejo enkrat tedensko o ukrepih, ki jih sprejemajo, in se dogovarjajo o novih. Podobno bodo počeli tudi ministri za zdravstvo.

21.26 Hrvaška je danes na seznam kriznih držav in območij dodala tudi Dolenjsko. Ukrep o 14-dnevni samoizolaciji že od prej velja za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške dnevne migrante, ki odhajajo na delo na Dolenjsko ali Belo krajino.

20.50 Ministrstvo za zdravje je določilo Zdravstveni dom Celje za enotno vstopno točko za zobozdravstvo za območje Celja in širše okolice. V dveh ločenih ambulantah bodo obravnavali vse bolnike, ki rabijo nujno zobozdravstveno oskrbo. Zdrave bodo obravnavali v celjskem zdravstvenem domu, obolele s covid-19 pa v Zdravstveni postaji Dobrna.

20.33 Francoski predsednik Emmanuel Macron je v nocojšnjem televizijskem nagovoru sporočil, da Francija v boju proti novemu koronavirusu uvaja karanteno. Ukrep bo začel veljati v torek opoldne. Odpovedal je tudi drugi krog lokalnih volitev, ki bi morale potekati v nedeljo, poročajo tuje tiskovne agencije.”V vojni smo,” je med drugim po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal francoski predsednik. Sodržavljanom je sporočil, da ne smejo zapuščati svojih domov in jim zagrozil s kaznimi v primeru kršitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francozi bodo poslej lahko šli od doma samo v primeru nakupov, obiska pri zdravniku ali odhoda na delo.

20.14 Kanadski premier Justin Trudeau je danes sporočil, da zaradi novega koronavirusa Kanada zapira mejo za vse tujce razen Američane. Trudeau je ob tem pozval državljane, naj ostanejo doma. Premierjeva soproga Sophie se je okužila z novim koronavirusom in je v izolaciji doma s Trudeaujem, pri katerem okužbe niso potrdili.

20.11 Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes na videokonferenci notranjih in zdravstvenih ministrov EU pozval Evropsko komisijo k omejitvi zgornjih cen za zaščitno in zdravstveno opremo na ravni EU. Notranji minister Aleš Hojs pa je komisiji predlagal, naj usklajuje nadzorovane prehode potnikov in tovora po vzoru slovenskih humanitarnih konvojev.

20.07 Ruska vlada je danes v luči pandemije novega koronavirusa danes sprejela odločitev, da bo do 1. maja prepovedala vstop tujim državljanom. Ukrep bo začel veljati 18. marca ob polnoči po lokalnem času, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Rusija je že pred tem zaprla kopensko mejo z Norveško in Poljsko ter Kitajsko.

20.02 Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa. Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, pa se do takrat podaljša.

19.36 Italijanska vlada je danes potrdila 25 milijard evrov težak sveženj ukrepov za zajezitev gospodarske škode zaradi epidemije novega koronavirusa. Poleg tega namerava domači bančni sistem oskrbeti z močno finančno injekcijo in tako ustvariti za 340 milijard evrov denarnih tokov.

19. 22 Starši oziroma skrbniki otrok so poučevanje od doma vzeli zelo skrbno in resno, ugotavljajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Kot so zapisali v sporočilu za medije, jih to navdaja z veseljem in zavedanjem, da se bo vzgojno-učni proces nemoteno nadaljeval tudi v teh izrednih razmerah, v katerih se je znašla država.

19.18 Po uvedeni prepovedi neposredne prodaje blaga in storitev so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo danes popoldne uvedene ukrepe še dodatno pojasnili. Med drugim so jasno zapisali, da je pri prodaji na daljavo dovoljena le dostava na dom potrošniku. Vrata morajo zapreti drogerije, tržnice lahko ostanejo odprte.

19.01 V Italiji so danes potrdili 349 novih smrti zaradi koronavirusne bolezni 19, ki je v sosednji državi doslej zahtevala 2158 žrtev. Število smrtnih primerov zaradi covida-19 se je od četrtka, ko so v Italiji prvič zabeležili več kot tisoč smrtnih primerov, podvojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Italiji je z novim koronavirusom po podatkih italijanske civilne zaščite okuženih 27.980 ljudi, to je približno 3000 okuženih več kot v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred štirimi dnevi so iz Italije poročali, da je okuženih 15.113 ljudi. Med posameznimi italijanskimi deželami so največ smrtnih primerov in okužb zabeležili na severu države, ki je sicer žarišče virusa.

18.48 Britanski ministrski predsednik Boris Johnson je danes v luči zajezitve novega koronavirusa na Otoku sodržavljane pozval, naj omejijo medsebojne stike, se izogibajo pubom, klubom, gledališčem in ostalim podobnim krajem ter prekličejo vsa nenujna potovanja.

18.41 Življenje v prestolnici je te dni močno podrejeno preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Otrokom iz socialno šibkih družin, med katerimi so nekateri z zaprtjem šol ostali brez edinega toplega obroka, in starostnikom, ki naj ne bi zapuščali svojih stanovanj, so organizirali dostavo hrane na dom, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (Mol). Hrano bodo dnevno razvažali prostovoljci, vozniki ljubljanskega javnega potniškega prometa. Do 12. ure se je občini javilo 100 voznikov prostovoljcev, so zapisali. Za šolske in vrtčevske otroke je treba potrebo po obroku javiti šoli ali vrtcu, ki ga obiskujejo. Starostniki, ki potrebujejo dostavo živil in zdravil na dom, pa naj pokličejo ljubljansko območno združenje Rdečega križa Slovenije na telefonsko število 040 788 698 vsak dan med 8. in 16. uro.

18.28 V Zvezi nevladnih organizacij na področju drog in zasvojenosti in Društvu zveze izvajalcev na področju brezdomstva in socialno ranljivih skupin so občino Ljubljana pozivali k intenzivnemu sodelovanju v epidemiji koronavirusa na področju programov brezdomstva in zasvojenosti. Gre namreč za ogroženo skupino ljudi, ki nima možnosti domače karantene.

18.24 Čeprav je Gorenjska zaenkrat med regijami z najmanj potrjenimi okužbami z novim koronavirusom, pa so se občine odločno odzvale z ukrepi preprečevanja širjenja okužb. Na prvi dan uveljavitve številnih državnih ukrepov pa imajo precej dela tudi s koordinacijo pomoči za občane, ki potrebujejo varstvo otrok, nujne prevoze ali preskrbo. Gorenjska spada med območja v državi z manjšim številom potrjenih okužb z novim koronavirusom. Po zadnjih podatkih je bilo danes do 10. ure na Gorenjskem potrjenih 15 primerov okužb. Kljub temu je že v soboto v Kranju potekal sestanek občinskih štabov civilne zaščite, kjer je regijski poveljnik podal točna navodila poveljnikom občinskih štabov in županom v primeru pojava koronavirusa.

18.20 Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA in združenje njenih igralcev sta dosegla začasni dogovor o odložitvi dopinških testiranj v obdobju izrednih razmer zaradi pandemije novega koronavirusa, poročajo številni ameriški mediji.

18.11 Po številnih državah v Evropi in svetu se je tudi Španija danes odločila, da bo zaprla svoje meje. Kot je sporočil notranji minister Fernando Grande-Marlaska, bo nadzor na vseh mejnih prehodih začel veljati nocoj ob polnoči. Nadzor na meji bo potekal sočasno s 15-dnevnimi izrednimi razmerami, ki so jih v državi razglasili v nedeljo.

17.57 Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes svoje sodržavljane pozval, naj z delom na kmetih in vožnjo traktorjev premagajo pandemijo novega koronavirusa. Nekdanji direktor kmetijske zadruge, ki zelo rad poudarja svoje povezave z zemljo in vaščani, tudi meni, da zaradi virusa ne bi smeli zganjati panike.

17.55 Francoski proizvajalec avtomobilov Renault bo zaradi širjenja novega koronavirusa ustavil proizvodne trakove vseh svojih tovarn v Franciji, so danes sporočili iz družbe. Kaj bo s preostalimi Renaultovimi obrati po Evropi, še ni jasno, novomeški Revoz denimo avtomobile še vedno sestavlja.

17.43 Število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa drugod po svetu je že višje kot na Kitajskem, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Prvi mož organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na novinarski konferenci v Ženevi ni omenil najnovejših številk. Je pa svetoval državam, naj testirajo vse, pri katerih sumijo na okužbo.

17.40 Državam, ki so v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa razglasile izredne razmere, sta se danes pridružili tudi Švica in Finska. V Švici je vlada ob razglasitvi izrednih razmer prepovedala vsa javna in zasebna zbiranja. Na Finskem bodo zaprte šole, prepovedani bodo obiski domov za starejše in drugih ustanov.

17.36 Predsednik vlade Janez Janša je za torek napovedal sejo Sveta za nacionalno varnost. Kot je zapisal na Twitterju, bodo na sejo vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, predsedniki opozicijski strank ter poslanca narodnosti.

17.25 Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so objavili priporočila glede telesne dejavnosti v času širjenja novega koronavirusa, ki so jih pripravili na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. Skupinske športe naj ljudje igrajo le s člani svojega gospodinjstva, družinam z otroki pa svetujejo izlete v gozd ali na najbližji hrib. Kot so navedli na NIJZ, biti fit in ustrezno telesno dejaven pomembno zmanjšuje tveganje za virusno okužbo in zmanjšuje tesnobo, ki jo lahko povzroči (samo)izolacija zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa.

17.06 V Zdravstvenem domu Ljubljana skladno z navodili vlade do nadaljnjega ukinjajo vse redne zobozdravstvene ambulante. So pa organizirali vstopno točko, kjer bodo obravnavali bolnike z nujnimi stanji. Za bolnike brez suma na okužbo z novim koronavirusom bo ta na voljo na Kotnikovi ulici, za bolnike s potrjenim ali sumom okužbe pa na Metelkovi.

17.00 Psihologinja Majda Jus Ašič meni, da je lahko geslo Ostani doma, ki ga mnogi starši in otroci v dneh, ko razsaja koronavirus, po sili razmer preizkušajo v praksi, dobra priložnost za tkanje družinskih vezi in nepozabnih spominov. Staršem svetuje, naj se z otrokom veliko pogovarjajo, pri čemer se jim teme o koronavirusu ni treba posebej izogibati.

16.52 V gostinstvu zlatih rezerv za plačilo prispevkov, davkov in plač za obdobje, ko panoga ne ustvarja prometa, ni, svari predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar. Tako v OZS kot v Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) upajo, da bo gostinstvu in turizmu na pomoč priskočila država.

16.51 Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je prvič od svoje ustanovitve leta 1959 zaradi pandemije koronavirusa danes sprejelo izredne ukrepe. Zanje so se odločili ob upoštevanju odločitev francoske vlade in Sveta Evrope v boju proti koronavirusu.

16.48 Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je danes pozval k okrepljenemu sodelovanju vlad in institucij EU ob novem koronavirusu. V sporočilu za javnost se je strinjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, da države članice ne smejo delovati enostransko.

16.41 Na Notranjskem, kjer so doslej zabeležili 11 primerov okužbe z novim koronavirusom, so ljudje večinoma brez težav sprejeli omejitve s ciljem preprečitve širjenja bolezni. Po besedah postojnskega župana Igorja Marentiča so ulice in ceste vedno bolj prazne, vedno več pa je tudi prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati drugim. 

16.34 Tudi na Severnem Primorskem, kjer so doslej zabeležili tri primere okužbe z novim koronavirusom, sprejemajo številne ukrepe v boju proti epidemiji. Mestna občina Nova Gorica je med drugim skupaj z ravnatelji vrtcev in šol organizirala varstvo za otroke na domu, po podatkih občine naj bi bilo takih otrok okrog deset. Podobno je na Ajdovskem. Na območju severnoprimorske regije so bile danes do 10. ure po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje tri osebe obolele za covidom-19, med njimi dve na Goriškem in ena na Tolminskem.

16.16 V Posavju, kjer so pretekli teden enega okuženega z novim koronavirusom odkrili pri pregledu v brežiški bolnišnici, so uvedli podobne ukrepe kot drugje po državi. Posavske občine sicer občane pozivajo k doslednemu upoštevanju navodil ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Občane so pozvale naj predvsem ostanejo doma.

16.13 Slovensko zunanje ministrstvo ob pandemiji novega koronavirusa svetuje slovenskim državljanom, naj ne potujejo v tujino, temveč ostanejo doma. Slovenskim popotnikom, ki se nahajajo v tujini, pa svetujejo, da se podučijo, kako se vrniti domov, preverijo letalske družbe in stanje na mejah. Priporočajo jim tudi, naj redno spremljajo spremembe.

16.11 Z območja Savinjske regije prihaja po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zajetih danes do 10. ure, 38 potrjeno okuženih z novim koronavirusom. Ob tem se v Celju, pa tudi drugje, pripravljajo na prihodnje dni, ko bo verjetno obolelih vse več.

16.10 Gospodarsko ministrstvo rešitve za samozaposlene, prizadete zaradi epidemije novega koronavirusa, vzpostavlja v okviru predlaganega zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki je sicer že romal v DZ. Dopolnila bodo šla v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih.

16.06 V Lombardiji, ki jo je epidemija novega koronavirusa najhuje prizadela, se kažejo prvi znaki upočasnjevanja naraščanja števila okužb, je danes sporočil predsednik te severnoitalijanske dežele Attilio Fontana. Premier Giuseppe Conte je ob tem opozoril, da se poslabšuje stanje v Italiji kot celoti, poročajo tuje tiskovne agencije. V gosto poseljeni italijanski deželi, kjer je tudi finančna prestolnica Milano, je za koronavirusno boleznijo doslej umrlo 1218 ljudi od skupno 1809 smrtnih žrtev, kolikor so jih zabeležili po vsej Italiji. Kar 205 od skupno 368 oseb, kolikor jih je s sobote na nedeljo umrlo v Italiji, je iz Lombardije.

16.03 V izolski občini so zaradi situacije z novim koronavirusom z današnjim dnem oblikovali krizni štab, namenjen hitrejši komunikaciji med občinskimi ustanovami, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil župan Danilo Markočič. V Zdravstvenem domu Izola pa bo s torkom začel veljati poseben režim obravnave okužb dihal.

15.59 Prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS), ki pomagajo pri omejevanju epidemije koronavirusa, so po zagotovilih generalne sekretarke RKS Cvetke Tomin opremljeni z ustrezno zaščitno opremo. Glede poročanja nekaterih medijev, da se je nekaj prostovoljcev okužilo med opravljanjem dela, je za STA poudarila, da sta se okužila dva, vendar že prej.

15.55 Družbeni odnosi so se v času samoizolacije zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa premaknili na nove tehnologije in distancirane razdalje. Stiki se v veliki meri ohranjajo prek komunikacije na družbenih omrežjih, kjer se odvijajo tudi razne akcije za lažje in mirnejše prebijanje časa, preživetega doma. Med drugim si uporabniki omrežja Facebook preko objav in fotografij delijo objeme. Ustvarilo se je več skupin in strani, ki spodbujajo ljudi, naj ostanejo doma. V teh skupinah tudi ljudje sami objavljajo aktivnosti, ki jih počnejo doma, na primer kuhajo, telovadijo, berejo, čistijo stanovanje, spet drugi predelujejo učno snov z otroki ali pa si izmišljujejo razne igre. Nekateri so si doma postavili “domačo pisarno”, drugi pa nekakšne poligone z ovirami, ki jih premagujejo v igri in za fizično aktivnost, pri čemer so ovire lahko kar stvari, ki jih najdejo doma.

15.51 Čeprav je Gorenjska zaenkrat med regijami z najmanj potrjenimi okužbami z novim koronavirusom, pa so se občine odločno odzvale z ukrepi preprečevanja širjenja okužb. Na prvi dan uveljavitve številnih državnih ukrepov pa imajo precej dela tudi s koordinacijo pomoči za občane, ki potrebujejo varstvo otrok, nujne prevoze ali preskrbo s hrano.

15.20 V Slovenski Bistrici, kjer so do tega trenutka zabeležili dva primera okužbe z novim koronavirusom, se tako v zdravstvenem domu kot tudi na občini še naprej pripravljajo na izvajanje strogih ukrepov za zaščito pred širjenjem okužbe. Od torka bo delovala informacijska pisarna po telefonu, ki bo na voljo obolelim, ki nimajo na voljo druge pomoči.

15.13 Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je do nadaljnjega prekinila vsa tekmovanja pod njenim okriljem, so sporočili s sedeža zveze. Obenem poudarjajo, da ne obstaja nobena garancija, da bodo prestavljene dirke izpeljali ob koncu letošnje sezone. Uci je za zdaj ustavila tekmovanja najmanj do 3. aprila, točkovanje na dirkah pa je zamrznila po 3. marcu.

15.04 Slovensko zunanje ministrstvo ob pandemiji novega koronavirusa svetuje slovenskim državljanom, naj ne potujejo v tujino, temveč ostanejo doma. Slovenskim popotnikom, ki se nahajajo v tujini, pa svetujejo, da se podučijo, kako se vrniti domov, preverijo letalske družbe in stanje na mejah. Priporočajo jim tudi, naj redno spremljajo spremembe.

14.49 V Luki Koper zaenkrat nemoteno izvajajo vse pristaniške operacije, so danes za STA povedali v družbi, v kateri pa še ne želijo razkriti posledic epidemije koronavirusa na obseg pretovora. Da je trenutno zelo težko oceniti dejanski vpliv koronavirusa na prihodke, se strinjajo tudi v Intereuropi.

14.45 V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 6712 testiranj, so objavili na spletnih straneh vlade. Slovenija se je sicer danes zbudila v spremenjenih razmerah, ustavljeno je javno življenje. Pristojni pripravljajo nadaljnje ukrepe, zasedal naj bi tudi svet za nacionalno varnost.

14.41 Na Zbornici kliničnih psihologov Slovenije izpostavljajo, da so v času izolacije zaradi novega koronavirusa pričakovani strah in anksioznost, potrtost in dolgčas, jeza in razdražljivost ter stigmatiziranost ljudi. Svetujejo, da si ljudje ustvarijo dnevno rutino in ji sledijo, saj je ena najbolj pomirjujočih stvari predvidljivost.

14.40 Na Nizozemskem so v nedeljo popoldne pred prodajalnami z marihuano nastale dolge vrste, saj so oblasti zaradi novega koronavirusa odredile njihovo zaprtje. Zaradi virusa pa so zaprli tudi znamenito rdečo četrt v Amsterdamu.

14.38 V skladiščih zavoda za blagovne rezerve je dovolj prehranskih in drugih artiklov za večmesečno oskrbo prebivalstva, sta zagotovila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda Anton Zakrajšek. Večji izziv predstavljajo zaloge zaščitnih mask in respiratorjev. Naj bi pa do srede k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask.

14.25 V Sloveniji do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom.

14.24 Med najbolj izpostavljenimi občinami na Celjskem je Šmarje pri Jelšah. V petek se je uradno število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 26, od takrat po besedah župana Matija Čakša novih uradnih številk ni. Ocena občine je, da je okuženih že prek sto, sum okužbe pa se je pojavil tudi v domu upokojencev.

14.23 Bivši premier Severne Makedonije Zoran Zaev, ki si bo na predčasnih parlamentarnih volitvah 12. aprila prizadeval za vnovično izvolitev, je danes zaradi novega koronavirusa pozval k preložitvi volitev. Voditelje strank je pozval k srečanju, na katerem bi se dogovorili o preložitvi volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14.18 Hrvaška je danes objavila navodila za podjetja in voznike tovornih vozil, ki prevažajo blago naročnikom na Hrvaško. Podjetja, ki jim blago prevažajo dobavitelji iz drugih držav, morajo hrvaškim službam prijaviti podatke o prevozu in zagotoviti prostor za karanteno. Voznikom, ki se po predanem blagu vračajo v svoje države, ni treba v karanteno.

14.09 Člani kolegija predsednika DZ so bili danes soglasni, da se bo državni zbor v marcu in aprilu sestajal le na izrednih sejah. Zadeve, ki so bile predvidene za obravnavo na redni marčevski in redni aprilski seji, bodo tako poslanci obravnavali na redni seji, ki je predvidena za maj. Na izredni seji pa se bo DZ sestal že v sredo.

14.02 Vlada je v DZ vložila predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje koronavirusa, ki med drugim predvideva možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni in predčasnega odpusta obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni. Predlaga obravnavo po nujnem postopku.

13.50 Trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas. Iz družb Hofer, Lidl, Spar in Tuš so tako sporočili, da s torkom prehajajo na skrajšan delovni čas. V Hoferju se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev. Od torka bodo tako Hoferjeve trgovine, teh je po Sloveniji 87, od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro. Skrajšan delovni čas velja do nadaljnjega.

13.44  Po zaprtju trgovin z nenujnimi izdelki po Sloveniji zaradi širjenja novega koronavirusa trgovci kupce vabijo v svoje spletne trgovine. Gotovinsko plačevanje je pri tem večinoma onemogočeno, prav tako osebni prevzemi spletnih naročil.

13.41 Kljub pozivom, naj ljudje v prizadevanjih za omejitev širjenja koronavirusa ostanejo doma, če nimajo nujnih in neodložljivih opravkov, na Agenciji za varnost prometa opažajo, da se je z lepšimi, vse toplejšimi dnevi število motoristov na cestah povečalo. Ponavljajo poziv, naj ljudje ostanejo doma, tistim, ki morajo na pot, pa svetujejo previdnost.

13.40 Izbira drevja za posek, izdaja odločb za dela v gozdu in izvajanje potrebnih del bodo v obdobju epidemije koronavirusa potekali v omejenem obsegu, so sporočili iz Zavoda za gozdove. Hkrati lastnike pozivajo k rednemu pregledovanju svojih gozdov za znake napada smrekovih podlubnikov, saj narava v prihodnjih tednih ne bo počivala.

13.33 Vlade po svetu se morajo uskladiti pri zagotavljanju obsežne finančne pomoči gospodarstvu za soočanje s posledicami pandemije novega koronavirusa, je poudarila izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Opozorila je, da bodo pomoč potrebovali tudi razvijajoči se trgi, ki se soočajo z obsežnim odlivom denarja.”V času, ko se virus širi, postaja potreba po koordinirani in sinhronizirani svetovni fiskalni spodbudi iz ure v uro večja,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na svojem blogu zapisala Georgieva.

13.19 V Iranu je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, v zadnjem dnevu umrlo 129 ljudi, največ v enem dnevu v tej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupaj je v Iranu za koronavirusno boleznijo umrlo 853 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili tudi 1053 novih primerov okužb, s čimer je skupno število okuženih doseglo 14.991.

13.13 Madžarska je v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa danes napovedala zaprtje vseh svojih meja. Prepovedali bodo tudi vse javne prireditve in dogodke, kulturne in druge ustanove bodo zaprte.

13.11 V Mestni občini Velenje do danes zjutraj niso imeli potrjene okužbe z novim koronavirusom, so pa, tako kot drugje po državi, sprejeli številne ukrepe. Nujno varstvo za otroke od danes izvajajo s pomočjo prostovoljcev. Ustavljen je javni prevoz, še naprej pa obratuje javna kuhinja, je v današnji izjavi povedal podžupan Velenja Peter Dermol.

13.10 Vlada je za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved bo začela veljati opolnoči in bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca dne 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

13.05 Potem ko je OZS že minuli teden pozivala k zaščiti samozaposlenih, ki jih je prizadelo širjenje novega koronavirusa, je po spletu zdaj zaokrožila še peticija. Gre za apel vladi, naj samozaposlene opraviči plačila obveznih prispevkov za socialno varstvo in pomaga tistim, ki so ostali brez dela. Peticijo je doslej podpisalo prek 6000 ljudi.

13.03 V zadnjih 24 urah so v Španiji zabeležili skoraj tisoč novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da je skupno število naraslo na 8744, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. V zadnjem dnevu je umrlo še devet ljudi, vse skupaj pa 297. Število novih okužb in smrtnih žrtev je sicer nižje kot konec tedna. Od sobote do nedelje so namreč zabeležili 2000 novih okužb in okoli 100 novih smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najhuje prizadeta regija v Španiji še naprej ostaja madridska regija s 4665 primeri.

13.00 V Podravju, ki zaenkrat sodi med območja z manjšim številom okužb z novim koronavirusom, se lokalne službe danes ukvarjajo predvsem z organizacijo prostovoljcev za nujno pomoč posameznikom in zalogami zaščitne opreme. Te je v Mariboru že začelo primanjkovati. “Največji problem je pri zaščitnih maskah,” je povedal predstavnik občine Matej Zupanič. V podravski regiji je bilo do nedelje dopoldne potrjenih 18 primerov okužb z novim koronavirusom, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se trenutno zaradi tega zdravi osem oseb. Stanje v bolnišnici je po besedah predstavnika uprave Janeza Lencla zaenkrat obvladljivo, kakšnih večjih težav ne beležijo.

12.44 Turško notranje ministrstvo je v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa z današnjim dnem odredilo zaprtje barov, diskotek in nočnih klubov po vsej državi. Koliko časa bo prepoved veljala, niso sporočili.

12.19 Ob vsaki krizi so ljudje pripravljeni pomagati, zaradi odpovedi javnega življenja pa je po besedah Primoža Jamška iz Slovenske filantropije zanimanje za prostovoljstvo tokrat še večje. Po njegovi oceni bi tudi zato potrebovali nacionalno usmerjanje zainteresiranih. “Prostovoljsko delo je velika odgovornost, zato ni primerno za vsakogar,” je dodal.

12.16 Rusija sprejema dodatne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim je ustanovila delovno skupino za boj proti pandemiji in zaprla še mejo z Belorusijo. Napovedala je tudi vzpostavitev finančnega sklada, vrednega okoli 3,6 milijarde evrov, za pomoč gospodarstvu.  V Rusiji so doslej zabeležili 63 primerov okužb.

12.14 Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je za torek sklical izredno videokonferenco o odzivanju na pandemijo novega koronavirusa. Ključno je zajeziti širjenje virusa, zagotoviti dovolj zdravstvene opreme, spodbuditi raziskave in omejiti gospodarsko škodo, je poudaril na Twitterju. To bo druga izredna videokonferenca voditeljev, ki so o ukrepanju proti koronavirusu nazadnje razpravljali minuli torek. Tedaj so obljubili, da bodo storili vse v pomoč evropskemu gospodarstvu. Voditelji unije so po videokonferenci napovedali vzpostavitev naložbenega sklada za odzivanje na koronavirus, ki bo namenjen v pomoč zdravstvenemu sektorju, malim in srednjim podjetjem in ukrepom na trgu dela. Spodbudili naj bi za 37 milijard evrov naložb.

12.12 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je zagotovil, da bo v prihodnjem obdobju zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev. Pripravljajo pa nov interventni zakon, s katerim bi socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšali do 30. aprila.Kot je v izjavi za medije dejal minister, razmišljajo tudi o dopolnitvi predloga zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki naj bi ga DZ obravnaval v sredo na izredni seji.

12.11 V Metliki, kjer so do nedelje odkrili 25 okuženih z novim koronavirusom, medtem ko jih je bilo v celotni regiji skupaj 46, je javno življenje praktično zastalo. Podobno je v drugih občinah jugovzhodne Slovenije, ki so sicer sprejele podobne zaščitne ukrepe. Javno življenje je zastalo tudi v Mestni občini Novo mesto. 

12.07 V času, ko se je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji javno življenju zaustavilo, Slovenski filmski center podarja na ogled izbor slovenskih filmov, Javna agencija za knjigo pa začenja spletno kampanjo. RTV Slovenija je novim okoliščinam prilagodila program, nekatere institucije vsebine ponujajo preko spleta.Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s SFC, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjajo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa bodo dostopni sedem dni. O novostih bodo obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, SFC in na družbenih omrežjih.

12.04 Italijansko-ameriški avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler bo zaradi pandemije novega koronavirusa do 27. marca ustavil proizvodnjo v večini svojih tovarn v Evropi. Zaprtih bo šest tovarn v Italiji ter po ena v Srbiji in na Poljskem, je danes sporočila družba.

11.59 Na Koroškem so doslej na vstopni točki za odvzem brisov ob sumu na koronavirus pri Zdravstvenem domu Slovenj Gradec odvzeli 72 brisov, pozitiven je bil eden. Koroške občine občane prek spletnih strani in družbenih omrežij obveščajo o doslej sprejetih ukrepih in potrebnih kontaktnih številkah. Gasilci med drugim pozivajo k dodatni previdnosti.

11.45 V DZ bosta za novinarje do nadaljnjega zaprti novinarska in radijska soba, prav tako sej DZ in delovnih teles novinarji ne bodo mogli spremljati na balkonu velike dvorane ali v sejnih sobah. Vstop novinarjem bo omogočen le v preddverje male parlamentarne dvorane, kjer bodo pripravili začasno novinarsko središče, so sporočili iz DZ.

11.42 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je zagotovil, da bo v prihodnjem obdobju zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev. Pripravljajo pa nov interventni zakon, s katerim bi socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšali do 30. aprila.

11.26 V EU je od nedelje v veljavi izvedbena uredba Evropske komisije, po kateri je izvoz zaščitne opreme iz držav EU prepovedan, razen s posebnim dovoljenjem. S tem ukrepom si komisija prizadeva, da bi zaščitna oprema v čim večji meri ostala v uniji, ki se sooča s strmo rastjo okuženih s koronavirusom.

11.24 Nemške oblasti so danes zavrnile možnost, da bi ZDA dovolili ekskluzivni dostop do cepiva proti koronavirusu, ki ga razvijajo v nemškem podjetju CureVac. “Nemčija ni naprodaj,” je danes dejal nemški gospodarski minister Peter Altmeier. Zunanji minister Heiko Maas pa je poudaril, da “bomo virus premagali samo skupaj”.

11.19  Podjetja po državi se prilagajajo na novo realnost, ko se je javno življenje po državi zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa začasno skoraj povsem ustavilo. V marsikaterem podjetju potekajo delovni procesi okrnjeno, nekatera so proizvodnjo povsem ustavila.

11.15 Pandemija novega koronavirusa je v zadnjih dneh poskrbela za odpoved ali prestavitev večine športnih tekmovanj po svetu, enako je s severnoameriško hokejsko ligo NHL, kjer nastopa Slovenec Anže Kopitar. “Prekinitev lige je bila neizbežna in mislim, da tudi pravilna odločitev,” je za svojo spletno stran AK11 dejal slovenski zvezdnik onkraj luže.

11.02 Avstrijska vlada je spričo epidemije novega koronavirusa omejila prisotnost novinarjev na svojih novinarskih konferencah. Te bodo poslej potekale le v uradu avstrijskega kanclerja, na njih pa bodo lahko le novinarji avstrijske radiotelevizije ORF in tiskovne agencije APA. Ostali mediji bodo lahko vprašanja posredovali po elektronski pošti.

11.00 Nemški turistični velikan TUI bo zaradi širjenja novega koronavirusa ustavil “večino” svojega delovanja in bo tudi zaprosil za državno pomoč, so danes sporočili iz družbe, ki po vsem svetu zaposluje 70.000 ljudi.

10.44 Italijanski premier Giuseppe Conte je danes opozoril, da Italija vstopa v najbolj tvegane tedne. Evropsko unijo je pozval k usklajenemu odgovoru na pandemijo novega koronavirusa.

10.33 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v luči epidemije koronavirusa pripravilo priporočila za ravnanje s hrano oz. živili, ki jih te dni kupujemo v trgovini. Predvsem opozarjajo, da je treba vzdrževati visoko stopnjo higiene.

10.31 V Zagrebu imajo pet novih primerov okužbe z novim koronavirusom, v Karlovcu in na Reki po enega, kar pomeni, da je na Hrvaškem 56 obolelih oseb s covid-19, so potrdili na današnji redni novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite. Kot so dodali, je v samoizolaciji nekaj manj kot 9000 oseb.

10.10 Najbolj znan italijanski virolog Roberto Burioni, ki je bil eden prvih znanstvenikov, ki so v Italiji opozarjali na nevarnosti izbruha novega koronvirusa, a je bil sprva preslišan, sedaj poziva Evropo, naj ne stori enake napake. Poziva k skupnim ukrepom članic Evropske unije. “Ne podcenjujete nevarnosti. Italija jo je teden dni. Nekateri so jo označili samo za gripo in nek zdravnik je zelo neprimerno dejal, da bo izginila v nekaj tednih,” je opozoril v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa.

10.08 Uporabljena zaščitna sredstva za preprečevanje širjenja in okužbe z novim koronavirusom sodijo med nevarne odpadke, opozarjajo v družbi za predelavo odpadkov Surovina. Podjetja in posameznike zato prosijo, da zaščitne maske, zaščitne obleke, rokavice in ostalo takšno opremo zbirajo povsem ločeno. Občani naj te odpadke oddajo v zbirnih centrih za odpadke v svojem kraju, podjetja pa naj jih oddajo tistim podjetjem v Sloveniji, ki prevzemajo nevarne odpadke.

10.03 Japonska centralna banka Bank of Japan je danes sprejela vrsto monetarnih ukrepov, s katerimi želi spodbuditi gospodarstvo, ki je na udaru zaradi pandemije koronavirusa. Obrestno mero je sicer pustila nespremenjeno. Centralna banka bo podvojila obseg sredstev za odkupe vrednostnih papirjev investicijskih skladov, s katerimi se trguje na borzi (Exchange-traded funds – ETF), in nepremičninskih investicijskih skladov (J-REIT). Zgornja meja za ETF bo po novem 12.000 milijard jenov (100,6 milijard evrov), za J-REIT pa 180 milijard jenov (1,5 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedala je operacije zagotavljanja posojil za kritje dolga podjetij in zvišala letno mejo za odkupe korporativnih obveznic za 1000 milijard na 4200 milijard jenov (na 35,2 milijarde evrov). Nespremenjeni je pustila ključno obrestno mero pri minus 0,1 odstotka in zgornjo mejo za odkup državnih obveznic pri 80.000 milijardah jenov.

9.46 Razmere glede koronavirusa v Franciji so “zelo zaskrbljujoče” in se “poslabšujejo zelo hitro”, so danes sporočile francoske oblasti. Tam so po zadnjih podatkih potrdili 5423 primerov okužb, umrlo je 127 ljudi. “Število primerov se podvoji vsake tri dni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja francoskega inštituta za javno zdravje Jerome Salomon. “Rad bi, da se naši državljani zavejo, da so nekateri bolniki na intenzivni negi in da jih je več sto,” je poudaril.

9.39 Kitajska je v prvih dveh mesecih leta ob epidemiji novega koronavirusa zabeležila močno zmanjšanje nekaterih gospodarskih kazalnikov. Industrijska proizvodnja je upadla za skoraj 14 odstotkov, trgovina na drobno za več kot petino in investicije v osnovna sredstva za skoraj četrtino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

9.26 V dneh, ko številna podjetja po Sloveniji delavcem izplačujejo plačo za februar, v bankah prosijo, naj ga stranke ne hodijo dvigovat na bankomat ali v poslovalnico. Večino bančnih opravkov lahko postorijo od doma, so poudarili v NLB, največji banki v Sloveniji.

9.25 Gorska reševalna zveza Slovenije v času epidemije odsvetuje aktivnosti v gorah, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb. Medicinsko osebje in civilna zaščita v tem času delujejo na meji zmogljivosti, zato jih lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo, opozarjajo v zvezi. Ljudi pozivajo, naj, če je le možno, ostanejo doma.

9.23 Ljubljanska borza bo od danes svoje poslovanje zagotavljala prek oddaljenega dostopa. Kot so zapisali na svojih spletnih straneh, tudi za prihodnje tedne načrtujejo delovanje v normalnem obsegu ob upoštevanju ukrepov pristojnih organov in drugih deležnikov kapitalskega trga.

9.20 V avstralski zvezni državi Viktorija in ozemlju okoli avstralske prestolnice Canberra so zaradi novega koronavirusa razglasili izredne razmere. Novozelandska premierka Jacinda Ardern pa je z namenom preprečitve širjenja virusa pozvala k odpovedi dogodkov z več kot 500 udeleženci.

9.17 Evropske olimpijske kvalifikacije boksarjev v Londonu se bodo nadaljevale brez gledalcev, so sporočili organizatorji. Prva dva dni so potekale kot običajno, Slovenec Nik Nikolov Veber je v soboto po tesni odločitvi z 2:3 izgubil dvoboj prvega kroga, po isti poti pa je v nedeljo šla tudi Vida Veber, ki je izgubila proti Ukrajinki Juliji Ciplakovi.

9.15 Potem ko so minuli petek zaradi okužbe enega od članov ekipe McLaren uradno odpovedali uvodno dirko nove sezone svetovnega prvenstva v formuli 1, so iz britanskega moštva sporočili, da bolnik okreva. Šef ekipe Zak Brown je zatrdil, da okuženi z novim koronavirusom nima več simptomov, tudi ekipa v karanteni je dobro razpoložena.

9.00 Da bi zajezila širjenje okužb z novim koronavirusom, je Nemčija danes ob 8. uri deloma zaprla meje z Dansko, Francijo, Luksemburgom, Avstrijo in Švico. Kot je pojasnil notranji minister Horst Seehofer, bodo čez mejo spuščali le ljudi, ki imajo za potovanje nujen razlog, poročajo nemški mediji. Na mejah so za nedoločen čas spet uvedli mejni nadzor.

8.55 Novi koronavirus je doslej v Franciji zahteval 127 smrtnih žrtev, vse skupaj pa se je okužilo 5423 ljudi. Francoske oblasti so že sprejele stroge ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

8.30 Finančni ministri EU bodo danes po videokonferenci razpravljali o tem, kako zagotoviti celovit in usklajen odziv gospodarskih politik na pandemijo novega koronavirusa. Slovenijo bo zastopal novi finančni minister Andrej Šircelj.

8.27 Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje financira testiranje cepiva proti koronavirusu, ki ga začenjajo danes na 45 prostovoljcih v ameriški zvezni državi Washington. V ZDA so doslej uradno našteli več kot 3000 primerov okužb in več kot 60 smrti, predsednik Donald Trump pa zagotavlja, da bo vse v redu. Pri Seattlu bodo testirali cepivo, ki ga je razvilo podjetje Moderna, celoten proces do začetka cepljenj širše javnosti pa bo po sedanjih ocenah trajal najmanj 18 mesecev. Uvodoma gre le za preverjanje stranskih učinkov cepiva.

8.25 Slovenija se je danes zbudila v ustavljeno javno življenje. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, v ostalih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. Prepovedano je kakršnokoli organizirano varstvo otrok. Po današnjih sestankih je pričakovati nadaljnje ukrepe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine